設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[影音新聞] [ Denon/Marantz 擴音機距離的測量錯誤 ]

銀級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
之前有人曾在avsforum提出,發現 Denon/Marantz 擴音機原來無法準確測量計算距離,因為擴音機的假設聲速為 300 m/s(而不是聲學標準 343 m/s)。

簡單的解決方法是將自動測量後的距離乘以 0.875 以改正時間以對準距離(可以通過查看測量列表,進一步調整)。如果您使用的是 200 美元的 Audyssey MultEQ-X 電腦應用程式,它則可以正確執行此操作。

改正為正確的揚聲器距離,成像應該得到改善,因此對於使用 Denon/Marantz 擴音機的人來說,這是對音質的免費改善做法。如果您還沒有進行此調整,認為這是值得一試的。

網編:看起來最新的型號(x2800、x3800 等)可能已經解決了這個問題。

出處: https://www.reddit.com/r/hometheater/comments/xfagv4/fix_incorrect_calculation_of_distances_for/

我一直都發覺測量距離上是有些問題,不太準確,但沒有為意。跟網友建議乘以0.875後,出奇地距離正確,音力也明顯不同,大家不坊試一下!

評分

參與人數 3威望 +80 金錢 +80 收起 理由
AskaLung@FB + 50 + 50 呢個Topic好正,好有參考價值!
hangshun + 20 + 20 師兄報告詳盡,真正用家心得.
Manko + 10 + 10

查看全部評分

白鑽玩家

其實所有avm都不是測量實際距離
而是量度喇叭與收音咪的訊號收發時間
最遠距離的一隻喇叭
以時間計算會歸會"零"
其餘較近喇叭會加delay
越近delay就會越大
越遠delay就最少
最遠一隻就會係"零"delay
達至去到皇帝位時間一致
所以超低音度出嚟
雖然同實際距離會唔一樣
但都一樣要信佢
而所顯示出的距離數值
除300m/s又好
除342m/s又好
只係方便一般家庭用家去理解
實際運算都係用時間而不是用距離
補充一點聲音嘅速度
唔同溫度唔同濕度唔同氣壓即係你住唔同樓層
樓下地舖同樓上50樓
聲音速度都會唔一樣

另外有啲網上專家所講
呃距離去呃大空間
根本完全唔可行
如果可以嘅話
喺sound delay裏面加大一秒鐘
個聆聽空間係咪又變咗十萬幾呎呢 ?

評分

參與人數 5威望 +220 金錢 +220 收起 理由
carreyjim + 50 + 50 師兄報告詳盡,真正用家心得.
Aless3939 + 10 + 10 師兄報告詳盡,真正用家心得.
mksoundhk + 50 + 50 師兄報告詳盡,真正用家心得.
marco + 30 + 30 呢個Topic好正,好有參考價值!
pac + 80 + 80 認同到一個"點"呀!

查看全部評分

就欠一點點 但這一點點 卻很遠

白鑽玩家

唔信大家可以做一個小實驗
試下將部avm以純2.0方式播歌
假設實際皇帝位距離喇叭2M
大家又試下將L/R距離數值加到最大
例如10M
喺2M同10M聆聽感覺比較下
會唔會覺得隻喇叭聽落感覺退後咗8M?
又或者係L或R其中一隻由2M改為10M
個聽感係咪真係一隻前一隻後?

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

MDLP 發表於 2023-1-23 04:11
最遠距離的一隻喇叭

所以唔好咁支持實際距離同AMP 上顯示嘅距離是否一樣,
AMP 上顯示嘅距離祗系方便用家習慣

評分

參與人數 2威望 +130 金錢 +130 收起 理由
carreyjim + 50 + 50 認同到一個"點"呀!
MDLP + 80 + 80 認同到露兩點

查看全部評分

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章

pac 發表於 2023-1-23 08:56
所以唔好咁支持實際距離同AMP 上顯示嘅距離是否一樣,
AMP 上顯示嘅距離祗系方便用家習慣  ...

