設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[AV擴音機] Yamaha A6A

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

見尼處好小講Yamaha,,自己買機前找到資料都唔多,所以想分享吓小小資訊比大家參考,近日身痕想換機,本身用開Yamaha 2050,一直用緊5.1.4,見Yamaha出左新機,有齊三大制式,Atmos,dtsx,auro3d,Dolby vision!而且又係以前旗艦用開的dac,所以就想試吓新野,本身想買A8A,但經一輪硏究和朋友意見,最終選了A6A!最關鍵連sale哥哥也建議我買A6A,原因是本人聆聽空間不大,只有百多尺,A8A和A6A每聲度輸出功率也一樣,A8A多出的聲度用不著,dacA6A其中一粒次一級,但其實也不差,是前3080同一粒,況且此dac是管理天空喇叭的,所以綜合各方意見都夠用,至於用A8A用料方面係比A6A好,但經我去試聽兩機其實分別不大,深信回家無AB比較其實唔覺好大分別,況且兩機除了多出兩聲,同一粒dac不同外,基本所有制式端上都相同,而A6A又有pre out ,萬一要轉為7.1.4都可加後級,真係進可攻退可守,但就慳回接近$9000!尤其AVamp 制式轉得快,所以本人最終選了二佬!至於本身部機分析力,power都強左,低音收得好左,連帶聽歌也好左!同所有HDMI都支援8k!連晝質我也覺提升了,相信睇戲就唔會有投訴!缺點就display太細,有時想看著左咩制式都有d困難!另Music cast software使用唔錯,但要用時間去研究!Remote就有夜光,方便好多!初步聽感滿意,可給90分!希望煲耐d同調較吓,可再進一步!

評分

參與人數 10威望 +150 金錢 +150 收起 理由
Manko + 10 + 10
unclechui + 10 + 10 恭喜Ching!!!
bigair + 50 + 50 恭喜Ching!!!
hangshun + 20 + 20
kan + 10 + 10 恭喜Ching!!!
cheungliu + 10 + 10 恭喜Ching!!!
Diazico + 10 + 10 恭喜Ching!!!
Foreverwest + 10 + 10 恭喜Ching!!!
n00brx + 10 + 10 師兄報告詳盡,真正用家心得.
Benip + 10 + 10 恭喜Ching!!!

查看全部評分

黃金玩家

多謝師兄分享,我來緊都想用Yamaha A6A

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

小弟都用緊A4A,係幾正既
等緊佢出更新支援4k120hz

鉑金玩家

話時話,真係好少師兄講Yamaha ,我都係用緊A4A已經好正,依家等緊機會上A6A

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

Pakfrey 發表於 2022-4-9 06:37

大家交流交流!希望可以玩得更好!

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

Pakfrey 發表於 2022-4-9 06:37

係唔錯選擇!

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

n00brx 發表於 2022-4-9 06:58
小弟都用緊A4A,係幾正既
等緊佢出更新支援4k120hz

我無ps5,所以測試唔到120hz,但開機一會,已經有自動更新,即刻多了Auro 3D!

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

GaRyShum@G 發表於 2022-4-9 07:34
話時話,真係好少師兄講Yamaha ,我都係用緊A4A已經好正,依家等緊機會上A6A

剛新買A4A升A6A?點解?

鉑金玩家

nippon 發表於 2022-4-9 09:09
剛新買A4A升A6A?點解?

因為自己大意沒問清楚沒做足功課,set好晒5.1.4嘅喇叭,但買咗部只可以行5.1.2嘅A4A囉😂😂😂

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

好耐無出街,仲以為周圍都無貨;師兄可pm邊到入手同價錢嗎?
另外都想問下其他玩家,用埋佢個無線喇叭做後置效果ok嗎?