設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[4K/8K電視] 集中研究水貨電視

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
之前見好多師兄淘寶 京東等買自用,價錢平好多好吸引,不過想集中研究一下三大牌子水貨同行貨有冇功能上分別。或者各型號比較睇吓邊款適合自己。

以下網址我相信好多師兄都知道可以自行輸入型號在有好多數據分析

https://www.rtings.com/tv

價錢水貨冇得比, 買行貨只係貴在有3-4保養 益咗啲大公司交租

SONY水貨缺點:
-字幕都會變殘體,不過可以關閉字幕 ,繁體要次次手動
-冇Airplay,冇Homekit,冇Chromecast,冇Google Search,冇Google Play Store,只有大陸搜尋
-Netflix, Youtube要手動安裝
-國版搖控按鍵比較細, 冇數字鍵 母語音功能

Samsung LG
-價錢平40%-50%
-有繁中英文介面, 沒有大陸APP 無廣告
-日後更新從設都無問題
-原裝自家系統 如在Apps亦有平台可以下載
-Air Play 遙控語音

星級玩家

黎緊會買Ps5
呢幾個型號  支援hdmi2.1out 唔知有無師兄用緊

55Q7AT $ 42xx 人仔 未計運
100HZ 廣色域 量子點 VA PANEL, 對比度高(7000:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
Quantum 4K 影像處理器
2聲道, 共20W輸出
HDMI 2.1*1, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*3

55Q70A (2021) $62xx人仔
100HZ 廣色域 量子點 VA PANEL, 對比度高(7000:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順
Dual LED背光, 增加對比
eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
2聲道, 有OTS LITE功能(物件追蹤定位發聲), 共20W輸出
HDMI 2.1*1, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*3
支援Q-SYMPHONY
32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar

星級玩家

ac388 發表於 2021-7-3 14:42
本人就是想買 LG C1 65” 內地版。不知道 Netflix 4K, YouTube 4K, 和 Apple TV 4K 會唔會裝不到香港版一樣 ...

師兄高預算 我都有望呢款 評分超高 大行價4xxxx
Tao 價$17500 = 21xxx 未計運費

我搵緊水貨佬店舖問下價先

Lg samsung 行水功能完全一樣的

對比度極高(無限:1), 黑位純黑, 可視角極好, 畫面順暢
👍🏻Dolby Vision, Dolby Atmos
AirPlay 2, HomeKit
WEBOS 系統
有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
有HDMI 2.1*4, 支援4K120, VRR, ALLM

星級玩家

manlai@G 發表於 2021-7-3 15:02
師兄,如果可以講埋75吋同有分享就造福萬民。

75性價比 我覺得Q70T (2020) 有2.1

Tao價$9800 左右 = $11800 但好似缺缺地貨
新款Q70A $13000 = $15xxx

內:主要多咗個遊戲視野 發聲效果 色彩數值高小小
外:纖薄左 ,遙控感覺上再型仔啲有埋太陽能

Q70T
100HZ 廣色域 量子點 VA PANEL, 對比度高(7000:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
DUAL LED 背光, 增強對比
有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR

Q70A
Dual LED背光, 增加對比
有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
2聲道, 有OTS LITE功能(物件追蹤定位發聲), 共20W輸出
支援Q-SYMPHONY
光度550nits
32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar

星級玩家

唔會呱  我見先前都有幾位師兄自tao 電視改埋,鬼叫香港代理食水深咩,又有師兄分享嗰啲保養都唔係幫到手

星級玩家

岩岩打左幾間水貨佬價錢
介紹左我平玩 Qled 55Q60T  $5xxx hkd
Hdmi 2.1 就55Q7AT $ 6xxx  hkd

包哂改機運費 安裝 重有一年保養 換機等 詳情無問 ,比起tao 佬貴 千零蚊 無風險

另一間就比tao佬貴500純代購,10日換機 之後就關人穩 ,過幾日落去睇睇再報告下先

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
C.F.Chung@FB + 10 + 10 超正, 一定要加分

查看全部評分

星級玩家

banjo 發表於 2021-7-3 18:50
價錢幾平都冇用, 最緊要係壞咗, 水貨公司會有乜支援先?

有師兄post A90J 行比水 貴2xxxx 幾,其實最平緊係學另一位師兄全程自己攪,我唔識集運同改地區,見到有水貨佬價錢比tao 佬貴千零蚊 ,7除8扣 其實差唔多,tao 佬我掛信用卡都2% ,未計運費或加木架等…… 所以呢個post 都係研究下。 個d水貨公司哂支援我又無問咁多,放假去睇睇話有樣版機任試

星級玩家

bio2016 發表於 2021-7-3 18:11
睇緊 Sony 77  a80j
水貨TAO 約29k 到港
港水 34K

美水有無咩缺點,無了解美木?我知國水有幾項缺點我接受唔到

1. 每次開機/轉台,字幕都會變殘體,不過可以關閉字幕
2. 語音功能只有國語
3. 系統介面有繁體中文
4. 不能改系統做香港版
5. 冇Airplay,冇Homekit,冇Chromecast,冇Google Search,冇Google Play Store,只有大陸搜尋
6. Netflix, Youtube要手動安裝
7. 國版搖控按鍵比較細, 冇數字鍵
8. 可以買個chromecast with google tv ($500)去解決冇GOOGLE問題

星級玩家

kkfaikk 發表於 2021-7-3 22:49
普通用65吋 師兄有無好介紹, 唔要sony , 順面問埋價就最好

性價比真心 Q70T  ,行減扣哂贈品 $13xxx
打左兩個水價 ,一間 $79xx 一間89xx 我建議89xx 因為佢包既野多d , 平過間簡單d直接代購黎,出事唔負責,平成4-5000 蚊 ,個人認為博得過

1. 100HZ 廣色域 量子點 VA PANEL, 對比度高(7000:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. Dual LED背光, 增加對比
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Quantum 4K 影像處理器
7. 2聲道, 共20W輸出
8. HDMI 2.1*1, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*3

星級玩家

stepmic 發表於 2021-7-4 10:48
謝謝巴打抄我連登資料過黎POST76

https://sspai.com/post/59549

我有睇過你分析 好好 但你應該係水貨佬  我會教人自己tao 再改機 你想搵生意?