設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[CAS音響] ifi Zen Blue V2 開箱

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

[url=[url=https://post76.hk/thread-322515-1-1.html]https://post76.hk/thread-322515-1-1.html[/url]][url=https://post76.hk/thread-322515-1-1.html]https://post76.hk/thread-322515-1-1.html[/url][/url]
睇開箱文前先重温之前的V1

我真係非常非常鍾意ifi Zen blue, 亦係最有資格講呢部機, 由Zen Blue來到Zen Blue V2, 點解仲要買V2, 不是因為V1唔好聲, 恰恰相反, 是因為V1已經靚聲, 甘V2只會更好(跟據音響mark II 一定係好嘢)

廢話少講, 接線開機, 是以KECES P8的5V連接, 以同軸線Xsymphony classic 600接去Holo audio青解碼.

以小米電話設LDAC, 96Khz, 連線wifi聽moov;
仍然是甘好聲, 人聲比V1清晰D, 泛音比V1更明顯, 令你可以好容易察覺到叮叮嚓嚓的泛音, 聽完一又一首, 發覺每首歌都比之前有感情, 係氣氛, V2最最突出的地方是氣氛. 這部份令我有最深印象. 其次比V1再多小小寬鬆感.

開機到關機聽咗半小時有多, 竟然完全沒有疾, 接收方面確實改善良多.

實時聽MOOV的最靚聲方案之一!

評分

參與人數 2威望 +100 金錢 +100 收起 理由
小小Pat + 20 + 20 超正, 一定要加分
kl122002 + 80 + 80 恭喜哂Ching

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

我唔識streaming (認真) 有事請求指點。

請問 zen blue 和 zen stream 的出入是什麼?
如果我已有harddisk在 wifi router, 是不是用zen blue去開, 還是應用zen stream?

鑽石玩家

Zen bue 簡單好多, 就是接受經藍芽訊號傳送的歌曲, 再將其真接傳去amp, 或再接去你自己的DAC解碼.

你的case應該是要用Zen Stream, 將自己已有的歌曲以外置硬碟接去Stream或以NAS連接, 再用手機或Pad以wifi同其連接控制歌曲播放, 呢部亦係我考慮之一

評分

參與人數 2威望 +100 金錢 +100 收起 理由
kl122002 + 80 + 80 報告非常詳盡,用家心得
小小Pat + 20 + 20 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

進階玩家

請問我能把Zac blue 駁到我的hifi (Marantz cr 611)
然後 電腦search 藍牙 就能 用我的hi-fi 出聲, 當中會否有 聲音和畫面不同步的情況出現嗎

鑽石玩家

tinamy13 發表於 2021-9-2 12:13
請問我能把Zac blue 駁到我的hifi (Marantz cr 611)
然後 電腦search 藍牙 就能 用我的hi-fi 出聲, 當中會 ...

可以的, 只要你的CR611有數碼輸入, (同軸或光纖輸入), 就可以用Zen blue. 另外Zen Blue本身亦已內置解碼呢!

鉑金玩家

有BALANCED接口, 但係又唔係平時既XLR 平衡頭, 係咪有條特別既平衡線做1出2?

鑽石玩家

1234qwer 發表於 2021-9-7 15:33
有BALANCED接口, 但係又唔係平時既XLR 平衡頭, 係咪有條特別既平衡線做1出2?

是的, 有條4.4 to XLR 的連接線
iFi Zen Blue V2; Century docking + KECES P8 (furutech FP-S35TC)
U DUO sp II USB cable, triple-C DC cable
Holo Audio 青 DAC (Acrolink 4020 III)
Onkyo 5010 (Neotech AE)

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

請問佢 website 上面寫有 USB-C input, 其實係唔係打錯? 睇佢 Connection Guide 都無題過 USB

鑽石玩家

oldleaf 發表於 2021-9-11 08:40
請問佢 website 上面寫有 USB-C input, 其實係唔係打錯? 睇佢 Connection Guide 都無題過 USB
...

真係唔見Type C插位

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

frankpoon 發表於 2021-9-13 12:35
真係唔見Type C插位

終於買咗,而家部陳年LG G6變成我主力Player
tidal, moov

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
frankpoon + 20 + 20

查看全部評分