設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[教學] Cambriddge Audio好聲支援 : 串流影音新世代 Workshop (#18 會後討論)

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

有好玩野喎! 留名留名~~~~~~

鑽石玩家

小瑟 發表於 2022-9-27 06:25
投左票未先??😁😁😁

緊係投左!
LG CX55
Denon AVC-X8500HA + MultEQ-X
Wharfedale EVO 4.4 + 4.CS + D330
FB: RGB山洞原人的玩物

鑽石玩家

Photo 7-10-2022, 18 16 54.jpg

首先當然要多謝 POST76 同埋 Cambridge Audio 舉辨呢次 workshop! 多謝大王主持同埋 Cambridge Audio Matt  同 Calvin 既詳細介紹示範

先講講我現時既駁法, Topping DX7s 做前級解碼, 天龍 8500 就做後級, 用 RCA 接駁, 聽歌既時候就要0係天龍度揀返 Analog input, 好處係我聽歌既時候個電視可以繼續用...
現時係乜盤都冇... CD SACD Vinyl 百冇   因為實在係太多選擇, 根本唔知點樣去揀! 所以果晚當講到 d 人買左黑膠根本唔係聽, 我係笑左出黎, 我正正係買左好多 CD 同黑膠返黎得個擺字果堆人既其中一個!

而對於我呢類主要玩 AV 但係又鍾意聽歌既人, 成日聽到 AV bypass 呢個駁法, 但係實際出黎個較果係點, 我一直都有疑問既... 呢次 workshop 就非常全面咁示範左唔同器材可以點樣接駁, 而且有得聽埋個效果係點! 呢 d 野平時去舖頭我覺得真係冇乜可能咁樣玩兩個鐘頭!

呢次主角係 EVO 150, 一部身價兩萬幾既 All-in-one Streamer, 我一直覺得貴既 一來我冇用 Streaming 既習慣, 二來直覺真係會諗, 我日日開部 amp 都唔駛兩萬, 會唔會妹仔大過主人婆呢? 咁當然玩 2 ch 唔係咁樣計, 而我本身一直都諗如果要玩 AV bypass, 我會諗起碼買隻金桑子 E280 既...

特別要提下, 呢次用既喇叭係 Mission ZX-3, 呢對喇叭我0係不同場合聽過, 好老實講唔係我杯茶, 所以當歌聲響起既時候, 我有諗過係咪駁左 B&W 705 Signature... 真係冇諗到 EVO 150 可以將對 ZX-3 推到咁好聽! 呢下為 EVO 150 加左唔少分...

之後講到 MQA 解碼, 其實我冇特別去追求呢樣野, 不過原來 EVO 150 係支授 MQA 解碼, 而且黎緊仲會有一套西裝 CD 盤出, 我買左一堆 CD 終於可以聽喇....
而黑膠接駁方面竟然係用 Bluetooth 去示範 ALVA TT V2 係支援 APTX HD 解碼   我仲以為係隻碟錄音比較懞... 原來係因為經左 Bluetooth... 不過我覺得係絕對聽得入耳... 而我一直都煩緊如果買個盤, 我擺 amp 個位真係冇地方擺既!

最後先講 AV Bypass, 因為我覺得聽完 EVO 150 既表現, 呢部分真係難唔到佢. 順便講埋, 就係 EVO 150 支援 A + B speakers, 而且仲可以一齊出, 而我而家對 Wharfedale EVO 4.4 就係玩緊 bi-amp... 連呢樣野都中埋... 我祗能夠講呢次 workshop 係一個局黎   差不多完全解決左我玩 2 ch 上既煩惱!!!

評分

參與人數 4威望 +530 金錢 +520 收起 理由
小瑟 + 500 + 500
pizza-pizza + 10 超正, 即時加分比師兄先!
funny1 + 10 + 10 好快又要去買器材??
WilsonYau@G + 10 + 10 恭喜Ching!!!

查看全部評分

LG CX55
Wharfedale EVO 4.4 + 4.CS + D330

鑽石玩家

RainChan 發表於 2022-10-9 14:30
想請教一下,evo還要配喇叭,all-in-one串流喇叭不是更慳位方便?

當然啦, 不過唔同玩法囉... 最慳位係用耳機... 喇叭都唔駛擺...

如果有少少要求, 想用自己鍾意既喇叭, 咁買 EVO 咪0岩哂.... 要求低少少可以買 EVO 75, 有 budget 緊係 150...
LG CX55