設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[AV擴音機] AV amp與喇叭音量一問

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
用緊以下器材:

Yamaha R-A-2080 AV amp
MK Sound M7 (前, 中)
Mordaunt Short Alumni 8 (後)
Sunfire Atmos X-265 woofer

成日感覺D聲比較弱, 睇戲時AV amp 音量要調到 25 ~ 27至稍為足夠, 力水比起以前部天龍同安橋有距離, 請看下圖, 喇叭 level 是否 set 得唔夠?
前, 中, 後同 woofer 應該 set 到幾多 db ? 牆到牆距離 10呎. THX

AV Speaker Level.jpg

評分

參與人數 1威望 +100 金錢 +100 熱話 +100 收起 理由
小瑟 + 100 + 100 + 100

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

usopp 發表於 2022-12-30 02:48
咁大地方用咁細隻sub仔,真係有feel咩?

Oh…. Sorry,睇錯,我以為你係樓主,冇嘢啦 ...

我地方其實唔大,因為有對座地2 channel喇叭用黎聴歌(影音分家) ,冇足夠地方放大隻d 既woofer, 只可以將woofer 放在座地喇叭後面(十吋woofer 都唔夠位),如果有足夠地方一早換隻12吋十仔啦

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
usopp + 50 + 50 無計啦咁,不過音量開七成有啲誇張.

查看全部評分

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

mryu8182 發表於 2022-4-21 22:17
My setup

咁大地方用咁細隻sub仔,真係有feel咩?

Oh…. Sorry,睇錯,我以為你係樓主,冇嘢啦

銀級玩家

其實個Volume 數字大細唔代表部機夠力定唔夠力

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

我用緊前旗艦a3080 加 老秦後級7250 堆5隻喇叭,一對前置av bypass 俾部Cambridge audio evo150 。 睇戲🎬 開-30 至-33 ,因為音響架唔夠位,而家諗住放棄部後級,交返俾部a3080 ,不過未試效果係點
窮人音響組合......

銀級玩家

Diazico 發表於 2022-4-19 23:07
我用緊5200+5000 Y記前後級,下面7隻全部Kilpsch, 上面4隻SVS,由於前置係座地,所以db係0,環繞同後置可 ...

我用緊RX-A3060玩緊7.3.4,以前正常睇戲-30夠聲 之前一直都係用原裝跟機電源線 一個月前換左粗啲既各樣都馬上唔同曬,而家-33都好似勁過之前🤪

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

kenaulo 發表於 2022-5-13 03:09
Ching你有無喺YPAO音量度揀返off,因為佢default係on的,on左會影響到大聲時嘅動態。同埋正常做完YPAO,都 ...

唔該, 已經唔記得有冇喺YPAO音量度揀返off, 稍後會check 下.

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

Ching你有無喺YPAO音量度揀返off,因為佢default係on的,on左會影響到大聲時嘅動態。同埋正常做完YPAO,都唔會差得好遠,多數係睇返距離有無錯,同埋揾隻試音碟,聽下各個喇叭音量平唔平衡,以小弟經驗通常唔會差好遠。每個屋企套系統罷位都唔一樣,好難話邊組喇叭較大或較細聲為之啱,最緊要係平衡,如果聽到某隻喇叭聲音突左出黎,可以試下較細聲返。以上是小弟小小心得,請大家多多指點

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

轉6 ohm ? 全部speakers set 做small?

1 Before connecting speakers, connect the power cable to an AC wall outlet.
2 While holding down STRAIGHT on the front panel, press MAIN ZONE z.
3 Check that “SPEAKER IMP.” is displayed on the front display.
4 Press STRAIGHT to select “6 Ω MIN”.
5 Press MAIN ZONE to set the unit to standby mode and remove the power
cable from the AC wall outlet.
You are now ready to connect the speakers.

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

YAMAHA支收音咪係偏細聲,要自己用音壓計度先會準。
睇返樓主EQ張圖,subwoofer竟然會推高咁多?一般係sub仔唔夠力先會咁樣,亦有機會係sub仔問題。
我自己都有用近兩代的Yamaha amp,低音控制得好好,你個問題應該唔關amp事

黑鑽玩家

76-FC 黑鑽石勲章

QQ

我用紧雅马哈5200前级的,睇戏经常开到-20~-18同你用即声音大细差唔多,但你即喇叭距离比我远好多,地方应该大过我,但睇相片又唔似哦
我行紧7.2.4