設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

Samsung Neo QLED (2022) 電視 入手後秘技分享 及 你問我答

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

話說換了部 55" Neo QLED 4K QN85B 有好多有趣功能可以同大家分享下。

2022-07-03 23.54.33.jpg

首先未注冊入電視的的裝置係唔會顯示係應用程式列上面的,不過你一插部機上去,例如插部 PS5/XBOX 上去後(當然要開埋機),電視的主頁就會出現番佢地的名,Xbox仲有埋專用圖示添,勁智能。

2022-07-03 23.56.26.jpg

如果大家想將首頁常駐使用率較高的外置裝置的話,可以去 功能表 > 已連接的裝置 > 已連接的裝置 > 新增番去首頁。 (想新增App去首頁就係App Store搞)

2022-07-03 23.58.36.jpg

另外預設開機係Smart Hub首頁,如果想每次開機都係上次關機的頻道,可以去設定停止使用Smart Hub首頁,咁對於鐘意回家返來就有電視聲陪住的我就方便得多了!

如果不幸遇到 Netflix / Disney+ / ViuTV 之類的 App hang機,可以先試試按住遙控器開關掣5秒,電視機就會自己重新開機 (Soft Reboot),都唔得就熄大掣 30 秒後再插著開機,真係無辦法先試刪App再裝。

如果已買或打算買的朋友,歡迎一齊討論下,有咩使用方沒可以分享下。

評分

參與人數 1威望 +500 金錢 +500 熱話 +100 收起 理由
小瑟 + 500 + 500 + 100 師兄報告詳盡,真正用家心得.

查看全部評分

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

新一代SAMSUNG真係同上代好唔同, 新玩應該都易上手, 不過用開上代的可能都要習慣下. 今次有阿定版主出呢個PO就FIT哂呢~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

高級玩家

我在用上代qn700a,買了四個月就壞,等維修師父睇都半個月,說壞屏幕,師父說屏幕廠有好快,等了兩天打去說零件不齊,要等寄來2-4星期,買部電視半年不夠就壞,維修要等1-1.5個月,真心爛

專業玩家

Q95b 和 Q85b 最大分別是什麼,價錢都差好遠

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

ChunWaiWu@FB 發表於 2022-8-9 16:49
Q95b 和 Q85b 最大分別是什麼,價錢都差好遠

主要係處理系級數唔同,QN95B 全方位係影象處理上會比 QN85B 好,無論HDR效果,聲音效果都會有明顯分別,Game Mode亦有改進。

其次就係外型設計唔同,不過我就唔太覺有分別。宜家部份影音鋪都有齊兩部Display,而且都放得比較近,有機會可以先睇下效果,肉眼睇Demo片時分別都幾大。

兩部定價價錢其實相差唔遠,不過街價就有唔少距離,如果情況許可,當然買QN95B 比較理想。

進階玩家

多謝分享

進階玩家

三星玩樂勲章

TogoKan@FB 發表於 2022-7-7 12:58
我在用上代qn700a,買了四個月就壞,等維修師父睇都半個月,說壞屏幕,師父說屏幕廠有好快,等了兩天打去說 ...

想問問師兄 三星原廠維修屏幕價錢會吾會好貴 因為我是QN900A都壞屏幕

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

請教一下,小弟最近入手咗部 Q70B,關於音效有以下2個問題想請教下:

1.請問師兄知唔知點樣可以着電視入面的 Dolby Atmos音效?試過好多次同已經播有 Atmos音效的片,但都係 set唔到

2.同埋想請教埋播 DTS 音效的戲係咪出唔到聲的?試過播其他 Dolby True HD 音效嘅戲就正常,但一播 DTS HDMA 音效的戲就冇聲,師兄有冇呢啲情況?謝謝

行動組版主

bellyjerry 發表於 2022-11-10 11:23
請教一下,小弟最近入手咗部 Q70B,關於音效有以下2個問題想請教下:

1.請問師兄知唔知點樣可以着電視入面 ...

你指電視Speaker定駁SoundBar/AVAMP?

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

阿定 發表於 2022-11-10 12:53
你指電視Speaker定駁SoundBar/AVAMP?

師兄,係電視個speaker🙏