設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] Alita 打鬥場面

黃金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
剛睇, 覺得佢的打鬥場面好正

動作, 聲效, 由其係拳拳到 肉/金屬 的打擊聲, 真係令我感覺到佢個拳有幾大力.

昨晚剛睇左尚氣,  我覺得Alita的打鬥場口, 仲好過勁過尚氣好多.

白鑽玩家

littlefat69 發表於 2023-5-22 12:39
師兄睇過覺得o唔ok呢???

其實重播(訊源)系統不同,隨空間,播放器/apps加上調較,線材,電源處理,家中網速, 電視/投影出來效果也變化,如簡單例子用電視內置串流apps看節目,或用另購apple tv,   網絡用緊lan線或wifi, 同一netflix, d+內節目,聲畫效果亦可不同。

家中器材分析力越高,對訊源質量分別越大,一般家庭系統使用重播不等於是就擁有鑑別訊源能力。只是有聲畫出,例如家中正使用入門led電視,另一人用旗艦oled, 黑位表現也大不同。在同一訊源黑位質量只是反映oled同led分別加埋芯片處理能力高低非訊源本身。另例用小喇叭播管風琴同高檔大喇叭播效果也不同。同管風琴音訊冇關,你播放效果其實只是反映家中系統目前發揮水平。AV 技術不會plug and play 就得到自然而來的絕佳效果,用家需要花時間研究配對及調較,包括學懂分辨聲晝優劣能力,過程也是樂趣一種。

數碼制式,同一電影訊源及格式上誰聲晝數碼訊息量多少已代表優劣。流量越大越好,今日4k uhd 是目前最高訊源。此片是制作示範級就算d+串流播放亦不會太差勁,要分清效果是自己系統『播唔掂』或真係『訊源唔掂』。聆聽不等於鑑聽。如有機會可以多參與家訪活動觀摩下其他玩家設置同一電影訊源聲晝效果自然明白。嘗試查找家中不足之處研究改善。

現在家中重播效果反映自己家中系統綜合重播表視,效果視乎自己器材,空間,線材,調較技術,電源處理,網絡質量等分析力發揮,聲畫表現因播放系統級別及調較技術而影響增減,系統分析力越高亦代表鑑別能力高,判別不同訊源效果越明顯。

https://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=307894&mobile=2

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
rach + 50 + 50 非常認同呀。
littlefat69 + 10 + 10 感謝詳細解答

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

littlefat69 發表於 2023-5-22 12:39

我冇睇過串流,我買實體碟的。冇ab比較過

鉑金玩家

三星玩樂勲章

iversonhui 發表於 2023-5-22 12:14
Ok唔ok睇自己可接受既程度,始終串流係壓縮過,同實體碟兩回事

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

littlefat69 發表於 2023-5-21 14:32
師兄我冇買碟, 喺迪士尼+嗰度質素都唔ok呢???

Ok唔ok睇自己可接受既程度,始終串流係壓縮過,同實體碟兩回事

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

manlai@G 發表於 2023-5-20 13:22
師兄,我都正在搵緊,請問知唔知道係4K加2K及有冇中文字幕?謝謝🙏🏻

只有4K嗰隻有中文字幕

鉑金玩家

三星玩樂勲章

chm 發表於 2021-11-15 21:00
Alita 超正, 聲畫一絕,冇得頂👍。
期待可以有第二集🙏

師兄我冇買碟, 喺迪士尼+嗰度質素都唔ok呢???

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

呢隻我得BD, 冇買4K, 但都好滿意,聲畫真係唔錯

黃金玩家

呢套確係正,個樣改一改就更好。

之前上網搵過套舊嘅動畫版,睇咗幾段,啲分鏡係一模一樣!

鉑金玩家

marco 發表於 2023-4-24 09:25
女人舖4K都係$145,值得入

師兄,我都正在搵緊,請問知唔知道係4K加2K及有冇中文字幕?謝謝🙏🏻