設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[喇叭組合] XTZ M8 中置 開箱

銀級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
本身用緊FOCAL中置,想趁新年升級過下年。
本來諗過KK700,不過窮人家對預算仍然處於觀望態度,搵咗好多資料,搵到一隻XTZ中置,不過見網上師兄評論不多,見價格及預算之內,膽粗粗買隻試吓。
本身想找隻大單元嘅中置,不過坊間有大單元嘅都非常貴,所以呢隻XTZ M8有著兩個8寸單元,是我最注意的一項的規格。
尺寸很大,對於我哋香港家居環境比較細來講,都需要騰空一個位置先擺到,由訂貨到屋企三日時間,非常快,連埋包裝都非常巨大。
一開箱見到配件同一對手襪,我買咁多個喇叭都未試過有手襪送(小弟愚昧唔知道貴音響係咪都有?),再出盡九牛二虎之力,終於將重達25公斤嘅中置喇叭放到櫃上,簡單安裝後即完成及調整。
用了電影<英雄>測試左一整天,人聲有預期的厚實感,能夠很好配合我左右喇叭同樣是八吋單元的,左中右聲音非常連灌,沒有以前出現的問題,就是左右聲音比較低沉,但中間聲音比較薄弱,會出現唔協調嘅情況。而家睇戲終於有個全方位比較滿意嘅聲場,相信可以繼續打五年以上,唔知道下一步自己會唔會再升級高階啲呢,不過現階段我都非常滿意了!

評分

參與人數 9威望 +270 金錢 +270 收起 理由
秋楓@FB + 10 + 10 超正, 即時加分比師兄先!
matt88p + 50 + 50
issachar + 50 + 50 超正, 即時加分比師兄先!
ivan8313 + 20 + 20 恭喜Ching!!!
jjjppp111 + 20 + 20 超正, 即時加分比師兄先!
hangshun + 30 + 30
Versa + 20 + 20 超正, 即時加分比師兄先!
timmy + 20 + 20 恭喜Ching!!!
AskaLung@FB + 50 + 50 超正, 即時加分比師兄先!

查看全部評分

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章

Ching 真係勁
我都仲係用緊個M6咋
😂😂

鑽石玩家

正呀 呢隻我之前都有考慮過。
睇戲計,一隻有質素的中置真係不能少,我認為比左右置更重要。如左右換埋M8一定更加連貫。

另外多數貴價音響,或有焗漆部分的器材,一般都會送手襪

評分

參與人數 2威望 +70 金錢 +70 收起 理由
AskaLung@FB + 50 + 50 認同到一個&amp;quot;點&amp;quot;呀!
hangshun + 20 + 20 認同到一個&amp;quot;點&amp;quot;呀!

查看全部評分

Sony VW500ES, LG OLED65E6P,
Magnetar UDP800, Panasonic UB9000GH1
Anthem AVM90, Krell Evolution 3250e, KAV-2250, Sunfire TGA-7401
Ken Kreisel K700 x 3, KS700 x 8, DXD-500 x 2

鑽石玩家

AskaLung@FB 發表於 2023-1-19 13:36
Ching 真係勁
我都仲係用緊個M6咋
😂😂

師兄隻M6架搭架,唔會遮住畫面?
Sony VW500ES, LG OLED65E6P,
Magnetar UDP800, Panasonic UB9000GH1
Anthem AVM90, Krell Evolution 3250e, KAV-2250, Sunfire TGA-7401
Ken Kreisel K700 x 3, KS700 x 8, DXD-500 x 2

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

Versa 發表於 2023-1-19 13:41
睇戲計,一隻有質素的中置真係不能少,我認為比左右置更重要。如左 ...

絕對認同師兄講法

白鑽玩家

Versa 發表於 2023-1-19 14:09
師兄隻M6架搭架,唔會遮住畫面?

低炒姐😂
遮唔到畫面㗎😂

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
matt88p + 50 + 50

查看全部評分

銀級玩家

AskaLung@FB 發表於 2023-1-19 13:36
Ching 真係勁
我都仲係用緊個M6咋
😂😂

本身我都是用6寸的,想變化得明顯啲就需要更大嘅單元,所以直接上M8

銀級玩家

Versa 發表於 2023-1-19 13:41
睇戲計,一隻有質素的中置真係不能少,我認為比左右置更重要。如左 ...

我都有諗過呀!不過我聽緊Dali嘅八吋,因為我覺得佢聽埋音樂都唔錯,所以暫時冇諗過換住

銀級玩家

AskaLung@FB 發表於 2023-1-19 14:35
低炒姐😂
遮唔到畫面㗎😂

師兄擺放得好簡潔企理,正呀!

白鑽玩家

CalvinTsang@FB 發表於 2023-1-19 17:32
師兄擺放得好簡潔企理,正呀!

M8太大,我都唔敢升上M8😂😂