設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[家訪活動] 76返歸試 - Cambridge Audio EVO 150 + EVO S 影音分家...分享

高級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
作為一個新會員,今次好榮幸被選中參加呢次76返歸玩的試玩活動。

今次試玩既係英倫風格的Cambridge Evo150及Evo S。作為一個初涉音響界別的新手,自己在soundbar及兩聲道上面作出選擇實在唔容易。

因為你需要衝量自己的需要,soundbar的便利性及多用途性都好像比兩聲道來得更適合普通家庭使用。所以這次可以感受下兩聲道在家居上面的使用體驗,實在是一次難得的機會。

我諗好多人都曾經睇過唔同影音評測,我就從使用性、音樂體驗及電影體驗上去分享。

使用性

Evo 150對用家是非常體貼,基本上自家設計的app都可以操作到音量大小、轉換不同頻道等。

假設你只是聽歌,你可以開出你平時用開的音樂串流app,再選取AirPlay  Bluetooth 或者一些可以直接選取用Evo150,你便可以即時轉換。

當你聽歌後想睇電視,只是你電視有連接m的功能,evo 150便會自動轉去電視的ARC。

所以作為用家體驗,我可以說是無鏠地可以體驗所有娛樂功能。

音樂體驗

Evo 150透過EVO S出來的音色是好透徹,特別在人聲同細節位都非常到位。

聲音大約提高到50至60,音樂中的細節位會特別明顯,而且人聲好集中在前面。

因為小弟聽歌都比較雜,主要聽本地流行曲,例如Gin Lee、MC、Jay Fung等

當然有聽過一些band sound,咁坦白講低音上就無咁明顯。相反,高音位就駕馭得好好,再大聲你都唔會感到有刺耳的感覺。

電影體驗

這方面反而係幾有出人意表的表現,我自己都認為soundbar可以提供到5.1或者7.1聲道,睇戲先會有一種震撼感覺。
但我估唔到兩聲道都可以營造到戲院的臨場感,當你聲量推至70到,你會感受到低音的震撼,而且現場上的聲音不論上下或者左右都可以感到受。
例如我立馬用Disney+的阿拉丁做測試,當精靈在洞內飛時,係感受到果一種左至右的感覺。
但我都要講兩聲道始終有佢的限制,又唔係真係做到天空聲道甚至環迴立體聲。你想體驗果一種槍林彈雨,低音震撼,兩聲道都真係力有不逮。
若果睇一些文藝的戲,例如Netflix的Maid,這些都可以有一種昇華的感覺。

最後一提,我曾經用google chrome cast 睇波,感覺都好正

評分

參與人數 10威望 +1160 金錢 +1160 熱話 +100 收起 理由
terry1407 + 10 + 10 超正, 一定要加分
RPO + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得
issachar + 20 + 20 超正, 一定要加分
小瑟 + 500 + 500 + 100 超正, 一定要加分
art911 + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得
光與曝光 + 10 + 10 超正, 一定要加分
Foreverwest + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得
wil-wil + 500 + 500 報告非常詳盡,用家心得
paul.play.forwa + 10 + 10 超正, 一定要加分
pac + 80 + 80

查看全部評分

高級玩家

2ch初哥 發表於 2021-12-23 14:22
請問個ARC話no signal 有無人知點解?(用TV remote又可以見到panel個VOL上落)
(接AV amp OK無問題) ...

自問自答。SPDIF要選PCM(我部TV set auto唔work)

高級玩家

noise 發表於 2021-11-25 12:23
呢個真係超級方便
用完都有啲愛不惜手的感覺

請問個ARC話no signal 有無人知點解?(用TV remote又可以見到panel個Volume上落)
(接AV amp OK無問題)

高級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

小瑟 發表於 2021-11-24 15:12
NOISE兄好呀, 好開心你今次返歸玩都真係可以比你試到點玩先岩你, 佢可以ARC呢個功能其實我覺得好實用, 而且 ...

呢個真係超級方便
用完都有啲愛不惜手的感覺

高級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

imbdcollector 發表於 2021-11-24 14:38
比較想問下係咪一定要用返原裝腳先好聲??? 因爲我自己都有對喇叭腳用開,驚唔知夾唔夾得好...  ...

我覺得唔一定要用原裝腳先好聲。反而腳架似係一種輔助作用,主要都係本身果音質要好先
呢個腳架都係用左第二個牌子架~~

評分

參與人數 1威望 +100 金錢 +10 熱話 +10 收起 理由
影音小編輯 + 100 + 10 + 10 話題具參考價值

查看全部評分

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

NOISE兄好呀, 好開心你今次返歸玩都真係可以比你試到點玩先岩你, 佢可以ARC呢個功能其實我覺得好實用, 而且我地果日試玩安裝時, 我覺得佢個反應都好快, 幾唔錯咁~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

銀級玩家

比較想問下係咪一定要用返原裝腳先好聲??? 因爲我自己都有對喇叭腳用開,驚唔知夾唔夾得好...

黃金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

其實我都諗緊用兩聲度睇戲得唔得? 始終好似 EVO 150 呢啲 all-in-one 本身都幾吸引,但地方有限要做出取捨,如果用嚟睇戲都OK嘅話又有得諗喎