設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[藍光播放機] 三度開箱,杰科4K旗艦拼Oppo

鑽石玩家

三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
  入左三星soundbar Q950A,再玩多媒體機Rose,山窮水盡,點知身痕,又怕Oppo203唔知幾時打柴,不如揾定部阿二,曾經試過用Ziddo Z9X接Oppo出聲画,画面尚算收貨,但聲音無低頻又欠層次,玩file多左,不如整部Zidoo升级玩下,版友話怕我後悔,一係入部二手Oppo做後備機,但價$好似唔值,直至遇上杰科5800同5500,親身揾AV奶老友試機,用XLR聽歌無先鋒800吸引,画質反而有驚喜,有8成先鋒機表現,畢竟價位唔同。機缘巧合,终於還是搬杰科5800回家,如果要AB比,不如試下三機較量,玩左幾粒鐘,結果.....

評分

參與人數 7威望 +270 金錢 +270 收起 理由
frankpoon + 20 + 20 恭喜哂Ching
allen89 + 50 + 50 恭喜哂Ching
chhanthony + 80 + 80
AskaLung@FB + 50 + 50 超正, 一定要加分
topgun22 + 10 + 10 恭喜哂Ching
RPO + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得
MDLP + 50 + 50 超正, 一定要加分

查看全部評分

鑽石玩家

三星玩樂勲章

繼續,未試AV前先聽下兩聲道,用同一電源,經AQ平衡線得出的芝加哥CD效果,先鋒800的澎湃音埸,開揚感,樂器的定位與細緻,杰科只得最多7成表現。當然更無法與靚聲純CD媲拼。不過,如果要求不高,杰科不失为一部聲效不俗的宇宙盤機。要三部機又抆又插真係幾煩,一不小心隨時燒機,最後我用杰科同Oppo一較高下,先鋒就留返有時間再試影音效果。今次用復仇者1同4的file進行比較,配合AQ龍再玩鑽石,發覺Oppo的聲效比較有力,凶猛,復1係近十年前的製作,加上碟聲效一般,有d局促感,Oppo加龍的表現,令變形俠衣的怒吼聲更响亮,而杰科明顯無咁响咁有氣勢。復4的聲效比前作音壓強又多細節,論震撼力,Oppo赢,但聲效細節的埋身感,尤其天空聲更突出,力水係比Oppo遜色,我試過再扭大2至3dB,會接近Oppo效果。画質方面的清晣細緻感,杰科另人刮目相看,4K呈現之線條,人物輪廓的細節,杰科KO左Oppo。我最欣賞係外掛字幕,用Oppo要係PC抄字幕到手指再插入OppoUSB,每次只有一部戏字幕。杰科就可內存電影file內或多套字幕內藏HDD,相當方便,比如復1及復4都可收入同戏名file,字幕攔會顯示外掛不同字幕。日後便可用Zidoo揾字幕比杰科用,唔洗逐個字幕試睇下啱唔啱,相當方便。時間關係,有機會再用4k碟比拼。

評分

參與人數 6威望 +150 金錢 +150 收起 理由
MDLP + 50 + 50
zardwys + 20 + 20 超正, 一定要加分
RPO + 10 + 10 話題性討論,極具參考價值
rach + 50 + 50 報告非常詳盡,用家心得
tthenry + 10 + 10
leung133 + 10 + 10 超正, 一定要加分

查看全部評分

鑽石玩家

三星玩樂勲章

topgun22 發表於 2021-11-12 18:31
難得 名器同場

只係D大路野,太貴玩唔起

鑽石玩家

三星玩樂勲章

NM0101 發表於 2021-11-12 18:43
杰科由DVD到4K都係衰聲弱, 2.0都還可以, 一到多聲道就真係唔掂。除咗呢樣之外都冇乜嘢好挑剔, 尤其係兼容性 ...

之前無玩過杰科,唔知聲底,今次試聲底,分析力唔錯,係差左少少力水

鑽石玩家

三星玩樂勲章

Jwong 發表於 2021-11-14 08:59
有機會加埋Cambridge Audio CXUHD 比較一下嗎?

可惜無朋友玩,同期大家都玩Oppo多

鑽石玩家

三星玩樂勲章

要數宜家有幾多部高階4K機,就知缺貨情況

鑽石玩家

三星玩樂勲章

老五 發表於 2021-11-14 14:38
台灣網介紹呢部唔知得唔得
https://www.hd.club.tw/thread-275785-1-1.html

地牢見有,好似唔平

鑽石玩家

三星玩樂勲章

toybidder2008 發表於 2021-11-14 15:36
其實會唔會係冇乜大品牌願意再出高階機?

因為Oppo退出,好多機用料同介面都似足Oppo,而Oppo唔玩係有內幕原因,始終有d牌費係好貴,貴到唔少公司計數唔玩好過玩

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
topgun22 + 10 + 10 認同到一個點呀

查看全部評分

鑽石玩家

三星玩樂勲章

根本英俊 發表於 2021-11-15 16:59
睇碟用Panasonic UB820/9000冇煩悶.
係睇FILE麻煩. 我都唔知邊部好.

宜家睇File用Oppo或杰科,睇碟未試兩部機表現,如果唔差太多,可能放走先鋒

鑽石玩家

三星玩樂勲章

根本英俊 發表於 2021-11-15 16:59
睇碟用Panasonic UB820/9000冇煩悶.
係睇FILE麻煩. 我都唔知邊部好.

如果想平平地試,可考慮多媒體機,有要求杰科或Zidoo高階