設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

Cambriddge Audio好聲支援 : 串流影音新世代 Workshop (#18 會後討論)

查看數: 11874 | 評論數: 38 | 收藏 0
關燈 | 提示:支持鍵盤翻頁<-左 右->
    組圖打開中,請稍候......
發佈時間: 2022-9-23 16:12

正文摘要:

更新Workshop報名帖 : https://post76.hk/thread-341529-1-1.html 我地 STUDIO 入伙左都 2 年有多了, 2019 年搬去佈家葵芳呢個 STUDIO 就係希望可以做多啲活動同大家交流交流一下, 點知一個疫情打到所有事都亂哂龍 ...

Lolofi 發表於 2022-11-4 22:04
今天收到 Cambridge 送來的禮物了!多謝 Cambridge 多謝 Post76 !!!🙏🙏🙏
pizza-pizza 發表於 2022-11-4 15:42
我都收到, 多謝 Cambridge Audio 同 Post76.
神武光輝 發表於 2022-11-4 11:32
多謝晒Cambridge audio送的禮物
小瑟 發表於 2022-10-28 12:33
多謝哂咁多位版友的會後分享, 大家都真係好有心去講返當日既得著呀, 再次多謝哂大家呀!!

今日CA果邊同事都通知左小瑟, 佢地都預備好小禮品安排比大家, 小瑟會再PM大家了解交收事宜的, 如果大家睇到PM就直接回覆我啦~

再次多謝大家支持我地Post76既活動呀!

以下版友都有分享可以得到由Cambridge Audio送出的小禮品
神武光輝
VictorSHEK@G
Lolofi
issachar
WilsonYau@G
garfunkel910
pizza-pizza
pizza-pizza 發表於 2022-10-13 22:14
Evo 150 引發無限可能

利申, 本人係新手一名, 主要聽廣東歌

參加Workshop 前已經入手Evo 150, 所以今次真係想好好學用部機, 尤其想揾番對啱嘅喇叭駁套Evo 150. 先講自己,因為地方有限,Evo 150個form factor啱哂我,又一件過唔使加呢樣嗰樣,駁隻喇叭已經可以聽歌。因為有airplay, chromecast, 連太太仔女唔使教都識用。唔使用Cambridge Audio 個stream magic app, 佢地直接在YouTube Music 嗰度㯲 airplay/chrome cast icon , 選擇Evo 150, 部Evo 150 就會自動開機,跟著就播歌。 連開機個step都唔使, 係啲music app度就可以叫個Evo播歌。 如果又要開streamer, 又要開amp, 佢哋實會話部機煩, 唔會用。

個workshop真係引發無限可能!

喺workshop度, 才知道Evo 150原來可以decode MAQ CD又可以雙向Bluetooth咁我又可以你厨房洗碗用Cambridge Audio YoYo S 聽MQA CD因為土地問題,想揾對細書架,仲要係較為細對的。之前睇中ATC SCM7 同Elac BS312,心大心細。好在係Workshop Cambridge Audio 嘅Matt 哥好詳細咁解釋,Evo150 有150W 輸出,又可以bi-wire,將來又可以加後級,搞得掂ATC 。所以聽完第二日就去友蛇出咗對ATC SCM7 v3, 效果非常好,Evo 150絕對夠力推得好對ATC. 現在舒服享受中,結像好清楚。重用HDMI ARC 幫電視出聲,太太都讚好。

Cambridge Audio 嘅同事當日又介绍Alva TT V2, 原來黑膠盤出aptX HD 都唔錯,好方便。過咗幾天, 又身痕。走去入番個入門黑膠盤(無錢買Alva TT V2),攞番30多年前的黑膠,一首慧嫻嘅《真情流露》,再來一首《親吻》,真係攞咗我條命,係正到無命,少年時代的聲音番哂嚟,CD及streaming係比唔到的。係有D炒豆聲,但係音質人聲一定KO任何舊碟再issue的SACD, MQA CD等等。

好多謝Post76 同 Cambridge Audio,使外可以進一步發揮Evo 150.

最後小小意見, 如果可以經HDMI將 Evo LCD panel 的畫面打到電視上面, 咁就可以用大畫面看CD Cover. 另外希望可以改善Interner Radio 音質。

評分

參與人數 3威望 +520 金錢 +520 收起 理由
小瑟 + 500 + 500 師兄報告詳盡,真正用家心得.
WilsonYau@G + 10 + 10 師兄報告詳盡,真正用家心得.
VictorSHEK@G + 10 + 10 超正, 即時加分比師兄先!

查看全部評分

pizza-pizza 發表於 2022-10-13 18:15
小瑟 發表於 2022-10-8 13:48
昨晚我地第一次開放成個STUDIO比版友們玩下WORKSHOP, 見到大家都非常有禮同埋大家都討論得好開心. 呢次話哂 ...

等埋我, 今晚出文
garfunkel910 發表於 2022-10-13 06:28
今次 參加呢個 工作坊 嘅目的, 原本是想了解多少少如何 將AV AMP 接駁黑膠的技術,在不增購2聲道的同時,又可享受到黑膠的樂趣。

始料不到原來EVO150咁USER FRIENDLY 和多材多藝,可以想像得到的功能都有齊,對我來說最好的一項設定是能顯示到中文字,這是舆我現有的串流最大分別,机上版面顯示屏又夠大,又靚仔。同埸加影係透過配合普通sacd机便可以將MQA格式的cd解碼,真係好心動。藍牙接駁黑膠亦比想像中好,合上眼欣賞,真係估唔到係藍牙接駁。若非土地及入境限制,我已經二話不說立刻搬返屋企。

評分

參與人數 2威望 +310 金錢 +300 收起 理由
小瑟 + 300 + 300
pizza-pizza + 10 係好方便

查看全部評分

VictorSHEK@G 發表於 2022-10-10 06:26
WilsonYau@G 發表於 2022-10-8 22:01
Victor 兄放心去馬,我都係用緊Mission MK 2 不過就係LX 4,EVO150夠推有餘,而睇戲同你所講一樣真係好力 ...

但首先要放左部SACD機先 如果唔係無辦法進口

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
WilsonYau@G + 10 + 10 認同到一個&amp;quot;點&amp;quot;呀!

查看全部評分

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。
快速回復 返回頂部 返回列表