設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[家訪活動] 76返歸試 - Cambridge Audio EVO 150 影音分家體驗分享:

查看數: 19017 | 評論數: 46 | 收藏 0
關燈 | 提示:支持鍵盤翻頁<-左 右->
    組圖打開中,請稍候......
發佈時間: 2021-11-26 23:53

正文摘要:

本帖最後由 nakatachik 於 2021-11-27 00:19 編輯 首先多謝Post76同Cambridge Audio舉辦今次活動,而我又好榮幸被選中。 本人係AV AMP用家,行緊5.2.2聲效,睇戲聽歌時間都係50/50,聽歌時都會DIRECT MODE,始終 ...

2ch初哥 發表於 2022-2-13 15:10
cashchau 發表於 2022-2-2 19:26
以 LG Oled 電視,無論以 HDMI (ARC) 或 Optical 接駁,EVO150都顯示無訊號入而無聲,有無師兄有經驗及原因 ...

SPDIF要選PCM(我部TV set auto唔work)
cashchau 發表於 2022-2-2 19:26
以 LG Oled 電視,無論以 HDMI (ARC) 或 Optical 接駁,EVO150都顯示無訊號入而無聲,有無師兄有經驗及原因。
waiman2805 發表於 2022-1-14 18:45
waiman2805 發表於 2022-1-14 12:58
我部DENON 4700h 有trigger  out ,EVO150 有trigger in,然後用一条单声道3.5mm線接通,開 amp 便連动開E ...

trigger in  /out 只可以連动開/关机。
  3.5mm插头,只不過是供給电源,不是信号線。
WilsonYau@G 發表於 2022-1-14 14:57
waiman2805 發表於 2022-1-14 12:58
我部DENON 4700h 有trigger  out ,EVO150 有trigger in,然後用一条单声道3.5mm線接通,開 amp 便連动開E ...

咁trigger in/out係純粹張兩部機連動嗎?
定係3.5mm線都可以作訊號傳輸呢?
WilsonYau@G 發表於 2022-1-14 11:45
咁你最後點解決呢?
另外,trigger out係咩嚟架?
因我用AUX做bypass,無用trigger out。

我部DENON 4700h 有trigger  out ,EVO150 有trigger in,然後用一条单声道3.5mm線接通,開 amp 便連动開EVO150
WilsonYau@G 發表於 2022-1-14 11:45
waiman2805 發表於 2022-1-14 09:24
師兄,開头一兩星期細声,後來大声,但只用bypass先會有這現象

咁你最後點解決呢?
另外,trigger out係咩嚟架?
因我用AUX做bypass,無用trigger out。
宜家每次我都係先開150,之後先開AMP,但都會有噗一聲,不過就好細聲囉。
見佢細細聲就無理佢喇,唔知咁樣會唔會傷喇叭或者器材呢?
waiman2805 發表於 2022-1-14 09:24
WilsonYau@G 發表於 2022-1-2 11:32
師兄,你之前話有噗一聲係好大聲定好細聲架?
因我無次開150時都會有一下好細聲嘅噗一聲 ...

師兄,開头一兩星期細声,後來大声,但只用bypass先會有這現象
WilsonYau@G 發表於 2022-1-2 11:32
waiman2805 發表於 2021-12-24 19:01
請問,DENON  AV Amp Front pre-out bypass去EVO150AUX   另外trigger out去EVO150 同步開机,會有一吓噗一 ...

師兄,你之前話有噗一聲係好大聲定好細聲架?
因我無次開150時都會有一下好細聲嘅噗一聲
waiman2805 發表於 2021-12-25 13:51
多謝,我重置一次之後,開機便沒有噗一聲了。
重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。
快速回復 返回頂部 返回列表