設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[入耳式] 岩岩買的新耳機:FIIO FH7S食評

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

話說之前隻耳機都用左一段時間, 屎忽癢想換耳機...LOL臨近聖誕緊係買D野俾自已俾自已好D

再上一次用FD5感覺唔錯, 見FIIO岩岩出左隻FH7S, 所以諗都唔諗就買左
(其實FDX特價, 但係FH7S始終新D, 同埋FDX舊...所以送舊迎新)

照舊都係係灣仔果間老字號買貨...都買過唔知幾多年, D職員都認得我咁滯XD (都買死呢間咁滯,鬼叫呢間D店員尊重D客咩)

買完拆開...入面D配件似曾相識...同FD5一樣...

(點解唔買FD7或FDX而選擇FH7S? 其實我自已都做左好多功課, 最記得以前FH7出果時有大陸網友問佢同德國800定900比邊隻好, 個post有一半網友聲稱7號仔吊打晒德國仔 , 所以對呢個型號好深刻...如是者今次買左呢隻耳機[不過其實老實講論技術兩者應該冇得比... 不過近萬同幾千蚊, 睇送食飯了])

原裝同FD5一樣係3.5, 要人手轉4.4, 都係要好小心咁拔出黎...

之後就係試機...照舊都係聽女武神的歌, 因為佢地出年退休了...好不捨得...>_< (最近先睇完劇場版, 更加唔捨得, 咁就6年)

今次聽佢地絕對live的專輯的歌, 用之前隻耳機去比較, 分別都幾大下: (我果部係M11PLUS ESS)

第一感覺係隻耳機低音好勁...係砰砰聲果隻勁, 如果拿芬達耳機去比, 芬達係嘈, 嘈得黎冇音樂感, 拿埋一舊, 但係FH7S係聽得明歌手唱咩

而低音勁得黎又唔會冇左分析力, 而係有, 有D細節位, 鼓聲, 之前隻耳機聽唔到而家都聽到

簡單D講, 佢做到 "俾你重新認識你聽開隻歌",
至於耳機最重要的買點 "耐聽", 可能ESS牌的通病, 暫時, 我係講"暫時", 未feel到, 始終AKM"耐聽"兩個字係唔錯
(睇下聽完一排會唔會好D)

而之前上淘記問過官方話呢款耳機冇齒音, 暫時聽左幾隻歌都未發現好明顯的齒音

人聲方面, 佢做得幾好, 因為低音耳機通常遮晒D人聲或者音樂大過歌手的情況, 佢就做到好balance各佔一半, 聽得幾舒服同有動感

聽完D新歌就聽番舊歌, 試左AQUA, 安記地帶, 某明菜呢D...唔知係咪當年的技術所限還是自已由細聽到大, 總感覺隻歌的提升不大咁

總結呢隻耳機評分我俾90/100分, 俾我的感覺係"澎湃而有動感過動感超人, 低音強勁豐富而不失禮, 如果番工眼訓或者晏就飯氣攻心, 呢隻耳機實幫到你提神"
扣分的地方係包裝照抄FD5冇新意, 預設應該4.4或者2.5去就番主流播放器而唔係3.5 (通常俾得呢個價錢都應該唔會拿3.5去聽歌吧?)

評分

參與人數 1威望 +100 金錢 +100 收起 理由
小瑟 + 100 + 100 師兄報告詳盡,真正用家心得.

查看全部評分

專業玩家

不如比多幾佰,買隻FH9 仲正。
一圈六鉄旗艦, 條綫仲要係純銀。

高級玩家

AEinstein@G 發表於 2022-12-11 14:19

👍FH9
樓主,買左就好好享受現在的耳機。

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

AEinstein@G 發表於 2022-12-11 14:19

謝謝意見, 不過多年玩玩具經驗, 我個人唔會買貴野...

1. 電子野永遠冇得追, 由其是而家, 而家唔同以前, 一年半貨仔已經要換代

2. 買貴野二手市場永遠唔會放到你想要的價...

4. 買貴野如果換機時玩番平野會覺得唔爹唔吊

5. 價值觀...(簡單D講冇錢XDDDD)

通常玩的心態係中價至中高價位就好好

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

terrywong21 發表於 2022-12-11 20:32
👍FH9
樓主,買左就好好享受現在的耳機。

哈哈, 如果仲有命活到出年可能又換隻FH10...LOL