設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 終極新手

科林玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

終極新手, 一向only portable speaker或電腦枱機兩隻喇叭,
全無經驗之談,突然想試下學人hifi 自hi下,
所以就上網爬下文, 爬左陣就發覺
自己好似連入坑資格都未有, 不過都想問下ching們意見

source:                無聽碟, 電話bluetooth only
budget:                $6k~10k
on hand:         onkyo TX-SR308 5.1 (av amp) 家人舊物
廳面積:                 320x310cm
想要:                兩聲道 (個人喜好 聽歌70%, 電視睇片睇戲30%), 二手都可以

Q1:                呢個$$$夠唔夠入門?
Q2:                以我呢個budget, 係咪唔需要專登買新兩聲道amp, 而應該all in 6k~10k買喇叭 & 繼續用5.1av amp?
Q3:                抑或將 6~10k 分配在 新喇叭 & 新兩聲道amp?
Q4:                上手屋主已拉線, 分別在廳四角近天花位置如下圖 (唔知咩線, 亦唔知work ng work), 係咪suppose唔會用得著? 因為我只係要兩聲道, 而唔係要surround, 所以就咁普通買條線將d喇叭同個amp駁埋一齊就ok? 然后喇叭就咁放在廳前方 電視櫃 兩旁, 岩唔岩?

謝謝!

WhatsApp Image 2023-01-24 at 9.29.12 PM.jpeg WhatsApp Image 2023-01-24 at 9.29.12 PM (1).jpeg

科林玩家

test

唔知點解一直出唔到post

"該信息由反垃圾重復發帖插件自動發送,你發布的帖子︰終極新手被系統判斷為廣告帖子,由于本站禁止發布此類內容,系統已對該貼進行處理,處理方式為︰帖子移入回收站,用戶ID被禁止發言,如有問題請聯系網站管理員或版主!"

直到剛剛自己試下回覆自己個post "test", 個post先浮番出黎, 唔知發生咩事

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽鑽石勲章

上限10k?

鑽石玩家

hifi平有平玩,6000-10000如買二手已夠做,俾我會用四千樓下搵對二手wharfedale denton(我都用緊對denton 80th),三千至五千買部全新或二手大陸膽機,接線用淘記聲韵,幾十蚊對訊號線/喇叭線水準唔差的,我和燒友都有用。source聽電話就去鴨記買條幾十蚊3.5mm轉rca攪掂。音源將來有錢再up grade。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Db2022 + 10 + 10 認同到一個"點"呀!

查看全部評分

科林玩家

koalaau 發表於 2023-1-24 23:39
hifi平有平玩,6000-10000如買二手已夠做,俾我會用四千樓下搵對二手wharfedale denton(我都用緊對denton  ...

四千樓下搵對二手wharfedale denton >>> 岩岩上網search過下, 好似唔係咁易搵, 會繼續爬文搵下邊度有, tks;

三千至五千買部全新或二手大陸膽機 >>> 我應該都係prefer二手先, 可唔可以介紹一兩個型號我睇睇?

另外, 我手上果部舊物onkyo TX-SR308 5.1 係咪唔駛諗 直接扔得?

tks koalaau ching

科林玩家

係ar, 未玩過, 唔敢某某然課大金, 想平平地試下入唔入到門 (得10k 就想入門  笑死人..)

所以應該學另一位ching話齋, 全買二手先,

不過對我呢個門外漢黎講, 搵二手source 都有d難度.. 我都係繼續爬下文先

專業玩家

隔離數字台都好多$5k之內嘅二手合併膽機, 不過我唔識膽機, 等其師兄推介吧. $6-10k買AMP + 喇叭放電視兩旁玩住先都可以好開心!

Wharfedale Diamond 12.1仲入門,抵玩啲, 都可以留意下. 二手$2k左右

科林玩家

Db2022 發表於 2023-1-25 14:23
隔離數字台都好多$5k之內嘅二手合併膽機, 不過我唔識膽機, 等其師兄推介吧. $6-10k買AMP + 喇叭放電視兩旁 ...

tkssss 多謝你提供多個model比我, 聽到ching你咁講 我都開心左;

而家鎖定二手既Wharfedale, 再等koalaau兄或其他ching教路邊隻贍機岩我

(二手野我不樓只去開carosell, 真係窄窄地 無乜得揀 )

鉑金玩家

新手乜都唔識就買二手,喇叭都算還好,一陣部機有咩暗病問題你喊都無謂

科林玩家

粉果人 發表於 2023-1-25 15:40
新手乜都唔識就買二手,喇叭都算還好,一陣部機有咩暗病問題你喊都無謂

岩啊, 但買二手預左take risk

唯一可以做既就係响樹問下ching意見買咩model, 縮窄範圍,

唔駛出去盲踪踪walk-in 聽d sales/老闆水

如果真係咁好彩揀著個壞既, 就當買個教訓