設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

avr X4700 可以接駁Microphone用作唱k嗎?

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
大家好,小弟最近買左套ktv系統。
ktv用hdmi接落去x4700後,隻Mic唔知應該點駁x4700....
應該係先問,4700可唔可以駁Mic架....
如果可以應該點駁呢?

無線Microphone

無線Microphone
準備買呢套無線Microphone。

希望大家比d意見。
多謝la

讚助版主

Hi james911 ,

AVC-X4700H 前面板的 3.5mm mic 輸入僅用於 Audyssey mic 房間校準。 它不適用於卡拉 OK mic輸入。 請將無線mic連接到您的卡拉 OK 混音器,並使用 RCA (L/R) 輸出到 AVC-X4700H。 在屏幕設置手冊中,Set up -> Inputs -> Input Assign -> 在同一個HDMI輸入下,Input mode 選擇 Analog。

Denon1

星級玩家

DenonI 發表於 2022-11-21 11:34

AVC-X4700H 前面板的 3.5mm mic 輸入僅用於 Audyssey mic 房間校準。 它不適用於卡拉 OK mi ...

多謝解答先, 但唔係好明白呢。
如下圖機背後邊,我應該用混音器接駁邊個位置...
RCA線係紅白果條線呀?
接駁左之後,部x4700要唔要再設置d乜?

讚助版主

james911 發表於 2022-11-21 15:50
多謝解答先, 但唔係好明白呢。
如下圖機背後邊,我應該用混音器接駁邊個位置...
RCA線係紅白果 ...

如果您的卡拉 OK 視頻使用 HDMI 連接到 AVC-X4700H - CBL/SAT HDMI 輸入,則使用卡拉 OK mixer 的紅白模擬線連接到 CBL/SAT RCA 輸入,轉到屏幕設置手冊 -> Inputs->Input Assign ->Mode 並將其設置為模擬。

Denon1

星級玩家

DenonI 發表於 2022-11-21 17:41

如果您的卡拉 OK 視頻使用 HDMI 連接到 AVC-X4700H - CBL/SAT HDMI 輸入,則使用卡拉 OK  ...

太好了,呢個圖夠詳細了!而家明白好多lo!

不過還有少少小問題:

如果我部卡拉ok係接HDMI3,RAC線就要接3 blu ray接口了?改 Inputs都要去到3blu ray度修改為模擬?

今日發現部卡拉ok機都有RAC輸出,如果我用部機的RRAC直接輸出去x4700果rac得唔得呢?(部卡拉ok機都有功放)

讚助版主

james911 發表於 2022-11-22 15:02
太好了,呢個圖夠詳細了!而家明白好多lo!

不過還有少少小問題:

如果我部卡拉ok係接HDMI3,RAC線就要接3 blu ray接口了?改 Inputs都要去到3blu ray度修改為模擬?
全部正確。
今日發現部卡拉ok機都有RCA輸出,如果我用部機的RCA直接輸出去x4700果rac得唔得呢?(部卡拉ok機都有功放)
如果部卡拉ok機有 mic 輸入就得,否則就將卡拉ok機RCA輸出接到混音器 ( 有 mic 輸入的karaoke mixer ),將音樂與 mic聲混好再以 RCA 輸出到 blu ray 輸入,記住播放模式只能用 Stereo。

Denon1

星級玩家

DenonI 發表於 2022-11-23 10:24

如果我部卡拉ok係接HDMI3,RAC線就要接3 blu ray接口了?改 Inputs都要去到3blu ray度修 ...

了解!多謝!

播放模式只能用 Stereo?x4700會自己識別嗎?如果mo改到用Stereo...唔會有傷到部機呀?

如果唔會傷機,應該問題都唔大既,可以慢慢試多d接駁方法。

最後真係多謝威廉sir,買機送專家解答,hah,多謝!

星級玩家

DenonI 發表於 2022-11-23 10:24

如果我部卡拉ok係接HDMI3,RAC線就要接3 blu ray接口了?改 Inputs都要去到3blu ray度修 ...

hi,威廉sir,又係我............
器材到齊lo,我既接駁放下如下正確唔?多謝指教la

1:
由 卡拉ok的 audio out 用rac 輸出去部 Mixer

2:隻mic 都輸出到部MIXer

3:
再由部mixer 從 main out 輸出落 avr 4700度

但有個問題,個main out口應該係1/4線來架,
1112222.jpg 買條轉換RAC再駁落去4700後面的RAC口。

最後卡拉OK機再用HDMI接駁部AVR4700。

甘既流程應該係正解lo?

望再次指教

讚助版主

james911 發表於 2022-11-26 12:52
hi,威廉sir,又係我............
器材到齊lo,我既接駁放下如下正確唔?多謝指教la

HI james911 ,

買條轉換RAC再駁落去4700後面的RAC口。最後卡拉OK機再用HDMI接駁部AVR4700。甘既流程應該係正解lo?
原則上完全正確。

Denon1

星級玩家

DenonI 發表於 2022-11-29 10:01
HI james911 ,

買條轉換RAC再駁落去4700後面的RAC口。最後卡拉OK機再用HDMI接駁部AVR4700。甘既流程應該 ...