設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[投影機/幕] (會後討論)Studio76自家活動 : Epson LS800 日系4K超高清影院...

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
今日喺我哋自己主場做活動,實試咗日系Epson LS800嘅光影效果。希望版友們都玩得開心啦!😁😁🥳

Epson LS800 是我們 Studio76 的疫情復常後第一次主場活動,諗落都興奮! 加上我地為今轉新引入左 Unify Color出品的 100" 超短黒柵焦抗光幕同大家第一次試玩,配埋 Epson LS800 相信一定比到大家另一個全新體驗!咁都未止,我地仲請埋色魔 Anthony 黎同大家分享一下,點按自己要求或因應實際環境狀況,揀啱短投及投影幕!! 今次活動同樣人少少玩住一場先,希望比大家慢慢試真啲!

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

請大家喺度多多發表意見,我都想知大家今晚係有啲咩感覺呀!

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

首先多謝小瑟同埋各位協助嘅其他版主,當然仲有色魔,為版友帶來一場精彩嘅示範會。

Epson呢部近距離投影機絕對令我喜出望外,顏色同埋黑位都做得非常之唔錯,絕對係近期值得投資嘅其中一部投影機。

訪問嘅時間我唔記得講我自己對投影嘅睇法,
我自己都有用開投影機亦都有oled電視,可以咁講我用投影機睇幾部戲都唔會攰但係oled睇得耐少少都會標眼水!

評分

參與人數 1威望 +100 金錢 +100 熱話 +100 收起 理由
ccyru5 + 100 + 100 + 100

查看全部評分

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

小小Pat 發表於 2023-6-15 21:56
首先多謝小瑟同埋各位協助嘅其他版主,當然仲有色魔,為版友帶來一場精彩嘅示範會。

Epson呢部近距離投影 ...

Pat兄

呢部機會唔有rainbow

評分

參與人數 1威望 +100 金錢 +100 熱話 +100 收起 理由

查看全部評分

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

marco 發表於 2023-6-15 23:10
Pat兄

呢部機會唔有rainbow

LCD投影機當然唔會有彩虹現場,其實以我所見而家大部分DLP都已經冇以前咁多嘅彩虹,有陰陽眼嘅例外,要見到嘅始終會見到

評分

參與人數 2威望 +130 金錢 +130 熱話 +100 收起 理由
marco + 30 + 30 呢個Topic好正,好有參考價值,原來係LCD黎.

查看全部評分

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

以前用過optoma,一見彩虹眼到花埋 怕怕

評分

查看全部評分

想用盡量發揮現有器材.....哈哈

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

marco 發表於 2023-6-16 12:51
以前用過optoma,一見彩虹眼到花埋 怕怕

六色輪好過四色

評分

參與人數 2威望 +120 金錢 +120 熱話 +100 收起 理由
marco + 20 + 20 認同到一個"點"呀!

查看全部評分

鉑金玩家

多謝安排今次活動,令我解決左唔小疑慮。

評分

查看全部評分

5萬

總版管

小小Pat 發表於 2023-6-16 10:59
LCD投影機當然唔會有彩虹現場,其實以我所見而家大部分DLP都已經冇以前咁多嘅彩虹,有陰陽眼嘅例外,要見 ...

講得好呀!依家DLP真係小左好多,不過細心D同埋超快位都仲有機會見到,不過真係冇乜幾可了!

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

我很幸運參加了這個活動,  很感謝Post76 的再一次細心安排, 特別為了這活動,設計了仿照香港一般小客廳尺寸的地方做展示. 做Post76 會員真係幸福!

記得幾年前已參加了Post76 的 Epson Ls100 活動,  和這次Epson Ls800 的體驗很不同, 都很驚喜!  進步實在太大.

畫面的成像都幾實! 呢個超廣角鏡頭真心交夠功課.  (因為我之前都睇過其他品牌的短投, 畫面的成像都幾鬆, 所以一直都唔考慮短投)

顏色成像都好舒服, 唔會偏色.  出D金色好有立體感, 畫面都通透.  出D頭髮的黑色都有層次.  我更注意到 畫面都唔會有層灰灰的感覺.  

投影的距離比之前LS500 仲要短, 畫面成像的質數我係滿意. (真心! 我無兩者對比過)

投影亮度是好夠光,  現場有開曬D燈,  我覺得畫面的損減已進步很多.  

Ls800 價格少於30000, CP值都高!  而家有許多品牌都有出短投, 大家D數據都差唔多. 而我就鍾意Epson 的鏡頭品質好, 通透, 成像力高, 唔會過1,2年就會起霧.  鏡頭的質數好多人都唔會注意, 我有玩相機, 所以會好在意呢樣.

如果有心買Ls800, 最好找Anthony 色魔配一個合適的投影幕, 和上門調校.  費事曬佐部機.  

我而家自己都心動, 簡單D想改玩短投!  

我成日同人講投影機嘅方案:投影機、投影幕、同埋hdmi線係好重要嘅. 當日你看的效果設備: Epson LS800配100" Unify Color黑珊幕和用了Jasun 8k hdmi 2m銅線. 示範會現場: Luminance: 開燈睇用Dynamic mode大約s  詳情 回覆 發表於 2023-6-20 15:54

評分

參與人數 2威望 +150 金錢 +150 熱話 +100 收起 理由
小小Pat + 50 + 50 超正, 即時加分比師兄先!
ccyru5 + 100 + 100 + 100 超正, 即時加分比師兄先!

查看全部評分