設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[重低音] 新重低音寄到返黎 SVS SB-1000 Pro

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

五月尾係 B&H 訂貨,過左14日終於寄到回港!

SVS SB-1000 Pro 鋼琴黑,係靚仔啲!

評分

參與人數 15威望 +520 金錢 +510 收起 理由
bigair + 20 + 20 恭喜哂Ching
kkpysl + 20 + 20
zhaobb + 10 恭喜哂Ching
Jazzgd1 + 20 + 20 恭喜哂Ching
pinkspider + 50 + 50
matt88p + 30 + 30 恭喜哂Ching
秋楓@FB + 10 + 10 恭喜哂Ching
XPR + 10 + 10 恭喜哂Ching
keke323 + 80 + 80 超正, 一定要加分
Ken134547 + 20 + 20 恭喜哂Ching
chopinlau + 50 + 50 恭喜哂Ching
chhanthony + 80 + 80
hangshun + 20 + 20
pac + 80 + 80 恭喜哂Ching
issachar + 20 + 20 恭喜哂Ching

查看全部評分

白鑽玩家

chan@76 發表於 2021-6-22 12:53
咁不如賣埋隻JL 買多隻 1000 pro

我都係咁諗
如果有二手或者抵玩
最好要隻冇pro
不過佢兩隻疊羅漢又冇乜意思

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

chan@76 發表於 2021-6-22 12:53

Set 二隻十仔好困難架,分開set覺得已經set好,點知,一齊開聲嘅時候,吓,仲差過用一隻,已經放棄了。
可能我功力差。一定係。

鉑金玩家

MTX 發表於 2021-6-22 12:20
師兄今次教學,比之前的深,等我消化下先。
我百分百會用PB-1000 做主啦,我的PB-1000 不是Pro版本,沒有 ...

銀級玩家

我之前用PB13 Ultra塞一個port落到15hz,量好多亦可以潛好深,但唔夠快同實。之後換704可以support兩隻sub,加咗隻SB 3000精神好多。不過tune真係好考功夫,本身amp真係幫咗好多手

白鑽玩家

MTX 發表於 2021-6-22 12:20
我百分百會用PB-1000 做主啦,我的PB-1000 不是Pro版本,沒有 ...

睇嚟隻E110都可以唔使開聲
不過可以諗下擺喺梳化椅旁邊
增加bodysonic

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
MTX + 20 + 20

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

隻PB-1000大過隻E110好多,深度都大好多。
現在個位左右得1xmm剩餘位置。

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

MDLP 發表於 2021-6-22 11:11
師兄你好耳力
其實兩隻唔一樣嘅sub仔
好難撈得埋一齊唱

我百分百會用PB-1000 做主啦,我的PB-1000 不是Pro版本,沒有遙控,和E110一樣,只可以切頭冇切尾,估計做不到師兄講的設定。
至於(有冇需要增加3x以下的低頻),其實現在可能都足夠,只是開頭諗,反正隻E110放係度,所以才有諗法想佢一齊開聲。

評分

參與人數 2威望 +70 金錢 +70 收起 理由
AskaLung@FB + 20 + 20 超正, 一定要加分
MDLP + 50 + 50

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

AskaLung@FB 發表於 2021-6-22 10:58
我想問吓,因為最近我同事又想換svs十仔,所以自己都心癢癢想玩吓隻SB3000,但我見師兄你講3000有pro版本 ...

3000 沒有Pro,昨晚太眼瞓寫錯了。

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
AskaLung@FB + 20 + 20 哈哈哈

查看全部評分

白鑽玩家

MTX 發表於 2021-6-22 04:13
我之前就是看你的教學
https://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=314982&extra=page%3D1%26filter ...

師兄你好耳力
其實兩隻唔一樣嘅sub仔
好難撈得埋一齊唱
好多時都會大約在3xHz~40Hz以上相位對齊

但3xHz~40Hz以下就倒反
呢個問題autocal係處理唔到
睇下你想SVS同JL選擇其中一隻做主同副
做法係要喺REW搵出嗰個正相及倒反交叉頻率
如果SVS做主、JL做副就易搞少少
REW搵出交叉點後
在JL個crossover將交叉頻率以上cut走
即係切頭得low pass