設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: avgod

[高清播放器] Shield tv更新android 11啦

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

zhaobb 發表於 2022-1-13 20:21
我用Plex睇MKV, Shield Experience8.2.3同9.0.0都正確出到Dolby Vision俾我部Sony同Dolby Atmos俾Denon.
...

PLEX真係比較少用...唔敢再多一瓣了

至於59.94HZ, 係本身部機設定的解像度...

Deinterlace 仲係解決唔到...

外國FORUM都有人去左NVIDIA度反映了

https://www.nvidia.com/en-us/gef ... ent-in-new-shield-/

今次慘...

白鑽玩家

4Ktv 發表於 2022-1-14 10:47
昨天才買咗一部Pro,kodi play mkv , 遙控掣上面撳邊一個掣可以選擇音軌及字幕 ?  ...

按中間的"OK"掣就可以了

白鑽玩家

Aibolaw@G 發表於 2022-2-1 09:00
請問有冇師兄 行到黃Viu?

可以, 行到MOD版黃VIU的

白鑽玩家

isoteam 發表於 2022-2-9 11:06
師兄,我更新完之後開唔到Mod黃Viu,出error 8035. 試過新Mod v1.6.2 一樣,再試裝返v1.2.2都係唔得. 反 ...

師兄, 我冇問題呢, 你睇睇下面條片,

我都係更新到Android 11, 但我唔知你係唔係更新左GOOGLE TV界面影響到

你留意吓個界面係咪同我相同, 如果你主界面有影片介紹就係GOOGLE TV界面

白鑽玩家

POWER 發表於 2022-2-9 14:02
CHING

upscaling 4K 60 FPS 個問題還有嗎?

還未有更新, 所有interlace的檔案都不能做插幀...

(即是不能將日劇或韓劇,港劇裡面的29.97HZ,25HZ倍頻到59.94和50HZ)

但如果純看串流(例如NETFLIX,DISNEY+這些), 1080P畫面強化是沒問題的

但黃VIU的日,韓劇就不能順暢播放出50HZ了

簡單的像外國人說的, 3:2 PULLDOWN出現問題了, 官方還未FIX

白鑽玩家

POWER 發表於 2022-2-9 16:25
佢官網寫 "AI-enhanced upscaling for up to 4K 30 FPS "

只去到4K/30

唔關事呢, 你關左佢一樣唔會做插幀

插幀同佢AI ENHANCED係兩樣野, 如果你係睇NETFLIX, DISNEY+果D HD1080片一定冇問題,
因為佢都係行23.97FPS 之嘛

問題係睇其他源檔(如放在USB, NAS裡面的日劇,韓劇,港劇,香港的藍光演唱會)
佢就唔會插幀...照出番個29.97或25畀你,咁你睇劇集就變左唔流暢了, 就好似我之前放果兩條片的效果咁

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
POWER + 10 + 10 明白晒~!

查看全部評分

白鑽玩家

isoteam 發表於 2022-2-9 18:15
唔該晒,我個介界面同你一樣,想問吓你Viu用邊個version? 我再試吓如果都唔得就format個機從頭set多次試 ...

我用的是1.6.2

而家想返番去Android 9又番唔到...唉...

白鑽玩家

咦?!! 搵到方法DOWN番去 Android 9喎!!!! 仲有得救!! 試吓先

冇了...DOWNGRADE番去都冇用 :

The truth is that we found numerous bugs in firmware 9.0, even after applying the hotfix, such as the "deinterlacer is completely broken (essential to enjoy TV broadcasts, IPTV, etc.)", reseampling to PCM does not work well (for tvheadend or similar programs), it gives errors when changing Hz in Kodi and multiple other problems.

不過都係試吓先...反正死馬當活馬醫

白鑽玩家

搞掂!! 救番!!!! 去番ANDROID 9了!!

deinterlace 冇問題!! 59.94FPS自動插幀!!

以後都唔好再搞我了,好大工程...

評分

參與人數 2威望 +90 金錢 +90 收起 理由
POWER + 10 + 10 恭喜哂Ching
chhanthony + 80 + 80

查看全部評分

白鑽玩家

TomGreen@G 發表於 2022-2-10 11:11
請師兄賜教,如何downgrade到android 9?
我按照nvidia官方說明進recovery從SD卡flash,提示舊rom不能ove ...

過程很繁複...師兄你確定有這個需要嗎?

首先你的機子要用USB TYPE A TO USB TYPE A 連上電腦,

如果你有手提電腦會輕鬆點, 不然機子, 電視和電腦不能離太遠

然後看看這個網址裡面那位人兄介紹的準備和動作

講左先, 佢個方法中間是有錯的, 最開頭其實也不需要用NVIDIA手掣, 改用鍵盤連上就可

但想給你看看這篇文章中的大致步驟有多少先...

他的網名叫 GARANDO

https://www.nvidia.com/en-us/gef ... ngrade-to-nvidia-8/

當你整完後, 你會發覺其實只係好小的事,

有好多個STEPS唔使好似佢咁做

順便附上NVIDIA官方所教的回復步驟

https://developer.download.nvidi ... -Recovery-Image.txt