設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

samsung lsp9t UST半年使用報告+超短投心得分享

查看數: 14849 | 評論數: 43 | 收藏 2
關燈 | 提示:支持鍵盤翻頁<-左 右->
    組圖打開中,請稍候......
發佈時間: 2023-1-20 00:30

正文摘要:

本帖最後由 AppleChan@G 於 2023-1-20 00:27 編輯 (註:本人只是普通阿爸,家庭全是書、玩具同混亂,對影音絕非特別講究。以下心得都只係班門弄斧的小分享,又唔覺意寫下寫下寫長左D。還望各位師兄體諒!) 本身 ...

火機 發表於 2023-1-20 02:41
marco 發表於 2023-1-20 02:00
圖文並茂解釋詳盡,有埋用家報告。無得頂

Excellent ,我原先都入咗LSP7T,CAD3500 (大約HKD21000),投120吋Vividstorm 地升幕,加埋之前買950A sound bar,睇咗2星期其實都好正,之後Boxing Day見LSP9T出promotion CAD4400(HKD26400),諗都唔駛諗即刻買啦。外國正話正左唔鍾意件嘢,1個月內全數return,完全係可以衝動消費🤣。師兄之前都叫我入去9T,值得推介。我住外國運費都唔駛,壞咗又有保養。當然如果要買行貨,6皮嘢大把選擇啦😅。要彈嘅,我只會覺得無Dolby Vision 。

7T 同9T都玩過,高一級係唔同啲,無論顏色,光度都係勁好多,師兄都有講,7T行單色DLP,所以係暗少少,但又未去到接受唔到。以價錢比,7T都交足功課,如果唔怕水貨,可以買9T嘅,差不多價錢,但一開機係贏哂。🤣

師兄,可唔可以share個setting,我都係啱啱開箱。🙏

評分

參與人數 2威望 +90 金錢 +90 收起 理由
AppleChan@G + 10 + 10
chhanthony + 80 + 80

查看全部評分

bslennon 發表於 2023-1-23 11:29
AppleChan@G 發表於 2023-1-21 12:36
我個signal input 冇問題啊! 莫非這是行貨的幸福煩惱
想必你內置TUNER睇電視一家好開心! ...

😅現在發現如果hdmi 線拔出插入後個signal input plus 有機會變返off,有啲麻煩。其實因為搬屋之前個AV Amp 都壞咗,所以換埋8500HA。不過唔知點解部lsp9t 久不久就失訊號,晝面只係有𨍭𨍭圓點。後來細女眼利,發現每晚十點正就出事,斷斷續續一分鐘左右。試咗個幾星期都未知係projector 定係av amp 問題,已經試過關掉network 都係咁。訊源zappitti reference 就影音都有影響,lx800 就影無事音就窒幾秒。各位師兄請問有冇頭緒🙏🏻
wayne0503 發表於 2023-1-22 01:50

我也是從UK Amazon 購買回來 也是用了大約半年左右幸運地以2萬4入手 打機/睇戲各半 過百寸大畫面就是爽 雖然暫時只係直射上白埸 但已足夠光線給我這段時間考慮買怎樣尺寸和物料的幕 看到師兄嘅文章我已經有決定啦!就是欠師兄一條連結給我😂
另外補充一點師兄文中提及到延遲問題我其實唔多覺 首先我已經係online玩GT7咁快速嘅遊戲 真係感覺唔到 遺憾嘅係出唔到4K 120hz和自動ALLM和VRR

評分

參與人數 3威望 +100 金錢 +100 收起 理由
AppleChan@G + 10 + 10
cbr600rr + 10 + 10 超正, 即時加分比師兄先!
chhanthony + 80 + 80

查看全部評分

iamkeichan 發表於 2023-1-20 13:58
火機 發表於 2023-1-20 13:31
但出唔到Dobly Atoms真係一大敗筆。

原本有諗過Formoive,有齊Dolby vision and Dolby aims,可惜⋯⋯無 ...

峰米真係好野 都冇得唔服國貨
佢響淘寶賣緊最top的model 4500ANSI仲有齊HDR10+ dolby atmos/ vision真係冇得輸 國外好多評論都大讚
火機 發表於 2023-1-20 13:31
AppleChan@G 發表於 2023-1-20 12:14
我都有睇呢個review, 睇spec ls800真係贏晒, 可惜佢冇用到ls12000的技術, 都係1080p Shift上去
所以清晰 ...

但出唔到Dobly Atoms真係一大敗筆。

原本有諗過Formoive,有齊Dolby vision and Dolby aims,可惜⋯⋯無貨。
Cyruschow 發表於 2023-1-20 12:42
An excellent user review report !! thanks!!
marco 發表於 2023-1-20 02:00
圖文並茂解釋詳盡,有埋用家報告。無得頂

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
火機 + 10 + 10 Excellent

查看全部評分

fattim 發表於 2023-9-19 00:40

..............
fattim 發表於 2023-9-12 17:50

..............
misia1226 發表於 2023-2-17 12:48
請教一下,水貨三星投影機用電視天線接收香港既電視台有冇特別問題?定要用返機頂盒? thx
TsunHo@FB 發表於 2023-1-27 08:54
jg1899 發表於 2023-1-26 20:11
請問邊間淘寶店買T1穩陣? 我見國際版都係多幾百蚊🤔

TB我搵唔到國際版.......我見價差不多成皮野.......國際版多數要US$2999,T1人仔14K至15K左右......所以先淘.......
jg1899 發表於 2023-1-26 20:11
TsunHo@FB 發表於 2023-1-26 17:33
618入手R1 NANO,之後1111轉峰米T1,完全改變睇戲習慣,即時JOIN DD+/NETFLIX高清PLAN,再入手ATMOS SB.... ...

請問邊間淘寶店買T1穩陣? 我見國際版都係多幾百蚊🤔
TsunHo@FB 發表於 2023-1-26 17:33
618入手R1 NANO,之後1111轉峰米T1,完全改變睇戲習慣,即時JOIN DD+/NETFLIX高清PLAN,再入手ATMOS SB........
TsunHo@FB 發表於 2023-1-26 17:31
AppleChan@G 發表於 2023-1-23 21:48
我揀軟幕  好似要軟幕先有磁吸

想問牆係石屎牆定?
火機 發表於 2023-1-24 01:16
AppleChan@G 發表於 2023-1-23 21:51
自hdmi earc得過一兩次但熄機之後都係唔得
之後我一了百了轉用光纖........

但光纖出唔到Dolby atoms
AppleChan@G 發表於 2023-1-23 21:51
bslennon 發表於 2023-1-23 11:29
😅現在發現如果hdmi 線拔出插入後個signal input plus 有機會變返off,有啲麻煩。其實因為搬屋之前個AV A ...

自hdmi earc得過一兩次但熄機之後都係唔得
之後我一了百了轉用光纖........
快速回復 返回頂部 返回列表