設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

SACD以Hdmi數碼輸出請教

查看數: 16284 | 評論數: 48 | 收藏 1
關燈 | 提示:支持鍵盤翻頁<-左 右->
    組圖打開中,請稍候......
發佈時間: 2021-2-12 23:59

正文摘要:

大家好呀,新年快樂! 有事情想請教或討論一下各位師兄有沒有類似經驗或玩法! 是咁的:自己有一部Pioneer LX500 可以讀到SACD, 最近買咗另一部CD機連內置解碼,cd機後面有一個USB typeB端子亦是唯一一個可以讀到DSD ...

Mosque 發表於 2022-3-4 15:50
WongMo@G 發表於 2021-3-12 23:41
LX500 audio Digital setting 不論揀bitstream or PCM, 同軸都出到聲,我都係睇多次menu先了解,前提係 ...

其實點玩點駁,藍光機同軸出到DSD?
WongMo@G 發表於 2021-3-13 09:39
jackybee 發表於 2021-3-13 05:30
咁其實你係出緊pcm

對 😂
只係PMC digital output
jackybee 發表於 2021-3-13 05:30
LX500 audio Digital setting 不論揀bitstream or PCM, 同軸都出到聲,我都係睇多次menu先了解,前提係 ...

咁其實你係出緊pcm
jackybee 發表於 2021-3-12 23:13
因為你部lx500係格硬同軸出dsd所以冇可能正常

LX500 audio Digital setting 不論揀bitstream or PCM, 同軸都出到聲,我都係睇多次menu先了解,前提係要HDMI setting audio揀PCM, 如果HDMI audio 選咗bitstream既話, 同軸無聲出 😛
WongMo@G 發表於 2021-3-12 23:36
jackybee 發表於 2021-3-12 23:10
想問C兄是否用緊Luxman d-03x?

唔係,我用既比較偏門
ATC cda2mk2, 部機係cd+dac+pre amp,
其實呢部機只有一個插口USB B 係可以解DSD256
同軸input都只係PCM, 所以....LX500 飛過去都純粹過下癮咁解je
不過見LX500同軸真係出到聲 咪繼續L下囉😂
另外想更正一下, 聽SACD話沙沙聲係講緊陳慧嫻隻SACD, 另外再試一隻歌莉亞SACD又無背景沙沙聲,真係要試多幾隻碟先知咩事😅
謝謝師兄交流 👍🏻
jackybee 發表於 2021-3-12 23:13
WongMo@G 發表於 2021-3-12 22:29
我用LX500 play SACD, set到用同軸輸出有聲出,但play出嚟聽到背景有嘈聲(沙沙聲),反而用另一部CD機pl ...

因為你部lx500係格硬同軸出dsd所以冇可能正常
我用LX500 play SACD, set到用同軸輸出有聲出,但play出嚟聽到背景有嘈聲(沙沙聲),反而用另一部CD機pl ...

想問C兄是否用緊Luxman d-03x?

其實真係貴架要$3500港幣,但又想試下dms700同軸出dsd,所以咪博一博,咁出黎效果都吾差,出Sacd層去700好過同軸直出cd層咁屋企又多翻部有質數嘅系統播Sacd,而且可以吾駛加牛直出,小一份干擾,咁值吾值得買,就要睇下你部解碼嘅質數同埋你有幾多Sacd碟,我覺得我宜家播嘅質數三萬以內嘅Sacd埋吾到身,吾會同我之前用過嘅Luxman d08u同Denon dcd Sx1差好遠
jackybee 發表於 2021-3-12 20:29
Cary700同軸出dsd64

我用LX500 play SACD, set到用同軸輸出有聲出,但play出嚟聽到背景有嘈聲(沙沙聲),反而用另一部CD機play SACD 只讀到CD layer, 但背景寧靜,好頭痕
重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。
快速回復 返回頂部 返回列表