設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[討論] ONKYO 電競耳機套組「SHIDO 001/002」團購(已結束)

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
Onkyo 呢隻係日本眾籌平台 CAMPFIRE 一推出就快速獲得 1,697 位贊助者入手的電競耳機套裝 SHIDO 係日本開售都一段時間了,日元售價 $20,790(大既HKD$1,499左右:日本Onkyo官網),而香港代理方面本來都諗緊來唔來香港的,小瑟就大膽假設在我們的耳機區攪個【ONKYO 電競耳機套組「SHIDO 001/002」團購帖】睇下會唔會可以用呢個團購方式讓香港對呢隻電競耳機有興趣的朋友可以有行貨入手,唔洗大家入水貨咁高風險呢!!

唔知大家有冇興趣勒??? 小瑟同香港代理傾過,如果有一定既量數, 佢地可以幫我地係日本SHIP過來, 仲有一年保養喎!!! 依家就想睇下大家既意欲如何呢!以下係 Post76 可以取得的Offer,我地最多可以認購 100 隻,不過隻數可以爭取的價位都唔同呀!大家要留意呀~

1. 1-20隻     = $1299 (香港行貨保用一年)
  2. 21-50隻   = $1199 (香港行貨保用一年)
  3. 51-100隻 = $1099 (香港行貨保用一年)
複製代碼
更新價錢 : 不論數量一律 HKD$1,099(認購在最底)

【SHIDO:001】SHIDO電競耳機
SHIDO:001 主打可長時間使用,人體工學結構與強固輕量化設計,耳罩用上透氣速乾物料,加入特殊塗層避免透氣材質對聲音有不良影響,耳機內置 50mm 動圈單元,採用可分離的 3.5mm接頭,咪高峰可以分開插入。

001 為 50mm 電競耳機

【SHIDO:002】USB DAC
SHIDO:002 係具備 7.1 聲道模擬、包括耳機與咪高嵂峰音訊功能的 USB DAC ,用左物理旋鈕就可以直接改變 EQ ,而 7.1 聲道技術來自 Waves NX ,不過,002 就未有包括頭部追蹤功能。但用我到個功能的耳機又唔會呢個價錢呢!

002 由 Waves NX 提供模擬 7.1 聲道
小瑟在日本網站lerosanblog.com找到呢個 002 DAC的左手邊的EQ Filter功能, 功能上大既係以下的幾個不同打機的效果上!!
【開封レビュー】SHIDOのヘッドホンと共に使いたい1万円以下のUSBアンプ「SHIDO:002」 - リロさんのTOYBOX (原文帖)

[預設1]
它給人的印像是槍聲和腳步聲增強了,整體低音聽起來很響,因此對於那些想要低音力量的人來說,它是一個推薦的預設。

[預設2]
與1相比,只增加了腳步聲,而槍聲聽起來並不多,所以腳步聲很容易聽見。

[預設3]
推薦給那些喜歡清新的聲音,給人以緊實的聲音印象,同時又使聲音整體輪廓易於理解的人。

[預設4]
有點像3中的預設,但是強調了高音部分,因此使用FPS時,槍聲會突出,方向也很容易縮小。

[預設5]
它整體上會變成柔和的聲音,並且爆炸聲和槍聲不會刺耳,因此對於那些不擅長刺耳聲音的人來說,建議使用此預設。

如果您重視輕鬆聆聽腳步聲,我個人認為預設2→1→3→5→4的順序會更容易聽到!
如果您重視整體聲音平衡,建議使用預設3和5;如果您喜歡緊實而尖銳的聲音,則建議使用預設3和4!

認購意向調查(有意的先舉手)
大家依家係度可以先留個言, 舉個手以示有意認購今次的【ONKYO 電競耳機套組「SHIDO 001/002」團購】, 小瑟之後會點一點人數, 再評估今次團購是否開團呢!!

