設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

談談錄音鑑聽喇叭

查看數: 10070 | 評論數: 54 | 收藏 1
關燈 | 提示:支持鍵盤翻頁<-左 右->
    組圖打開中,請稍候......
發佈時間: 2022-4-12 18:03

正文摘要:

本帖最後由 ManMan@FB 於 2022-4-12 18:21 編輯 大家會唔會用錄音喇叭享受音樂呢? 追求中性監聽/工業標準既音質定位 見好多師兄會用 ADAM/Focal/Genelec/PSI/Tannoy/ATC 等等監聽喇叭 著名既 Yamaha NS-10M/Aur ...

tonylkt23 發表於 2022-5-14 12:49
nekki4cm 發表於 2022-4-17 09:03
每個人聽音觀都唔同, 有D求好聽有D求真

小弟求真派, 聽音樂原意是希望盡量還原歌手在錄音/現場的聲音, ref ...

請問師兄點解仲會用Dac? 因Eve audio 既喇叭都有dsp ,理論上用咩Dac都唔會有太大分別
art911 發表於 2022-5-13 10:44
nekki4cm 發表於 2022-4-17 11:52
師兄你好,小弟冇聽過s3h,根據以往旺角試聽A3X A5X A7X等對比同級EVE,EVE高音比較不剌耳,厚度更好一點 ...

师兄好!请教一下,图中规格显示,独立输出至每只单元的功率都不同,这是表明同一功率给不同的单元是不适当的吗?如是这,sc407的高频及低频还需要调较的吗?
烦请用家的师兄赐教,谢谢!
MDLP 發表於 2022-4-23 00:30
nekki4cm 發表於 2022-4-17 11:52
art911 發表於 2022-4-17 10:40
师兄可否给些意见,比较一下Adam S3H 和 SC407,因adam好像没有DSP。谢谢!

師兄你好,小弟冇聽過s3h,根據以往旺角試聽A3X A5X A7X等對比同級EVE,EVE高音比較不剌耳,厚度更好一點,中低頻銜接更好一點

另外,sc407可以打直擺,s3h只可以橫放

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
art911 + 10 + 10 師兄報告詳盡,真正用家心得,谢谢了!.

查看全部評分

art911 發表於 2022-4-17 10:40
师兄可否给些意见,比较一下Adam S3H 和 SC407,因adam好像没有DSP。谢谢!
nekki4cm 發表於 2022-4-17 09:03
每個人聽音觀都唔同, 有D求好聽有D求真

小弟求真派, 聽音樂原意是希望盡量還原歌手在錄音/現場的聲音, reference monitors有DSP調音曲線相對平直,
第一對Reference Monitor牌子是EVE Audio, 書房只塞得落3寸, 就買了這個尺寸最頂級之一的SC203, 當時對比手上其他speakers / IEM (UE Reference Monitor, Sony IER-M9) 佢隻氣動高音的表現同記憶中的超過20次現場演唱會的女聲&男聲最接近.

後來客廳換左SC205>SC207>升級到現在的SC407, 發現搞唔惦Room Acoustics, 用REW+ATH AT2020+Focusrite Solo度條Frequency Response都係唔平( SC407 -3db可以落到35Hz, 升級而來的低頻反而起共振....), 所以都係玩到最後都係覺得好聽就算

越高質數的Reference Monitor就越似照妖鏡, 錄音差果D一聽就知, 小弟個library好聽嘅歌反而由SC203的90%跌到宜家的<50%...好多歌一路聽一路OX錄得差...En唔Enjoy真係睇自己

現在組合:
Living Room:
Speaker: EVE Audio SC407 (SAEC SPC-850 w/ Furutech FP-701 + SAEC AC-5000 w/ Furutech FI-15M + SINE SW-2LP)
DAC: Matrix Audio X-Sabre 3 (Oyaide Tsunami GPX w/ Furutech FI-UK 1363 (R)+Oyaide NEO USB Class A+MS HD MS-9297RHK 78K)

Bedroom:
Speaker: EVE Audio SC205
DAC: SMSL SU-9 w/ Oyaide PA-02TX

評分

參與人數 2威望 +90 金錢 +90 收起 理由
kl122002 + 80 + 80 認同到一個&quot;點&quot;呀!
art911 + 10 + 10 師兄報告詳盡,真正用家心得.

查看全部評分

MDLP 發表於 2022-4-17 08:12
介紹埋啲連自己都未見過未聽過講緊幾萬銀一件
唔知令人錯覺以為佢好識嘢
新手睇路
kl122002 發表於 2022-4-16 07:37
ManMan@FB 發表於 2022-4-15 18:11
呢方面我都想了解多啲

我不是資深, 不過至少可以睇到的是那個錄音室用的"pre-amp"其實是一台混音用的 mixer / control  interface
那麼如果以hifi而言, 用在一台mixer上, 也不過只是mixer其中一個channel上的一對input (左右), 之後在Main 上控掣大細輸出, 再由monitor output 上聽返自己播/錄過乜野.  

至於在錄音界用的pre-amp, 泛指的大多都是給錄音咪用的pre-amp.
乃因有些咪本身輸出不高, 真的要pre-amp就放大才可入mixer.

雖然我不知樓主為什麼初入門就聊起鑑聽喇叭,  不過如果是選擇了這種味道也無妨.
以書房大小的地方, 用小至鑑聽喇叭也是不錯的選擇. 但當時也要留意room acoustics .

既然以錄音為音質目標, 又想用有源喇叭的話, 可以找找這個牌子 (Rupert Neve Designs) 的出品,
https://fidelice.com/precision-digital-to-analog-converter
Rupert Neve Designs (RND) 本身在錄音界是很出名的牌子, 最近就是推出了3個給hifi用的器材 (phono amp, head phone amp, 以及這個有DAC功能的hifi-pre-amp.
MDLP 發表於 2022-4-15 20:28
art911 發表於 2022-4-15 19:43
我也想了解多些,尤其是有源监听音箱有何不同,效果有何分别?多多指教! ...

要靠自己多出去聽同埋喺屋企實戰
無論有源無源監聽非監聽唔同價錢唔同價位
座地書架掛牆入牆通通都唔同聲
不過呢個主旨就唔好嘥時間再討論埋前級
咁討論法應該係唔係要討論埋音源接線釘墊腳架環境用途聽乜嘢歌加回加超低音dsp呀.......

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
art911 + 10 + 10 谢谢赐教!

查看全部評分

art911 發表於 2022-4-15 19:43
我也想了解多些,尤其是有源监听音箱有何不同,效果有何分别?多多指教!
重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。
快速回復 返回頂部 返回列表