設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

samsung lsp9t UST半年使用報告+超短投心得分享

科林玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

(註:本人只是普通阿爸,家庭全是書、玩具同混亂,對影音絕非特別講究。以下心得都只係班門弄斧的小分享,又唔覺意寫下寫下寫長左D。還望各位師兄體諒!)

本身用緊sharp 52吋電視十幾年,本來電視冇穿冇爛,電視hifi咪又唔係播下peppa pig let it go咁, 但係,心底始終有個影院夢。

十幾年前仲係720p年代,仔女仲未出世的初新婚階段,其實已經心癢癢想整部,但無奈拉線實在麻煩,最後就不了了之左。到2021年左右小型projector興起,又試過千幾蚊買過部極米,最後感覺,完全唔掂,最後個夢同部極米一樣放左入雪櫃。直至有個概念打入自己眼球-----ust projector. 呢個概念應該由2017左右開始,好似係海信以激光電視之名銷售,果時一度覺得好mm7,但之後劣評就如雪飄至------唔夠光取代唔到電視,black level同對比又遠不如傳統投影,跟住就冇乜點留意。直到極米中伏之後目光又轉到ust,幾年冇留意原來已經進步好多亦都好多品牌加入,見到optoma benq 之類都好多網站推薦,一睇價錢,oh都要3萬左右起步不特止,仲贈送以下心理包伏-------廠牌(並無貶低optoma benq之意,但知名度比較難過大人果關)、呢個年代得果兩三個hdmi仲有一個要落plug in先睇到netflix仲要unuser friendly........大佬買個配置落後度同自己十九幾年的電視真係心過唔到,好啦把心一橫睇睇lg三叔啦,咦大廠就係大廠真係好好多最少流媒體優勝好多,睇d光度對比度,尤其三叔部lsp9t 真係係ust甚至投影界中高針水平,但係一睇價錢.........

豐澤網:$65800

冇咩事我返出去做野先。當年買部sharp萬五蚊,要用多4倍價錢upgrade, 真心過不了。

直到第五波爆後宅在家中無聊ebay一下,冇諗過, 我遇上了人生網購史最震驚同大膽的一刻

lsp9t price: $3450US

????????!!!!!!

咩話?3千5美金就有?就算計8算,咪就係2萬8唔駛??當然都唔係平,但比行貨平成倍未免都太過分了吧?之後就開展漫長的google and post76之旅, amazon買傳統投影同電視機有,淘寶買ust都有,但美網買ust.....好似冇。一度想放棄,但回頭睇返拎住同一舊錢用香港行貨買到d乜......當然仲有,另一個價錢絕對可以買到部70吋以上的頂級LED電視,但最後都係想走投影路,好,去馬。

今次亦係本人首次ebay的鳩烏隔山買牛,click左俾錢,感覺好唔踏實。終於得到shipbao收到包件收取信息終於可歎返口氣。32磅重,放低8舊,展開了一星期飄洋過海,貨終於到。

諗返原來果時我真係冇乜心情影開箱文。一返到家,只抱住160的心跳著機,開到機,等暖機全著,全著仔細望望投出來的screen有沒有黑點,check完最後武士,心跳終於緩下來,終於懂得摸摸新機子帶來的觸感。等待期間睇得多amazon d comment, 見到超短投死機死點的要退貨的事例都府拾皆是於是就愈睇愈驚,感受過呢次飽食驚風散, 就唔會再取笑別人為何貴幾萬銀買行貨,付出更多坐等收貨仲可以買份安心,值。而俾唔起如我,當你決定俾少果份錢同時,亦請承受等同的風險。

講左咁耐,係咪講漏左一樣野呢,係,就係個幕。不論係價錢同安裝,投影幕絕對係步入projector 的一大障礙。已經俾得幾萬買,仲要買多個萬銀幕?買左返黎又要人搞一輪......一不做二不休,繼續自己諗方法。其實超短投最基本就用黑柵幕(淘仔仲興一種叫菲𣵀爾屏,仍增益率仲高過黑柵,聽講今年可視角進步好多,不過我冇緣份享受了),買唔起美國貨,用台灣貨都好好。上淘仔100吋3000人仔攪得掂,雖然我屋企問題用得90吋,但都有得揀下來買,但問題來了,想免卻安裝點呢?釘上牆真係唔想,如果唔想就要買地升幕會貴一倍兼冇梗幕咁美觀,終於俾我搵到.......原來已經有磁吸幕呢一回事,好,落單,計埋運費港紙二千六,繼續單車變摩托。

