設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[Music Streamer 串流播放機] 還原聲音真實

星級玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

這個技術可以將數碼音樂還原到錄音室母帶狀態,甚至比母帶更清晰因為母帶有可能已經有雜音,用呢個技術可以完全將雜音消除,音樂背景基本上係非常寧靜,而且聲音變到好溫柔好有層次好立體好似現場聽歌咁嘅感覺,首先先講返CD由於CD本身是PCM的44.1K 16Bit 所以沒有辦法將所有的樂器和人聲收錄在檔案裏面會出現尾音短而且人聲和音樂混亂係一齊,本身PCM(WAV)都算係無損音嘅格式但係由於44.1K16Bit儲存音樂格式太細所以冇辦法可以把音樂轉換成數碼的所有數據層次聲音完全儲存到咁細嘅檔案裏面,我研發的數碼還原技術由於還原以後的檔案已經超過192K 24Bit以上所以並沒法可以用WAV的訊號來表達聲音所以轉換的時候最少要用DSD128-DS256以上才能儲存多層次人聲音和樂器,如果節奏更快的音樂更需要DS256以上因為越複雜嘅樂器需要更多的數據,現在好多好貴嘅器材上邊做個測試如果對方用CD即使係過百萬嘅機器都會輸比普通家用機器,現在有個影片做測試只要戴上耳機其實已經好明顯聽到分別係好唔同,簡單來講就係好平嘅機器都可以出到好平的機器都可以出到幾十萬甚至都過百萬的音響效果⋯⋯

CD測試.MOV
[url=http://my.seedaudio.net:5000/sharing/P84eCuM9X]http://my.seedaudio.net:5000/sharing/P84eCuM9X[/url]

數碼還原技術轉換成DS256測試.MOV
[url=http://my.seedaudio.net:5000/sharing/fluru64PV]http://my.seedaudio.net:5000/sharing/fluru64PV[/url]

另外呢個係YouTube原片

https://m.youtube.com/watch?v=MZ2OUv_f2-o&feature=youtu.be

現場錄音未做數碼復原前

網上直接播放.MOV
http://my.seedaudio.net:5000/sharing/ImZAxnNLi

經過數碼還原技術以DS128播放.MOV
http://my.seedaudio.net:5000/sharing/6rEj3r4Hc

評分

參與人數 2威望 +90 金錢 +90 收起 理由
leo25 + 40 + 40
pinkspider + 50 + 50

查看全部評分

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

PV3638 發表於 2021-4-30 22:49
可惜唔係將個技術賣比日本/美國。。

講笑咩,呢兩個國家那有錢買

黃金玩家

可惜唔係將個技術賣比日本/美國。。

星級玩家

fungl 發表於 2021-4-16 23:38
今日有幸可以拜訪 Molala 師兄,非常多謝佢嘅招待,由七點幾一直聽到十點半(賴死唔走)

入正題 ...

其實好多人聽歌都要揀碟聽,因為好多歌嘅錄音開頭就幾好後面就亂晒籠,但係你去到嗰度聽基本上係每一首歌都好聽你好難找到一首唔好聽嘅歌,你喺我呢度聽都幾難聽到有機會亂嘅聲音,今日終於得閒可以詳細啲回覆你

星級玩家

molala1213 發表於 2021-4-30 21:39
你們組合一齊可以感覺下

呢個技術我已經賣咗比一間國內的科技公司未來他們會出產品

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
fungl + 50 + 50 恭喜哂Ching

查看全部評分

星級玩家

jeffreylam98 發表於 2021-4-30 21:21
幾時再搞試聽會呀

你們組合一齊可以感覺下

黃金玩家

今日有幸可以拜訪 Molala 師兄,非常多謝佢嘅招待,由七點幾一直聽到十點半(賴死唔走)

入正題 ...

幾時再搞試聽會呀

星級玩家

pinkspider 發表於 2021-4-18 08:35
跟隊

大部份人會選擇硬件提升更換喇叭,解碼,喇叭線,訊號線, CD機,前後級,膽機....改善音質及效果,硬件提升50%可能要花好多個資本,軟件提升300%資本其實好小,我現在用嘅器材其實好平,好似我現在用的書架喇叭全新$5000都唔使,但係聽落去好多人都唔會相信係$5000

白鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

入正題 ...

跟隊

星級玩家

入正題 ...

謝謝!聲音好唔好真係需要現場聽才會感覺到

評分

參與人數 2威望 +100 金錢 +100 收起 理由
pinkspider + 50 + 50
fungl + 50 + 50

查看全部評分