設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[AV擴音機] Yamaha A4A 長期用後感

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

2014年開始接觸家庭影院,其實當時都係普通用家咁買番泥放好位就冇咩點攪點研究,直到2021 疫情在家時間比較多,所以又再研究呢方面。因為咁,見上年終於出HDMI2.1既AV amp,就入手左部Yamaha A4A:

Yamaha A4A開箱連結
https://post76.hk/forum.php?mod= ... 331074&mobile=2

部機玩左差唔多半年,中間都有升級各樣裝備,真係幾乎將2014年既裝備換左一次,只換剩天花既KEF T101未換😂

介紹番現役裝備先
前置 Elac Carina 座地FS247.4
中置 Elac Carina CC241.4
環繞 JBL Control X
天空 KEF T101
超低 SVS PC2000
AVR Yamaha A4A
兩聲道部分
前級+解碼 RME ADI-2 DAC
後級 Audiophonics Hypex 252 Class D
Streamer Raspberry Pi / iPhone/iPad

兩聲道同AV前置Pre-Out之間用switch 作訊號切換構成影音半分家系統

部Yamaha 令我最滿意既就係定位同個環繞聲包圍感,雖然只用上5.1.2設定,但其實擺位正確下都有相當唔錯既包圍感。另外要讚下Yamaha 最新版本既 YPAO  Autocal 功能,比之前用開既 Onkyo 636 有更多既設置選項及強大既7-Band EQ 功能方便做聲音修正,對整體聲音質素提升有相當大既幫助。
反而 Surround AI 呢個功能,係開頭既時候會玩得比較多,但最後睇戲都係以直出為主,偶爾睇網劇或節目時得兩聲道既先會開AI。
整體上Yamaha A4A係力水同聲音表現上都有唔錯既表現,系統設定同使用介面都相當簡單易用(支援網頁登入設定頁面,唔洗下下用遙控攪)
以HDMI2.1中階機泥講,其實只此一家(但重係等緊4K/120hz firmware 更新),有興趣既朋友可以一試。

另外想分享一下影音既玩後感

AV要玩得好,除左買勁既裝備番泥之外,其實空間、擺位同聲音處理都好重要。

當初喇叭換左一輪之後,硬係覺得聲音味道既改變上未係好明顯,特別係低頻方面依然未夠乾淨、爽快,中高頻太多令聲音唔耐聽。
在改變擺位後,其實提升唔少,但還未係好滿意。再經過一輪研究及買測量mic量度後發現家中有低頻駐波問題及中高頻殘響問題,於是入手低頻陷阱及中高頻吸音體、擴散體做聲音處理改善以上問題。發覺改善既效果比換線材明顯,現在暫時都好滿意。

評分

參與人數 17威望 +860 金錢 +860 收起 理由
Manko + 10 + 10
koo9726 + 50 + 50
kan + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得
MDLP + 50 + 50
Foreverwest + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得
秋楓@FB + 10 + 10 超正, 一定要加分
sika + 10 + 10 認同到一個點呀
hangshun + 30 + 30 報告非常詳盡,用家心得
多毛肥 + 50 + 50 報告非常詳盡,用家心得
HayHay + 10 + 10 恭喜哂Ching
momolee + 20 + 20 恭喜哂Ching
PepperFish@FB + 10 + 10 超正, 一定要加分
WingNinOr@FB + 20 + 20 恭喜哂Ching
小瑟 + 500 + 500 報告非常詳盡,用家心得
根本英俊 + 10 + 10 超正, 一定要加分
rach + 50 + 50 報告非常詳盡,用家心得
girbaud + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

師兄低頻陷阱及吸音體放咩位置呢?😗

鉑金玩家

rach 發表於 2022-1-18 11:52
師兄低頻陷阱及吸音體放咩位置呢?😗

上面圖其實影左部分,低頻陷阱主要放係角位去減少駐波問題,令低頻可以更爽快乾淨。好多人誤會比陷阱吸晒會唔會冇晒低音,其實反而吸收左多餘能量,會減少cancellation同聽多左直接聲,個低頻係可以潛得泥而乾淨,打心口得泥亦唔會全屋門窗都震晒咁
吸音體、擴散體一般會處理第一反射點,如地板可以考慮地毯或圖中可移動既羊毛皮,對中高頻既殘響有一定幫助。
以香港一般梳化背靠牆既情況睇,可以選擇掛吸音畫、擴散體去改善個局促感同撞聲問題。

評分

參與人數 2威望 +59 金錢 +58 收起 理由
bigtigerPaul + 9 + 8
rach + 50 + 50

查看全部評分

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

師兄,你真係對唔住你屋企幅牆,必須用投影!!!

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
cheungliu + 10 + 10 認同到一個點呀
根本英俊 + 10 + 10 認同到一個點呀

查看全部評分

銀級玩家

樓主放到咁大隻Bass Trap同吸音真係唔少野.
樓底仲咁高

Acoustic treatment真係好難玩. 咩都要自己試...
有咩資訊多D分享下.
我睇Acoustics Insider為主.

鉑金玩家

根本英俊 發表於 2022-1-18 13:40
樓主放到咁大隻Bass Trap同吸音真係唔少野.
樓底仲咁高  

Acoustic insider我都有參考下佢既影片,係學到唔少野既
另外Audioholics既YouTube  都有唔少介紹EQ、Bass management 等既片可以參考下。

可能港澳地方細,見玩聲音處理既玩家真係唔多。
但其實唔一定下下都要大大份聲處攪既⋯⋯
有時土炮d放卷Yoga墊係角落、空白既牆掛下油畫、落地玻璃加厚窗簾之類多少都會幫助到d,而且重好易入屋tim
另外因為空間係立體的,好多玩家都冇注意地板同天花既反射聲其實都可以好大影響,簡單一塊厚地毯其實都幫忙到吸音,令聲音更乾淨爽快,至於天花呢,我相信好多師兄連申請個天空聲道都好難,莫講話係天花貼擴散體啦,所以攪到幾多得幾多吧

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

ching 好勁,帶咁大地方玩影音
請教一下,見你喇趴離電視都幾開下,點先可以set到D聲似係由畫面附近發聲?尤其係人聲係似響個電視影像個口講出黎
我好耐之前細機試過,換過幾次機/喇趴已經無左同SET唔返當時果個效果了

鉑金玩家

多毛肥 發表於 2022-1-18 23:47
ching 好勁,帶咁大地方玩影音
請教一下,見你喇趴離電視都幾開下,點先可以set到D聲似係由畫面附 ...

如果人聲講野既話主要係中置喇叭出聲,要盡量注意個中置向上角度夠唔夠,最好係指向座位上頭頂咁上下高度(比聆聽位置耳水平稍高)咁樣出泥個效果就會好似畫面既人講野咁。
如果你問我前置左右聲道擺開,其實都唔會影響成個畫面結象,因為我有擺等邊三角形出泥,亦有微微toe in 所以個包圍感係夠既。

銀級玩家

好正呀

我都想買yamaha a4a ,但上網睇過機身的深度是442 mm , 而地櫃是460mm, 怕放唔落

請問師兄442mm 的深度否指由機身的volumn 制去到機背的bi-post?

鉑金玩家

norman001 發表於 2022-1-19 18:49
好正呀

我都想買yamaha a4a ,但上網睇過機身的深度是442 mm , 而地櫃是460mm, 怕放唔落

幫你度左佢計埋個volume 制既
如果機身計會短1.5cm左右,如果以機腳計可以偷多1.5cm左右