1.) 先COPY以下之格式, 回覆新POST以示有興趣!
*有意認購先舉手留名(不代表已經參加團購)

你的網名: 小瑟 (例子)
認購Item: ONKYO 電競耳機套組「SHIDO 001/002」團購
認購數量: 1套
送貨方式: 順豐快遞
想留意見: (有咩你想講都可以係度講埋)

=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-
*送貨服務僅限於香港島、九龍及新界之工業、商業及住宅範圍,送貨服務不適用於偏遠地區及離島(包括馬灣、東涌、機場等地區)。 海外送貨服務請先致電或透過電郵查詢。

一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

多謝大家報名。做埋聽日活動,下星期集合一下大家嘅數量先。

5萬

總版管

wwk093 發表於 2021-5-6 20:01
你的網名: wwk093
認購Item: ONKYO 電競耳機套組「SHIDO 001/002」團購

依家計埋093師兄就有9隻,我目標最小20隻啦,如果唔係個價都唔算好吸引。大家點睇????
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

5萬

總版管

午安呀大家好,

截到今日, 我地收到11隻耳機的認購意向, 同我想像都的會有一點點的出入.
的確我都同意1174兄講, 呢隻耳機可能都吹左二年幾三年了, 係有一點慢先攪呢個團購呢.

不過如果話ONKYO會執, 講真我真係一D都唔擔心呢, 以ONKYO個名, 佢要賣大把公司爭住買啦.
就連山水依家都仲未執得就真係唔洗驚呢~

其實有D版友都係對第三口價 HK$1,099 有興趣的, 如果去到20隻(過埋今個星期啦, 反正都等到咁耐唔差在啦! ),
我又再申請可唔可以呢20位師兄都可以用$1099買到啦~

onkyo shido 001 002.jpg

Post76玩樂網.

5萬

總版管

阿定 發表於 2021-5-10 16:23
我試下幫隻耳機講兩句好說話吧,隻耳機係2019年4月開始搞Crowd funding,之後8月派比Supporter,9月有少 ...

即係話, 如果 PS4都可以用 USB 可以做到解碼, 對嗎????

Post76玩樂網.

5萬

總版管

早晨大家好, 同大家點點人數先!

依家總數 17人, 距離我地20人的第三口價 HK$1,099 又近一步, 我都同 ONKYO果邊傾過, 佢地話當支持我地耳機版版友又好, 咩都好,
總之一律 HKD$1,099 比大家, 呢個舉手去到下星期一就會完, 之後我會PM大家有關入數同CONFIRM小瑟的方法啦!!

Onkyo ShiDoo 001 002 團購 20210513.jpg

Post76玩樂網.

5萬

總版管

好勒, 今日就SEND PM比大家, 入數既野, 如果大家睇左就回覆我一下啦!!
我會係 LIST同大家UPDATE返的~~

Onkyo ShiDoo 001 002 團購 20210518.jpg

Post76玩樂網.

5萬

總版管

大家早呀,

今早同大家UPDATE左一下個列表, 都見到好似有D版友唔知係收唔到MAIL定係唔知點入數, 依家只有6位團友去入左數, 唔緊要, 我已經先比左個表ONKYO方面, 佢地會先安排左呢個表內的6位朋友出貨先的. 如果大家係表內的朋友有問題可以直接 PM我, 我會再回覆大家呀!

多謝大家支持我地 Post76團購活動呀!

Onkyo ShiDoo 001 002 團購 20210524.jpg

Post76玩樂網.

5萬

總版管

SunnyKwok@FB 發表於 2021-5-23 19:14
你的網名: SunnyKwok@FB

二位師兄, 既然我都仲會整多次LIST比大家, 我可以加埋二位入去先, 如果你趕得到呢二日入數我可以計埋你地丫~

THX~

Post76玩樂網.

5萬

總版管

SunnyKwok@FB 發表於 2021-5-24 11:57
可以呀,麻煩晒師兄!

等你呀師兄~
\

Post76玩樂網.