設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

DAP駁PMA-110

黃金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

想請教一下大家 Apple Music 用 DAP -> USB -> PMA-110 會唔會比用 iphone/ipad/ipod 好?

家陣用緊部iPod Touch USB 駁去部 PMA-110 出到 Apple Music Hi Res。但係就無辦法用iphone搖控部ipod揀歌,唯有用條3米長嘅USB線駁落部AMP。有D唔方便同埋好似好low end。

研究緊有D 新出嘅 Android DAP 裝到 Apple Music 之餘又報稱可以用 Android 手機藍牙搖控部 DAP 控制 Apple Music 揀歌。如果純粹將部 DAP 做 decode 俾PMA-110解碼,出黎嘅效果比起用iphone/ipod駁落部 AMP 會唔會有可聞嘅改進? 想評估一下值唔值得投資部DAP。

謝謝!

讚助版主

HI homan272 ,

你可以買 intel nuc 的小電腦裝 Windows 和Apple Music App,用 iTune remote 控制播放。
https://www.hktvmall.com/hktv/zh ... 6tTrDBoCre8QAvD_BwE

PMA-A110 的 DAC 是非常強勁的,所有 PCM 音頻最高可升頻 32bit , 1.5MHz 的數據解碼。

Denon1

黃金玩家

DenonI 發表於 2023-1-16 09:30
HI homan272 ,

你可以買 intel nuc 的小電腦裝 Windows 和Apple Music App,用 iTune remote 控制播放。

再次謝謝版主建議。

其實在考慮DAP嘅時候都有諗過正正經經入部Mac Mini M1 玩入門 CAS,價錢同國產新出D中價位 android DAP應該差唔多。只不過未試過用 iTunes remote 唔知個使用體驗如何,好怕每次都要等開機、等login、等paring......  我搵時間去研究一下 iTunes remote 嘅操作係點先

另外請教一下假如真係入部Mac mini/ intel nuc PC,用電腦睇Netflix/ Disney+ 會唔會聲晝質素比起用LG電視個app睇好D?
接駁係 HTMI 先去電視再 HTMI ARC 去  AMP 好 ? 定係先HTMI入 AMP 再 ARC 去電視好? (我現在所有輸出都係先入電視再ARC 落部 AMP.)

謝謝。

讚助版主

homan272 發表於 2023-1-16 13:27
再次謝謝版主建議。

其實在考慮DAP嘅時候都有諗過正正經經入部Mac Mini M1 玩入門 CAS,價錢同國產新出D ...

Hi homan272 ,

另外請教一下假如真係入部Mac mini/ intel nuc PC,用電腦睇Netflix/ Disney+ 會唔會聲晝質素比起用LG電視個app睇好D?
估計用電腦下載Netflix/ Disney+ App 播放會比用電視好。
接駁係 HTMI 先去電視再 HTMI ARC 去  AMP 好 ? 定係先HTMI入 AMP 再 ARC 去電視好? (我現在所有輸出都係先入電視再ARC 落部 AMP.)
播放正確方法係電腦 HDMI 先入 AV amp 再出去電視。

Denon1

黃金玩家

DenonI 發表於 2023-1-16 14:38

另外請教一下假如真係入部Mac mini/ intel nuc PC,用電腦睇Netflix/ Disney+ 會唔會聲晝 ...

謝謝Denonl, 要再研究清楚d Mac 同 Intel PC。有師兄提醒我 Mac 播 Apple Music 係出唔到 bit perfect的。

正研究緊 Intel PC 出唔出到 bit perfect。同埋搵下有無fanless嘅版本。

謝謝!

鉑金玩家

唔好意思借版面一用。請問如果PMA110要接地盒, 接在本身的機背的地線位或RCA比較好?如果RCA應該插在哪一個孔位?

鉑金玩家

DenonI 發表於 2023-1-16 14:38

另外請教一下假如真係入部Mac mini/ intel nuc PC,用電腦睇Netflix/ Disney+ 會唔會聲晝 ...

唔好意思借版面一用。請問如果PMA110要接地盒, 接在本身的機背的地線位或RCA比較好?如果RCA應該插在哪一個孔位?

讚助版主

kgbandy 發表於 2023-11-10 14:47
唔好意思借版面一用。請問如果PMA110要接地盒, 接在本身的機背的地線位或RCA比較好?如果RCA應該插在哪一 ...

Hi kgbandy ,

接叉地線到 PMA-A110 機背地線位是帶走機殼雜訊,而用 RCA 則帶走電路中的雜訊,要實試耳聽為實,建議 RCA 插 Recorder Out L/R 隨便一個。

Denon1

鉑金玩家

DenonI 發表於 2023-11-10 15:21
Hi kgbandy ,

接叉地線到 PMA-A110 機背地線位是帶走機殼雜訊,而用 RCA 則帶走電路中的雜訊,要實試耳 ...

以你們的經驗, 那裡產生雜訊的機會比較大?