設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[隨身耳擴] 退燒代替品,玩JJ

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽貢獻勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

部Sony 黑磗一代賣走左一段時間了,留低左對Sony XBA-A3一直放埋一邊,出街就用電話加Devialet Gemini聽歌,
但始終掛住XBA-A3,所以買條JJ俾佢同部電話結合。。
有陣時做野簡單聽下歌都可以有少少質素。

其實係諗住買iBasso DC04,但周圍都無貨,再加上有用家話DC04對某D Samsung電話不是太親近,有D bug,所以算。。。
咁諗住iBasso DC06啦,點知我又用唔到(Note 20 Ultra),可能我電話設定有問題,因為個售貨員用Samsung S8都得。。

咁轉隻Zorloo Ztella ii,終於有聲出,推力好好大,背景靜度ok,起碼聽唔到古怪noise,聲音偏暖和少慢,人聲有肉地但不是太前,細節就普通,低音鬆,整體不過不失,聽感舒服,以價位來說都ok的,又可以解MQA,但佢USB插電話個位發熱都快(無開推力Boost mode)。

跟住就到今日既主角,Pentaconn C Wistaria (紫藤)版,
Pentaconn出名就大家都知,所以呢條我之前都有Google 過,
不過上網睇D圖中間條線係白色的,買回家再Google下先知呢條紫白色線係特別版或者叫升級版吧(係回家先再google,所以某程度上係盲衝),因為之前介紹只係話銀白色的連線用OFC 銅線和鍍銀 OFC 銅線以8 絞線芯製作,而今次紫藤版就講明用6N OFC和鍍銀 6N OFC線。
呢條線係Made in Japan,外觀一貫Pentaconn質素,好靚仔。聲音中性,感覺係清新型,唔慢聲,高中比起Ztella ii優美,細節都優於Ztella ii,人聲近番DD,低音結實,背景靜,整體夾番 XBA-A3有少少似黑磚既感覺(當然空間感係必輸),USB插電話個位無發熱。但呢條線推力極之麻麻,如果用高階耳機可以Pass了。雖然推力咁麻麻,但佢夾A3既聽感真心我係鍾意,所以最後都係帶佢返屋企。

以上係小弟既新手聽感,各位見笑

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

呢條手指仔同部黑磚一既比較會係點呀??
另外咩價錢架??? 我都想搵下其他 ANDROID既手指玩下!!!
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽貢獻勲章

小瑟 發表於 2022-10-22 09:44
呢條手指仔同部黑磚一既比較會係點呀??
另外咩價錢架??? 我都想搵下其他 ANDROID既手指玩下!!! ...

um...呢隻既聽感有少少似黑磚一代(當然空間感和分析力都係無得比),不過要襯D極易推既耳機
因為佢推力真心麻麻
如果大王有興趣,真心推介試下ifi go bar,英京有得試,佢既表現我覺得係超過入門DAP既級數,推力亦足,不過價錢就稍貴,但絕對對得住身價

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

cakecake 發表於 2022-10-22 13:40
um...呢隻既聽感有少少似黑磚一代(當然空間感和分析力都係無得比),不過要襯D極易推既耳機
因為佢推力真 ...

聽講好多朋友入坑前都係玩呢D, 呢隻好似都大大隻咁, 搵來玩下先~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

鑽石玩家

小瑟 發表於 2022-10-25 06:16
聽講好多朋友入坑前都係玩呢D, 呢隻好似都大大隻咁, 搵來玩下先~

Go Bar大條少少,但聲音好得多,完全無得比,而且點樣都方便過用DAP,真心推介大王試下
試過另外兩隻好多人推介既國產bar,價錢同Go Bar差不多,但聲音明顯Go Bar贏