設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[高清播放器] Shield tv更新android 11啦

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

感謝師兄提醒!! 已更新使用中~~

白鑽玩家

呢次大鑊了! 上了ANDROID 11後播所有1080I的自動反交錯冇哂!! 原本可以反交錯做59.94FPS的日劇出極都係29.97FPS!!
咩PLAYER都係~~(KODI, MXPLAYER, VLC...)
仲未搵到解決辦法...

評分

參與人數 2威望 +310 金錢 +310 收起 理由
小瑟 + 300 + 300 話題性討論,極具參考價值
根本英俊 + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

白鑽玩家

根本英俊 發表於 2022-1-13 09:39
好奇問下, 日劇HD本身電台播係29.97fps, 用Shield反交錯做59.94FPS睇會順滑D?

其實同本地電視台係一樣的
香港本地電視台其實係播緊25HZ 1080I
但你部電視會將佢自動轉變為你而家睇緊的50HZ
所以你睇到D在廠景拍的片就會一望就知係廠內
唔會有"電影感"的,一望就知係電視節目
有一種流暢感在的

就好似電影Gemini Man(韋·史密夫)果套電影咁, 好多人睇唔慣, 因為佢就係用左60HZ,
所以好似睇緊電視劇咁...

日本電視節目一樣,
日本動作藍光原盤亦係一樣(1080I)
你一望就知三上姐姐係廠內拍緊打鬥戲的
(唔係平時普通下載到果D 10GB樓下果D啊, 一套動作藍光有2X GB的)

同樣延申到大部份香港演唱會藍光都係一樣
係1080I的

點搞都搞唔掂

評分

參與人數 1威望 +100 金錢 +100 收起 理由
小瑟 + 100 + 100 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

白鑽玩家

小瑟 發表於 2022-1-13 11:06
日劇電視係行 29.97的嗎??? 唔係行50的嗎???

大王, 日劇原生係行29.97 interlaced (隔行掃描)
電視播出來會變左做59.94
因為係行NTSC 同香港唔同
香港行25, 轉換後為50

白鑽玩家

以下有兩條日劇片, 大家都係用59.94HZ錄製
播放機唔同, 但都係出同一解像度(4K59.54FPS)

29.97就係SHIELD TV播出來, 冇做倍頻
59.94就係ZIDOO, 做左倍頻

睇吓大家睇唔睇到個分別

29.97HZ

59.94HZ

白鑽玩家

TomGreen@G 發表於 2022-1-13 11:32
自動deinterlacing不工作的話,interlaced flag還在嗎?
應該不會直接weave成29.970p吧。。。
其實只要輸 ...

電視機唔會將你輸入的視頻做反交錯的 (電視頻道除外)
佢只係用番佢自己原本設定幫你放大條片...

我估因為佢唔會知道你係唔係專登拍成咁樣架嘛...

白鑽玩家

兩條片色彩同對比唔同係因為
一部係用SHIELD TV嘅KODI播放
另一條係用ZIDOO Z1000PRO播放

色彩對比取向方面ZIDOO明顯係濃烈D嘅
而KODI則可睇到更多細節

但兩部本來流暢度係一樣的
而家SHIELD變成咁...嗚....

白鑽玩家

小瑟 發表於 2022-1-13 14:10
你點樣 CAP到架?? 好正咁喎!!! 落電腦 CAPTURE CARD???

好簡單架咋, 買張電腦用4K CAPTURE卡就可以錄到,
但當然中間要隔個黑科技淘寶的HDCP破解一出四盒仔啦

白鑽玩家

根本英俊 發表於 2022-1-13 15:10
我都有用Capture卡比電腦MADVR做Upscaling.
好多舊片串流都係1080, 好好用.
Ching有冇咁玩過? ...

冇啊, 師兄, 因為我張4K卡有時又要打機(PLAYSTATION),有時又睇戲, 平時都好煩忙了, 冇心機再搞了

白鑽玩家

nippon 發表於 2022-1-13 15:31
請問大家裝咩player 去play ISO 同 MKV files,而個video wall 分類可以好清楚?

如果你係話用SHIELD TV的話, 要原汁原味出到MENU, 海報牆, 再加ATMOS的話, 我諗到只有KODI呢...
只要換個THEME個海報牆就可以好正了

但係個海報牆真係少D心血都搞唔好的