設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[用家報告分享] [家訪活動] 76返歸試 - Cambridge Audio EVO 150 影音分家體驗分享:

鉑金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

首先多謝Post76同Cambridge Audio舉辦今次活動,而我又好榮幸被選中。

本人係AV AMP用家,行緊5.2.2聲效,睇戲聽歌時間都係50/50,聽歌時都會DIRECT MODE,始終唔係咁滿意,好想試影音分家嘅效果,會唔會提升兩聲度表現質素,今次真係”機會嚟喇!飛雲!”

以下我會分享部EVO150係我屋企使用左兩星期既個人使用心得。

器材:
All-in-One播放器:CAMBRIDGE AUDIO EVO 150
AV AMP: Onkyo RZ840
前置喇叭: Klipsch RF63

使用感分享:
使用左第一日就係諗到一樣嘢去形容部機,就係”萬用刀”,功能完整,充分考慮到用戶既現實需求。
另外要講下全新版StreamMagic app,真係一app可以控制晒部EVO150所有功能同設定,使用上簡單方便。
外觀設計真係好靚仔有型,體積細容易擺放,我最中意其一賣點6.8”彩色螢幕,可顯示專輯插圖和播放信息,非常吸引。

音樂體驗分享:
音源: NAS / Tidal / Apple Music / Moov
測試歌星:Adele / Norah Jones / 張學友 / 梅豔芳 / MIRROR

分左家之後,分析力有驚喜,比較用AV AMP音樂細節同人聲有提升,但可能我用既係號角喇叭,令高音多左有啲拮耳,最後我問左資深玩家借左對靚喇叭線行Bi-wire,換咗之後覺得部EVO150完全發揮到對座地喇叭極致表現,音場深度、寬度、氣勢度都多左好多,聆聽範圍加大左,聽感舒服好想繼續聽落去,比起我原來有大大提升。

演唱會及電影體驗分享:
測試影片: ADELE Live at the Royal Albert Hall / SAMMI FOLLOWMi / Godzilla vs. Kong
IMG_1147.jpg IMG_1148.jpg IMG_1149.jpg

今次係由Onkyo AV AMP Front Pre-out BYPASS去 EVO150 AUX。兩套演唱會都用晒咁多隻喇叭出聲,現場感唔錯觀眾來自四面八方的呼聲就有很好的包圍感。睇電影方面,對白、音效及環繞聲都夾返晒定位準確,配樂的節奏與深沈低頻能量亦能同時清楚呈現。

評分

參與人數 5威望 +1100 金錢 +1020 熱話 +100 收起 理由
wil-wil + 500 + 500 報告非常詳盡,用家心得
RPO + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得
小瑟 + 500 + 500 + 100 超正, 一定要加分
terry1407 + 10 + 10 超正, 一定要加分
pac + 80 超正, 一定要加分

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章

溫馨提示:鋁樽可樂唔好放喺上面.

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

溫馨提示: 借個部機唔好放喺玻璃面,後加幾多避震都冇用,但最緊要玩得開心

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
terry1407 + 10 + 10 認同到一個點呀

查看全部評分

鉑金玩家

Blackbrid 發表於 2021-11-27 19:34
溫馨提示:鋁樽可樂唔好放喺上面.

多謝提示

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

師兄有無試過可唔可以解到MQA-CD?

鉑金玩家

WilsonYau@G 發表於 2021-11-27 22:23
師兄有無試過可唔可以解到MQA-CD?

有試到呀,可以解到MQA-CD

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

影音分家後,真係有好大提升及分別嗎?
請問係點樣接駁?
前置是接駁在AV AMP還是evo150?
再用RCA將evo150同AV AMP駁埋?

鉑金玩家

WilsonYau@G 發表於 2021-11-28 00:57
請問係點樣接駁?

2CH聽歌分別會比較大,高音通透左及中音飽滿左
睇戲既分別就唔係咁明顯

請問係點樣接駁?
由AV AMP PRE OUT FRONT 去 EVO150 Aux In
另外要係StreamMagic app入面 Aux 打開 "BYPASS"
螢幕截圖 2021-11-28 12.04.24.png 螢幕截圖 2021-11-28 12.05.52.png

是接駁EVO150

再用RCA將evo150同AV AMP駁埋?
YES

評分

WilsonYau@G + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

nakatachik 發表於 2021-11-28 12:09
2CH聽歌分別會比較大,高音通透左及中音飽滿左
睇戲既分別就唔係 ...

多謝詳盡回覆,又再燃起我買機嘅諗頭添🤣
但如果喇叭駁evo又可唔可以玩bi-amp呢?

鉑金玩家

WilsonYau@G 發表於 2021-11-28 13:04
多謝詳盡回覆,又再燃起我買機嘅諗頭添🤣
但如果喇叭駁evo又可唔可以玩bi-amp呢? ...

Wilson,快啲去試聽下

我理解Bi-amp應該係要2部級分別去推喇叭。
但部EVO150係可以玩bi-wire。

評分

WilsonYau@G + 10 + 10 超正, 一定要加分

查看全部評分