咁即係其實基本上cal完之後唔使再理佢?

銀級玩家

MDLP 發表於 2023-1-23 04:11
最遠距離的一隻喇叭

你好師兄,多謝你嘅分析,非常認同你的一套論述,想問一下如果相信擴音機用當時測量的接收時間來定義距離,那其實係可以相信所測量的數據嗎?
師兄有沒有一些網站或資料,可引證擴音機計算距離的定義係不是實際距離,而是聲音到耳的時間差?因為我在搜尋有關測量的教學與資料,幾乎一面倒的是什麼測量不太準,可用捲尺量度至準等等,都偏向以實際距離為方向的測量準則。
網上資訊唔係太多,亦有太多誤導,所以非常有興趣知道一下。我比較相信師兄你的分析,姑且勿論今次這兩個品牌會否有出現準確度有不衡常的誤差問題,但每次我測量後都奇怪重低音的測距都顯示幾乎多一倍距離,根據你的分析論證,令我覺得它們所測的距離精度,不是純粹測量實際距離那麼簡單。畢竟已經是專業的音響公司,無理由都會發生這樣非預期的錯誤呢?
感謝師兄的回覆,獲益良多,為了求論述正確想知多啲,不喜勿插

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

AskaLung@FB 發表於 2023-1-23 09:53
咁即係其實基本上cal完之後唔使再理佢?

理唔理佢要関乎自己的聽感,無絕對的答案。
要知道不要執着「對與錯」的問題上找答案,
俾你做到絕對準都係部AMP 的設計者認為啱嘅聽感,
但又是否你喜歡的聲音呢?答案可能唔係喎,
你就要用距離,音壓之類去調較出自己喜歡嘅聲音啦。
當然要在基本面上合格先啦。
好似set anthem 咁,如果call 完之後實際距離同AMP 的距離
會差好遠,如果你改返用實際距離,把聲就死梗。

評分

參與人數 4威望 +160 金錢 +160 收起 理由
ivan8313 + 20 + 20 認同到一個"點"呀!
AskaLung@FB + 50 + 50 師兄報告詳盡,真正用家心得.
Foreverwest + 10 + 10 認同到一個"點"呀!
MDLP + 80 + 80

查看全部評分

白鑽玩家

CalvinTsang@FB 發表於 2023-1-23 10:11
你好師兄,多謝你嘅分析,非常認同你的一套論述,想問一下如果相信擴音機用當時測量的接收時間來定義距離 ...

其實參考返初代avm設定上嘅演變過程
用家要自輸入time delay
將所有喇叭的時差疊正
就算早幾年前所出krell foundation AV amp
好多用家睇說明書都睇到一頭霧水
佢係要求用家自行拉尺
先將最遠距離最遠皇帝位
嗰隻喇叭delay設定為"0"微秒
將第二最近嗰隻同最遠嗰隻
如果相差近皇帝位一呎的話
就將個delay改為1ms如此類推
如果你用聲音速度倒算返
一尺又真係差唔多等於一微秒
基本上個演變過程都係咁樣

當然用聲音係可以測距
但未必可以精細去到cm級別
你上淘寶或者去鴨寮街
買把電子尺都係用激光唔會用聲納

另外超低音往往個距離會比實際相差大呢
因為超低音裏面有好多組filter
例如phase、PEQ、xover....
訊號處理上會出現遲滯
只要有三兩ms處理上嘅latency
會導致個距離顯示出現極大相差
尤其是可變式phase
其實係一個0~16ms嘅time delay
可想而之個相差可以有幾大

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
CalvinTsang@FB + 10 + 10 感謝分享!

查看全部評分

白鑽玩家

如果買著一些所為鬼佬機
Autocal原來唔識測距離
要用家自行度尺輸入
其他喇叭都唔大問題
Subwoofer照度尺
出嚟個time alignment 就係錯哂

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
pac + 80 + 80 Yes