設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[CAS音響] iPod or DAP 純粹做 transport 有無分別?

黃金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
想請教一下大家聽 Apple Music lossless/Hi-Res 用 DAP -> USB -> 合拼AMP會唔會比用 iphone/ipad/ipod 好?

家陣用緊部iPod Touch USB 駁去部合拼AMP出到 Apple Music Hi Res。但係就無辦法用iphone搖控部ipod揀歌,唯有用條3米長嘅USB線駁落部AMP。有D唔方便同埋好似好low end。

研究緊Hiby新出嘅 Android DAP 裝到 Apple Music 之餘又報稱可以用 Android 手機裝個 app 搖控部 DAP 控制 Apple Music 揀歌。如果純粹將部 DAP 做 decode 俾合拼AMP解碼,出黎嘅效果比起用iphone/ipod駁落部 AMP 會唔會有可聞嘅改進? 想評估一下值唔值得投資部DAP。

謝謝!

黃金玩家

粉果人 發表於 2023-1-15 23:13
理論上其實係可以,但是問題係你部dap 用咩output去合併amp個rca度,因為dap一般只係得3.5,4.4呢d輸出,同 ...

打算用部有type C USB輸出嘅android DAP 數字輸出俾部合拼機份解碼。想了解下純粹作為數字transport, DAP 同iphone 或者ipod差異大唔大?DAP嘅供電同jitter控制之類應該會係好d但係對單純嘅decode動作有幾大幫助?會唔會大到令音質有可聞嘅差異?

黃金玩家

SimonHon@FB 發表於 2023-1-16 13:46
我現在也是 iPhone > Lightning to usb > usb 線 > dac, 不low end, 非常好聲

聽串流又得,聽file 又得, ...

可能我之講得唔太清楚。我意思唔係想話用iphone -> USB -> DAC 係 low end,我都係咁樣用緊。我想話我要拉條3米長嘅 USB 線先可以坐梳化揸住部iphone/ipod 揀歌,無得無線控制部iPod播歌有d low end.

Anyway, 除咗DAP之外都有諗緊好唔好正正經經買部Mac mini -> USB -> DAC。

黃金玩家

tonyyeung119 發表於 2023-1-16 16:31
如果我無記錯, Mac機駁DAC做唔到Bit perfect

如果Mac做唔到bit perfect 咁行Win 11 d mini PC 又得唔得? 我都自己研究一下先。

其實只不過係想坐梳化聽 apple music lossless/hi res果陣時可以有個無線搖控揀歌,估唔到都咁難 .........

黃金玩家

粉果人 發表於 2023-1-16 20:28
其實正正經經買部Streamer係最有效同好既解決方法xd

有邊部介紹可以播Apple music,bit perfect 出到 lossless/ hi res 經 USB 俾解碼仲可以用iphone做搖控?

黃金玩家

CalvinKan@G 發表於 2023-1-16 22:01
AK的DAP 好像可以usb output 駁DAC+用手機app控制播放

AK d DAP 應該唔平。

睇過哩隻新出國產 Android DAP 都話做到,不過佢個搖控 app 未有iOS版,暫時只可以裝 Android.

https://item.jd.com/10067317946581.html

黃金玩家

ivan_ng929 發表於 2023-1-16 21:50
我就用iPhone >  Lightning to USB 3 Camera Adapter > usb 線 > 直接去Marantz SA10 (USB B)嘅DAC行到Bi ...

iOS16有個新功能叫做”控制附近裝置”同樣有iOS16嘅devices. 個功能就比較簡單例如上下跳歌等。

黃金玩家

ManMan@FB 發表於 2023-1-17 20:03
Google 關鍵字 “ipad switch control”

試過用"切換控制" 打算connect iphone 同 ipod touch。唔知係唔識set定唔compatiable, 點set 都 set 唔掂。搵日試下拎去 Apple Store 問下人點set。

再試試延申個標題:

iPhone/iPad vs Intel NUC/mini-PC 純粹作為 transport 播 Apple Music 有無分別?

黃金玩家

cakecake 發表於 2023-1-20 15:26
如唔介意大陸機
山靈EM5和EM7

好似有部Tempotec V6同埋 Hiby R6III 可以裝到個 Hibycast app用android手機搖控部DAP USB 輸出apple lossless/hi res bit perfect播歌。唔知有無人試過?

黃金玩家

easyfind 發表於 2023-1-20 22:07
我而家用iPad> Lightning to usb > usb 線 > cxn2 要轉歌用iPhone 搖控iPad

用"control nearby device" 定你set 到用"switch control"?