設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[Soundbar] Sony A80K + A5000 soundbar 聲音有delay 有解決方法?

高級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
Sony A80K +  A5000 soundbar

大家好 最近買左A5000 但發現睇內置google TV 既Netflix 同  Disney+ 都有小小  聲音delay 問題.....
個soundbar 有 A/V sync setting, 但只有較慢d  無得較快d 聲音....

試過 on/off TV 個  A/V sync, off ARC, 聲音輸出簡PCM   都無改善

重有駁NOW 機頂盒 接soundbar 再 eArc 上返電視  delay 得更嚴重....我要TV set 晝質去遊戲先同步返小小...

唔知大家有同類問題? 應該如何解決?

(PS:之前用A80K + yamaha soundbar 都有sound delay 問題)

進階玩家

https://m.youtube.com/watch?v=W-WtEiIzQ_c 可以參考裡面接駁方法

鉑金玩家

AV newbie

156rmp 發表於 2023-1-24 20:05
剛試,係會有聲

A80J + A5000

今朝手痕再試,原來 cal 嘅時候,中置係有聲出嘅

HT-A9 + X95K
人生如戲、戲如人生,箇中情節、何須認真

黃金玩家

KaHim@FB 發表於 2023-2-14 09:52
我淨係想快d拎返部電視   呢個function 我可以唔用     呢個問題好似係所有 A7000,500 ...

有S CENTER, 個聲由電視底(SB) 上埋去
當然同唔開SB 一樣

應該整到得為止,一係退,一係換Z9。

高級玩家

156rmp 發表於 2023-2-13 21:24
如係我,D 到佢翻艇

我淨係想快d拎返部電視   呢個function 我可以唔用     呢個問題好似係所有 A7000,5000,3000 對應A95K, A80K 都有同樣問題,大家選購要注意
其實soundbar + s-center   立體感重左 但好似好虛咁   最後我都係熄左

黃金玩家

KaHim@FB 發表於 2023-2-13 09:35
update 返    換左底板, delay 問題好似好左    但s-center 問題無斷尾   係重有小小"da da"聲
維修部個邊 ...

如係我,D 到佢翻艇

鉑金玩家

AV newbie

156rmp 發表於 2023-2-13 20:54
慶幸我 A5000 + A80J 個S CENTER無事

👏

黃金玩家

LeoChin@FB 發表於 2023-2-13 12:38
喺外國,A5000+A95K, X95K 都有 dee dee 聲問題,似乎根源係喺支棍度喎!
可能下一個(聲棍)韌體更新先可 ...

慶幸我 A5000 + A80J 個S CENTER無事

鉑金玩家

AV newbie

喺外國,A5000+A95K, X95K 都有 dee dee 聲問題,似乎根源係喺支棍度喎!
可能下一個(聲棍)韌體更新先可解決得到嘞。

高級玩家

update 返    換左底板, delay 問題好似好左    但s-center 問題無斷尾   係重有小小"da da"聲
維修部個邊都話已係公司試過, 係有小小聲, 解釋返話播緊野就唔覺    但其實睇片去到d靜位就聽到