機黎左30kg終於要上牆,一個人貼兩貼,十五分鐘搞掂左,雖然角度之後adjust左好耐好耐,但投出來,真係有點點感動,十幾年投影夢,終於達成。

講返呢部lsp9t,雖然佢無論標價或我買的水貨價定係貴貴,但冇得講,打上個幕就明點解坊間會話佢物有所值,因為佢就係一部90吋的電視。 經過左大半年長期使用,我諗可以俾返少少comment 落呢部機,同埋有一d 會係有關超短投的general note.

讚左佢先:
- 夠光。2800ANSI流明以投影機來講唔算好勁,但少少日光入同開燈都冇問題。可能因為只投90吋會光d,亦都因為佢係行三重 laser唔行色輪,聞說單色DLP色輪轉動會減緊d光,3 Laser響光度上係會有d優勢。

- 行0.67吋DLP,係2Kx2唔係一般0.47 DLP行1080pX4,所謂大底一級壓死人,近距離睇果份精細度即使同傳統靚仔投影機都有得拼一個。

- HDR10+有料到,再配合上超100%rec.709同bt.2020, 色彩層次好豐富,尤其紅色的成色同立體感都好引人。 另外佢冇一般投影邊角失真的問題,同中央保持幾乎一樣的表現,收貨。

- 上面都講過,基本上三叔電視有既野佢都俾晒你,netflix disney+ 加本地薑viutv hmoov好豐富的apps支持兼唔駛用plugin, 變相慳返個hdmi(都唔知點解ust d hdmi位咁孤寒)

- 聲好,4.2 40W 拍得住中低階生巴。

- 1:0.19投射比,市面上只有epson LS800勁過佢,有相你睇, 90吋投出來只需9cm,完全冇拉櫃出來的需要,開心。

彈:

- 色調:剛剛上面講的紅色,成為呢半年最困擾我的地方。紅色係好靚,但開箱的default setting相當偏紅,white balance 一tune連其他色都會偏,搞到頭都大埋。好彩之後projector central(好好的投影機評測站,陣間再講)同lsp9t做左review再幫佢俾左少少建議setting,部機d顏色先醒神返d。

- 激光色斑  睇電視時總覺得有少少好微好細的粉斑點,我以為係因為自己個cheap cheap mon問題啦,但睇review原來就算最好的幕布一樣有呢個問題。不過只類似貼左塊mon貼咁,絕對唔算顯眼唔講唔覺。

至於好多人關注的彩虹效應,聞說佢係有的但唔算係勁,好彩我自己係睇唔到的,但黑白對比好強的字幕邊係會睇到虹邊,不過並唔覺眼。

- 菜單。一來個遙控太少掣下下setting都係咁㩒方向掣㩒到手殘,二來順暢度並唔爽快。叫得做旗艦premiere俾但就窒下窒下,梗梗不爽了。

呢兩個就係我問題/ 唔知係咪我問題:

- 佢係少有內置TV tuner的projector, 但作為美水命運應該同各大電視機命運一樣,不過冇人試過儘管買條電線博博,結果......當然衰左。好彩我用有線內置各大免費數碼台,但對原廠有得開箱即睇的行貨真羨慕ing。

- 個hdmi earc ....可能我部AMP太冷門(Lyngdorf tdai-1120),用到最upgrade的2.1線佢都係認唔到出唔到聲死死氣要用返光纖線,當時想求救又係無門.......呢d就係做爛頭卒的代價。

跟住就係一d使用左大半年對於超短投的general note, 我覺得若有意思投入UST世界但以下任何一關過唔到,師兄都好應該唔好腦衝冷靜下再想想:

1  Black Level/ 對比度
我諗有玩超短投都會覺得呢個係UST不能逃避的命門。因為我用緊已經係Review界最大底最好對比度的其一,但始終UST 99%DLP即使熄晒燈一d黑色細節位都唔算係太好,對下比唔上新一代頂級LED電視,對上亦都追唔到sony/ JVC D-ILA 投影。

