設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

Denon 6700h

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

剛剛由Pioneer 轉會, 轉左唔夠一個月, 尋日想玩下新功能, 試下雙子任務用盡 Dolby Atmos, Dolby Vision, 4K@60P, 入碟後幾個warning, 版權畫面都色彩正常的, 但一入到主畫面, 個畫面就綠底, 再播charter都係綠底, 但聲音, 畫面顯示都正常無閃, 係Amp 都顯示係用緊DA, DV, 60P. 跟住我試下校一校Oppo 203  色深由自動轉去8/10/12bit, 全部都可以出返彩色, 但畫面只維持1-2秒就黑畫面, 過幾秒又有返畫面, 無限loop. 跟住我試下係Sony 9000h HDMI disable左DV, 跟住全部正常晒, 雙子任務可以行到 HDR10+, DA, 4K@60P. 跟住又再試下用Dolby DV demo 碟, 又可以正常出到DV + DA + 4K@24P (最尾張相). 而家我都唔知邊到出問題.

1. 9000h firmware bug?
2. Denon 6700 bug?
3. 我條線係HDM2.1 寫住可以行到48Gbps, 條線問題?

a4f3d0a4-744d-44ce-8291-65569d8f06bd.jpg 2ae260fa-d27f-48db-84c5-b330bf6abe3b.jpg 73b92625-b418-4bbc-8994-0ffa6ca3a0f9.jpg 0a32a38d-c9a6-4677-9dfe-e27cf21f15b2.jpg

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

C hing有冇開電視嘅hdmi enhance?

讚助版主

Hi explorerhk ,

有以下建議 ;
1 ) 升級 Sony 新 firmware
2 ) 升級 denon AVC-X6700H 新 firmware
3 ) 升級 Oppo 203 新 firmware
4 ) HDMI 線盡量唔好用 光纖 HDMI 線,短距離 2m 之內純綢 HDMI 線穩陣好多

Denon1

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Foreverwest 發表於 2021-2-6 13:47
C hing有冇開電視嘅hdmi enhance?

試過開過, 都是一樣

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

DenonI 發表於 2021-2-6 18:49

有以下建議 ;

全部最新firmware了, 除左oppo個firmware 廠已停更新, 另外我用普通HDMI 2.1線, 不是光纖線。

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

睇完師兄呢段文,即刻去試試

不過我用的是SONY X9500H, 睇左8分鐘一切正常

冇窒冇黑畫面, DV,  DOLBY ATMOS,  4K 59.94P一切順暢, 都冇問題

呀,不過我係聲畫分開輸入的, OPPO HDMI 1 入電視, HDMI 2入6700出聲

會唔會一係電視HDMI 2.1 PORT問題, 一係畫面同聲音同時輸入6700出問題? 因呢樣冇試過了, 或者今晚稍後試下先

------------------------------------------------------------

剛剛試聲畫一起輸出到9500H, 都沒問題, 但只播了8分鐘左右

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

anguslee2012 發表於 2021-2-11 21:14
睇完師兄呢段文,即刻去試試

不過我用的是SONY X9500H, 睇左8分鐘一切正常

上面師兄話我條線問題, 我已經買左了, 但未收貨, 希望真係線問題就好, 起碼解決到.

另外你可以行到YCbCr 4:4:4 嗎?

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

explorerhk 發表於 2021-2-12 03:33
上面師兄話我條線問題, 我已經買左了, 但未收貨, 希望真係線問題就好, 起碼解決到.

已測試,無論聲畫一起輸入,或是分開輸入,
OPPO 203 用YCbCr 4:4:4 都能正常播放, 沒問題
但用6700看INFO時, 看到輸入的訊號其實一樣是4:2:2 12BIT,
輸出的訊號也一樣是4:2:2

說起線,我用的線只是

MAGIC-PRO - ProMini 10K HDMI 2.1 高速高畫質線

很便宜, 但已測試檢查能過8K訊號了

如果師兄係線問題就易搞, 但如係9000H 2.1PORT問題,就要等更新了

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

anguslee2012 發表於 2021-2-12 04:25
已測試,無論聲畫一起輸入,或是分開輸入,
OPPO 203 用YCbCr 4:4:4 都能正常播放, 沒問題
但用6700看INFO時 ...

hdmi 2.1 真係太新, 問題多多

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

DenonI 發表於 2021-2-6 18:49

有以下建議 ;

謝謝解答, 最後真係試到係cable問, 我換左條certified HDMI 2.1 線, 即刻無問題了.