設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] Bose 900 atmos 輸出問題

高級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

是咁的,小弟最近入手了Bose 900,不過小弟部電視已經係2013年既貨仔,佢係有ARC的,但電視除左youtube無其他好似netflix, disney+既app, 而且用電視其他HDMI input係passthrough唔到surround sound的,連5.1都唔得,莫講話atmos signal。

不過我知道市面上有樣叫HDfury Arcana既野(https://www.hdfury.asia/product/a2b78822-3969-4b34-965f-9e9a58faf985),係可以extract 到surround sound signal再以eARC方式回傳俾條soundbar用,但係要成二千幾蚊港紙,我覺得太貴,而且電視就快成10年,只要之後換電視就解決哂所有問題,所以最後冇入手。

係時候入正題啦,我之後又有少少唔甘心喺Amazon 再試下揾下有冇類似Arcana咁既產品,結果真係俾我揾到以下呢舊野:
https://www.amazon.com/-/zh_TW/HDA-931/dp/B09Z795W7C/ref=sr_1_4?crid=II3BGJXPWDJB&keywords=orei+hda-931&qid=1656753151&sprefix=orei+hda-93%2Caps%2C272&sr=8-4

OREI HDA-931

OREI HDA-931

我見佢有哂網頁,有個美國地址,而且99蚊美金免運費寄來香港,係Arcana三份一價錢左右,於是就忍唔住手痕訂左返來。

等左一個星期多少少收到件貨,開箱,實物同網頁一樣既,即刻跟住說明書既插法,我係用chromecast with google tv做input的, 頂佢個肺,youtube正常出聲,netflix/disney+只係出到啲電流聲,換過線試下插前插後都係唔得,小弟即場灰哂。跟住即刻試下聯絡個廠商,問下有冇解決辦法或者refund, 等左幾日無人覆,心唸今次當中伏,99蚊美金當買個教訓。

但係我突然心血來潮,個盒仔其實仲有個光纖output,咁點解唔駁光纖試下呢,唸住就算無atmos,出到5.1都好,點知我一開disney+唸住開套Dr. Strange 2睇,atmos居然點燈,然後真係㩒入去播,Bose Music 個app都顯示係出緊dolby atmos。然後我再試netflix揾啲supposed有atmos既片,一樣點到燈。

問題就來啦,光纖理論上係出唔到atmos的,想向各位師兄請教下,到底小弟係真係點到燈,定係其實條soundbar係收到個假既atmos signal?

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

咁神奇!如果點到燈就好好享受下

高級玩家

太神奇,所以想睇下有冇師兄試過類似情況可以分享下🙏🏻🙏🏻

鉑金玩家

我估因為你播disney+ / netflix出嘅dd atmos係壓縮嘅dd atmos而唔係藍光碟無損嘅true hd atmos, 而光纖應該係support DD+, 所以解到比soundbar播放

鉑金玩家

我之前玩 sound bar 用過ok 呀又平

高級玩家

MikeChu@FB 發表於 2022-7-6 00:43
我之前玩 sound bar 用過ok 呀又平

但係Bose 900 係無hdmi-in, 只有一個支援ARC/eARC既hdmi out, 呢個device 用唔到

鉑金玩家

呢個係hdmi聲畫分離, 咪由例如Apple tv 或ps 5 源頭入啦,出咪video arc 駁tv俾畫面和睇電視時回輸音效 , audio 駁你支Bose 900 囉  

專業玩家

afanofmanu 發表於 2022-7-5 23:40
太神奇,所以想睇下有冇師兄試過類似情況可以分享下🙏🏻🙏🏻

師兄我同你個case 一模一樣
可唔可以send chromcast 進階音效睇下
佢話我device 唔支援dd+ 同atmos in dd+

高級玩家

MikeChu@FB 發表於 2022-7-8 15:36
呢個係hdmi聲畫分離, 咪由例如Apple tv 或ps 5 源頭入啦,出咪video arc 駁tv俾畫面和睇電視時回輸音效 ,  ...

佢個audio out 應該要駁有hdmi-in 既soundbar 或者其他音響產品,好似Sonos Arc, Bose 900 呢類只有HDMI eARC 頭既係用唔到,基本上得HDfury Arcana 同我買左嗰舊野可以咁插,只係我買左嗰舊野唔work...

高級玩家

snappykubi 發表於 2022-7-9 22:19
師兄我同你個case 一模一樣
可唔可以send chromcast 進階音效睇下
佢話我device 唔支援dd+ 同atmos in d ...

師兄你好,你都係用Bose 900? 你個setup係點?