2 時延
我並唔係遊戲用家,Lsp9t 55ms的時延冇乜影響我睇戲但.......有有次想玩太鼓........真心想撼頭埋牆。其實剛新出的LS800同optuma新機時延都好低點解要放響genernal note?因為依家最新最頂級的Hisense同 LG HU915等大底DLP時延都係around 40ms up唔理想,而epson 同optuma都係用1080p mode行先做到低時延,對高度玩戲玩家呢座真係會係座大大的高山。

3. 風扇嘈音
一般review都好評超短投的音嘈噪,的確物理距離上響電視機前的確比起響自己頭頂遠,二來控制激光的溫度比起以前燈泡會來得容易,但男人的浪漫夜闌人靜煲戲,風扇聲唔擾人但始終都會係個顯眼(耳)的存在。暫時只有一部HP超短投用緊水冷靜音,唔知未來會唔會多d廠會採用?

4 邊角黑影
超短投獨家問題,應該因為由下而上的投射導致有黑邊,一般開燈唔覺的,係一熄燈就會現形,如果套戲本身已經唔係16比9仲要多條黑邊強逼症人士應該會抓狂🥲不過呢個問題應該梗幕先有, 如果用地升幕係冇事的。

5 光度
其實今日超短投已非吳下阿蒙,光度閒閒地上到ANSI 3000(記得唔係LED流明,削好多的)已經好夠做,但佢的光度(例如三叔的dynamic mode)通常都係犧牲左d細緻度換返來,用落唔覺,一落百記豐記睇睇LED電視舖頭幾光光度暗位都咁靚就知冇比較冇傷害。我自己一般開燈時都係睇下新聞就冇乜問題,但對開燈下的表現好有要求的建議你去showroom睇下部新出的 epson LS800(4000ANSI),如果都通唔到關,就唔好勉強自己。

...
6 最後呢一個唔係負面野,LED電視對UST甚至投影絕對比唔上的,係眼球舒適度。呢大半年眼睛感受過反射光對比直射光帶來的舒服體驗,點樣放縱仔女睇電視而唔帶太大罪疚感,不論LED比LCD技術如何進步,對唔住,係返唔到轉頭的。

........

如果有師兄睇到呢度,睇怕你都係好愛超短投甚至心大心細先肯頂得順咁差劣的文筆,感激感激。總括來講,我會覺得超短投係一門”80分的藝術“,佢並唔極致,佢只有8成頂級長投的black level, 8成LED電視的光度對比,8成的寧靜度,8成的時延,仲有果20%的不完美扣分,諸如彩虹效應, 色班,黑邊等。但只要你妥協了,接受得了這份80分的答卷,咁我恭喜你,因為你只需要俾三萬甚至更少的價錢,就可以擁有一份比起傳統投影配置更方便的超值體驗。“超值?冇野嘛?”不如睇睇同廠叔一部98吋的4K LED電視的價錢?

價值從來都是相對。就係咁。

佢唔係最好,但值得俾更加多人了解它的好,我預計佢亦都會係未來呢幾年最受影音愛好者關注的產品,如今年CES 2023 出沒的LEICA投影,0.94吋DLP 超短投的 Samsung同Hisense 8K UST,終有一日或者佢哋都或會出現響百記的showroom的銷售品。在呢一日之前,希望分享少少體驗俾大家呢個未來新趨勢。不過即使我唔講,超短投都好多師兄知道係好東西,但坊間對超短投真係唔大。邀請左幾批朋友上來,幾乎個個對住個梗幕問點解你個電視咁大又咗薄🥲,好啦所以就有動機響呢度為UST盡少少綿力了。

80分的妥協,換來一塊大銀幕同朋友一齊同朋友唱K友共情時光,換來一齊睇千與千尋的親子時光,再換來一個可以讓深宵暗暗回味兒時最愛的片段的小影院,

這就是超短投,謝謝。

好彩開出黎冇穿冇爛

好彩開出黎冇穿冇爛

開箱只識震冇得瞓

開箱只識震冇得瞓

90吋幕你有少少感動

90吋幕你有少少感動

磁吸屏原理 免卻好多麻煩

磁吸屏原理 免卻好多麻煩

就係呢種紅色 有魔力的紅

就係呢種紅色  有魔力的紅

但如果唔TUNE 就會偏粉色 BTW開晒廳燈 光度算係咁了 睇一般新聞電視絕對夠做 ...

