設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

1994年日本版 王靖雯 十萬個為什麼?

查看數: 11663 | 評論數: 30 | 收藏 0
關燈 | 提示:支持鍵盤翻頁<-左 右->
    組圖打開中,請稍候......
發佈時間: 2022-4-7 11:24

正文摘要:

從CD櫃內翻出了另外一張王菲的日版CD,又係天空之外,另外一隻靚聲CD! 如風丶冷戰丶忘掉你像忘掉我丶容易受傷的女人…許多也是當年百聴不厭的廣東歌,天空全碟係國語歌,呢隻算係廣東歌的代表作,值得珍藏。 ...

ernietse 發表於 2023-3-19 00:02

王菲: Do Do Da Da

The Police: De Do Do Do, De Da Da Da

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
獨行俠 發表於 2022-8-30 22:19
呢隻碟真係首首都係咁正
kcljungberg 發表於 2022-8-28 15:33
Sporty 發表於 2022-8-28 11:26
如果想慳錢就梗係買精選,推介新藝寶時期比較好聽。
至於專輯,其實每張都有特色,可以去串流先試聽再買 ...

謝謝🙏🏻
Sporty 發表於 2022-8-28 11:26
kcljungberg 發表於 2022-8-27 12:44
各位師兄,如果要追,買邊隻先😅 或者係最好聽嗰隻

如果想慳錢就梗係買精選,推介新藝寶時期比較好聽。
至於專輯,其實每張都有特色,可以去串流先試聽再買。
如果要聽最純嘅王菲,當然係頭三張專輯,個人特別喜歡第三張《you're the only one》,注意:頭五張專輯都有R&B風格。
如果想聽最靚聲,《天空》同《菲靡靡之音》係一個好選擇,不過都係國語碟,後者係翻唱佢偶像鄧麗君嘅歌,所以個人認為佢係運用佢把靚聲到極緻,
如果想聽另類一啲,可以聽《胡思亂想》、《浮躁》同《寓言》,《胡》係佢轉為飄逸迷離唱腔嘅起始點,《浮》就係貫徹左佢另一個偶像cocteau twins嘅風格,有啲歌係只係得幾句歌詞甚至只哼唱無歌詞,而且都無大路情歌。《寓》頭五首歌就好似帶你去左另外一個境界,可惜後面相比前面就有啲虎頭蛇尾。
如果講各方平衡得最好,我會揀《Di Dar》、《敷衍》同《王菲》(1997),《敷衍》係97年因轉唱片公司將10首歌打散推出,到2015年先正式合體發行正式專輯。

佢啲好歌好多,就唔多講喇!以下係我好喜歡嘅非主打歌或另類歌:
明年今夜
重燃
紅粉菲菲
可愛眼睛
雨天沒有你
天使
眷戀
胡思亂想
為非作歹
享受
又見炊煙
原鄉情濃
掃興
守時
麻醉
懷念
催眠
寒武紀
新房客
阿修羅
kcljungberg 發表於 2022-8-27 12:44
各位師兄,如果要追,買邊隻先😅 或者係最好聽嗰隻
damonbird 發表於 2022-5-25 07:59
501xx 發表於 2022-5-25 06:10
係㗎,我見王菲轉唱片公司到EMl,就入返隻1997專輯日本版聴吓,但可惜D歌唔啱我口味,而佢果種懶放浪式的 ...

1997 果隻我都麻麻,咁多年來都冇咩聽。
damonbird 發表於 2022-5-25 07:58
係㗎,我見王菲轉唱片公司到EMl,就入返隻1997專輯日本版聴吓,但可惜D歌唔啱我口味,而佢果種懶放浪式的 ...

後期的她都有好歌既⋯⋯我頗鍾意流浪的紅舞鞋。
damonbird 發表於 2022-5-14 22:37
早期唱rnb 多, 又或者商業味較濃既歌, 共鳴感較強;後期玩 Indie rock 另類多,較遠離群眾.  所以反而我 ...

係㗎,我見王菲轉唱片公司到EMl,就入返隻1997專輯日本版聴吓,但可惜D歌唔啱我口味,而佢果種懶放浪式的唱法,個人接受唔到,所以冇再買佢啲碟了。不過,天后的歌聲仍然動聽,只係唱片公司要佢跟潮流,玩style,所以先搞到咁,不過都有人勁鐘意呢種feel。
damonbird 發表於 2022-5-14 22:37
501xx 發表於 2022-5-14 17:58
阿菲,早期唱廣東話係有小小唔正,不過,好sexy⋯後期冇咗呢種特質。一王家衞風格,我又頂唔順 ...

早期唱rnb 多, 又或者商業味較濃既歌, 共鳴感較強;後期玩 Indie rock 另類多,較遠離群眾.  所以反而我覺得新藝寶好識打造王靖雯
重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。
快速回復 返回頂部 返回列表