設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 初級入門問題:聆聽距離只有5尺,應否買座地喇叭!

黃金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
同事見我上post76,問我:屋企是日字廳,客飯廳分開成長方形,所以客廳的闊度只有7尺,如買座地喇叭是否不合適或沒需要,買同系列的書架喇叭就可以,因為梳化至喇叭的聆聽距離只有5尺,舉例,買b&w的606就足夠,不需要買603!我係草民初級玩家,當然上來問各位師兄,免得誤了同事!

評分

參與人數 1威望 +100 金錢 +100 熱話 +100 收起 理由
影音小編輯 + 100 + 100 + 100

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

calbee1128 發表於 2021-3-30 19:10
我都係得五尺,而家用緊只係書架,而家最想換隻十仔。

巨型中置 64 👍👍👍👍👍👍👍👍👍 klipsch 擁墩

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

Killerk 發表於 2021-1-25 18:02
請盡情騎劫吧!咁先係分享討論!

老實講忘記座地,正正經經買對書架一樣好聲,而好聲重點係要買部好少少嘅 AMP,我玩過推爆兩對普通 KEF 書架仔,一樣入好聽

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
wow仔 + 10 + 10

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

我都係得五尺,而家用緊只係書架,而家最想換隻十仔。

評分

參與人數 2威望 +90 金錢 +90 收起 理由
keke323 + 80 + 80 NICE
tony019002 + 10 + 10 好整齊成套野

查看全部評分

銀級玩家

koalaau 發表於 2021-1-26 15:12
我未聽過唔敢質疑大陸喇叭,但若計埋將來升級放售,係走唔到,一千幾百細喇叭,不妨搵下ar,古董model18 ...

更正,不考慮 派揚,我會在二手市場找座地
但會考慮 派揚的 A301後級

銀級玩家

chrischan0630 發表於 2021-1-26 23:35
個人認為問題係起套Edge度,聲太硬,太猛。

能夠walk in 入去,個聆聽空間和擺位合格
下午三四點冇乜人,第一次坐皇帝位聽702座地,我聽了半個小時 (女聲,弦樂solo,管樂solo, 管弦樂,女高音,中東鼓, rap) .
其實聽感唔差的,最明顯贏書架係聽 大編制管弦樂,但如果聽人聲小品,我覺得浪費了 702了
聽中東鼓,bass 還是不夠,要加個sub仔

至於太硬太猛,我不太懂

鉑金玩家

SimonHon@FB 發表於 2021-1-25 17:37
thank you, 剛剛在 AV life 聽完
702 S2,
前級 Edge NQ

個人認為問題係起套Edge度,聲太硬,太猛。

銀級玩家

koalaau 發表於 2021-1-26 15:12
我未聽過唔敢質疑大陸喇叭,但若計埋將來升級放售,係走唔到,一千幾百細喇叭,不妨搵下ar,古董model18 ...

model18、17,18bx、210  這些唔識....

派揚 都有D名氣, 司徒夾x 都介紹過,單元他們是進口的,自家做音箱和調音.
我現役隻B&W 607 其實都係made in china.

有商譽又唔太貴,可以一試

鑽石玩家

SimonHon@FB 發表於 2021-1-26 14:57
thank you, 經濟不佳,我平平地玩下 派揚 P8, 8吋低音

我未聽過唔敢質疑大陸喇叭,但若計埋將來升級放售,係走唔到,一千幾百細喇叭,不妨搵下ar,古董model18、17當然好(我都在搵),較後期18bx、210幾百都有,玩完原價走都得,想快走就平讓,最多蝕三幾百。

銀級玩家

koalaau 發表於 2021-1-25 21:09
啊,jbl或klipsch係有12吋而唔算貴。(其實都係復刻,新款喇叭有12吋真係好貴。)
配膽機,應該夠哂濃厚 ...

thank you, 經濟不佳,我平平地玩下 派揚 P8, 8吋低音