但如果唔TUNE 就會偏粉色  BTW開晒廳燈  光度算係咁了  睇一般新聞電視絕對夠做 ...

買左返黎都唔知Loop過多次

買左返黎都唔知Loop過多次

睇Dark Knight唔睇imax 不如唔睇

睇Dark Knight唔睇imax 不如唔睇

愛情紀錄片愛的逼降

愛情紀錄片愛的逼降

追4K劇 就係投影大派用埸的時候 用手機睇THE CROWN係浪費左套劇

追4K劇  就係投影大派用埸的時候  用手機睇THE CROWN係浪費左套劇

0.19比 8-9CM投90吋

0.19比 8-9CM投90吋

開燈唔覺, 但熄燈就會好兀顯眼的黑邊

開燈唔覺, 但熄燈就會好兀顯眼的黑邊

明明唔支持,但用apple tv又chok到個dv出來 奇怪~

明明唔支持,但用apple tv又chok到個dv出來 奇怪~

評分

參與人數 19威望 +904 金錢 +905 收起 理由
DuckieSiu@G + 10 + 10 師兄報告詳盡,真正用家心得。
WaveLam@FB + 9 + 9
flagship + 20 + 20 師兄報告詳盡,真正用家心得.
bcougarb + 10 + 10 師兄報告詳盡,真正用家心得.
blindfaith3by8 + 10 + 10 超正, 即時加分比師兄先!
RPO + 10 + 10 師兄報告詳盡,真正用家心得.
wayne0503 + 10 + 10 師兄報告詳盡,真正用家心得.
gamma + 20 + 20 超正, 即時加分比師兄先!
huohou + 10 + 10 超正, 即時加分比師兄先!
see海 + 50 + 50 師兄報告詳盡,真正用家心得.
cbr600rr + 10 + 10 師兄報告詳盡,真正用家心得.
小瑟 + 600 + 600 師兄報告詳盡,真正用家心得.
ahnel + 10 + 10
成龍大哥 + 10 + 10 師兄報告詳盡,真正用家心得.
1234qwer + 10 + 10 超正, 即時加分比師兄先!
chhanthony + 80 + 80
火機 + 10 + 10 Excellent
littlefat69 + 9 + 10 感激師兄用心分享
iamkeichan + 6 + 6 師兄報告詳盡,真正用家心得.

查看全部評分

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

marco 發表於 2023-1-20 02:00
圖文並茂解釋詳盡,有埋用家報告。無得頂

Excellent ,我原先都入咗LSP7T,CAD3500 (大約HKD21000),投120吋Vividstorm 地升幕,加埋之前買950A sound bar,睇咗2星期其實都好正,之後Boxing Day見LSP9T出promotion CAD4400(HKD26400),諗都唔駛諗即刻買啦。外國正話正左唔鍾意件嘢,1個月內全數return,完全係可以衝動消費🤣。師兄之前都叫我入去9T,值得推介。我住外國運費都唔駛,壞咗又有保養。當然如果要買行貨,6皮嘢大把選擇啦😅。要彈嘅,我只會覺得無Dolby Vision 。

7T 同9T都玩過,高一級係唔同啲,無論顏色,光度都係勁好多,師兄都有講,7T行單色DLP,所以係暗少少,但又未去到接受唔到。以價錢比,7T都交足功課,如果唔怕水貨,可以買9T嘅,差不多價錢,但一開機係贏哂。🤣

師兄,可唔可以share個setting,我都係啱啱開箱。🙏

評分

參與人數 2威望 +90 金錢 +90 收起 理由
AppleChan@G + 10 + 10

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

AppleChan@G 發表於 2023-1-21 12:36
我個signal input 冇問題啊! 莫非這是行貨的幸福煩惱
想必你內置TUNER睇電視一家好開心! ...

😅現在發現如果hdmi 線拔出插入後個signal input plus 有機會變返off,有啲麻煩。其實因為搬屋之前個AV Amp 都壞咗,所以換埋8500HA。不過唔知點解部lsp9t 久不久就失訊號,晝面只係有𨍭𨍭圓點。後來細女眼利,發現每晚十點正就出事,斷斷續續一分鐘左右。試咗個幾星期都未知係projector 定係av amp 問題,已經試過關掉network 都係咁。訊源zappitti reference 就影音都有影響,lx800 就影無事音就窒幾秒。各位師兄請問有冇頭緒🙏🏻

鉑金玩家

我也是從UK Amazon 購買回來 也是用了大約半年左右幸運地以2萬4入手 打機/睇戲各半 過百寸大畫面就是爽 雖然暫時只係直射上白埸 但已足夠光線給我這段時間考慮買怎樣尺寸和物料的幕 看到師兄嘅文章我已經有決定啦!就是欠師兄一條連結給我😂
另外補充一點師兄文中提及到延遲問題我其實唔多覺 首先我已經係online玩GT7咁快速嘅遊戲 真係感覺唔到 遺憾嘅係出唔到4K 120hz和自動ALLM和VRR

評分

參與人數 3威望 +100 金錢 +100 收起 理由
AppleChan@G + 10 + 10
cbr600rr + 10 + 10 超正, 即時加分比師兄先!

查看全部評分

進階玩家

火機 發表於 2023-1-20 13:31
但出唔到Dobly Atoms真係一大敗筆。

原本有諗過Formoive,有齊Dolby vision and Dolby aims,可惜⋯⋯無 ...

峰米真係好野 都冇得唔服國貨
佢響淘寶賣緊最top的model 4500ANSI仲有齊HDR10+ dolby atmos/ vision真係冇得輸 國外好多評論都大讚

星級玩家

AppleChan@G 發表於 2023-1-20 12:14
我都有睇呢個review, 睇spec ls800真係贏晒, 可惜佢冇用到ls12000的技術, 都係1080p Shift上去
所以清晰 ...

但出唔到Dobly Atoms真係一大敗筆。

原本有諗過Formoive,有齊Dolby vision and Dolby aims,可惜⋯⋯無貨。

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

An excellent user review report !! thanks!!
退燒人士

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

圖文並茂解釋詳盡,有埋用家報告。無得頂

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
火機 + 10 + 10 Excellent

查看全部評分

黑鑽玩家

..............

黑鑽玩家

..............

專業玩家

請教一下,水貨三星投影機用電視天線接收香港既電視台有冇特別問題?定要用返機頂盒? thx

星級玩家

jg1899 發表於 2023-1-26 20:11
請問邊間淘寶店買T1穩陣? 我見國際版都係多幾百蚊🤔

TB我搵唔到國際版.......我見價差不多成皮野.......國際版多數要US$2999,T1人仔14K至15K左右......所以先淘.......

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

TsunHo@FB 發表於 2023-1-26 17:33
618入手R1 NANO,之後1111轉峰米T1,完全改變睇戲習慣,即時JOIN DD+/NETFLIX高清PLAN,再入手ATMOS SB.... ...

請問邊間淘寶店買T1穩陣? 我見國際版都係多幾百蚊🤔

星級玩家

618入手R1 NANO,之後1111轉峰米T1,完全改變睇戲習慣,即時JOIN DD+/NETFLIX高清PLAN,再入手ATMOS SB........

星級玩家

AppleChan@G 發表於 2023-1-23 21:48
我揀軟幕  好似要軟幕先有磁吸

想問牆係石屎牆定?

星級玩家

AppleChan@G 發表於 2023-1-23 21:51
自hdmi earc得過一兩次但熄機之後都係唔得
之後我一了百了轉用光纖........

但光纖出唔到Dolby atoms

科林玩家

bslennon 發表於 2023-1-23 11:29
😅現在發現如果hdmi 線拔出插入後個signal input plus 有機會變返off,有啲麻煩。其實因為搬屋之前個AV A ...

自hdmi earc得過一兩次但熄機之後都係唔得
之後我一了百了轉用光纖........