設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[~ 原創影評 ~] 迪士尼動畫《靈魂奇遇記》—— 重複自己悶到死

黃金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
#電影龍莊
#靈魂奇遇記
#Soul
#重複自己悶到死

003/21
疫情影響,彼思與迪士尼嘅動畫《靈魂奇遇記》(Soul, 2020) 取消院線上映,聖誕節直接上線,讓迪士尼+串流平台客戶免費收睇。

呢部電影過於著重説教,而且重複地說生死和人生目標意義,他們不是在三年前十分精彩的《玩轉極樂園》(Coco, 2017)中做過了嗎?
《靈魂奇遇記》開場講主角意外墮跌半死昏迷,然後靈魂來個天堂與地獄遊記,場景設計頗覺簡潔沉悶,後續的情節毫無高潮,笑點頗少,老實說真的毫不精彩,不明白IMDb 竟有8.2 分且暫位列Top250 中#166位,可能又係疫情關係。
更加可能因我行將就木,對生死去到耳順之年,抵不住其不停説教而缺乏情節,完全不受感動,故此只能給予六分。
惟一可取嘅係音樂仍然唔錯,但我都係建議不如重看《玩轉極樂園》(Top250 中#75)更加開心。
不斷重複自己,好易俾你悶死。

評分

參與人數 5威望 +690 金錢 +690 收起 理由
xmarkx + 10 + 10
chhanthony + 80 + 80
Hugo Fok + 50 + 50 話題極具參考價值
alleelarry + 50 + 50 超正, 一定要加分
wil-wil + 500 + 500 超正, 一定要加分

查看全部評分

黃金玩家

tinlunlau 發表於 2021-1-5 05:53
喺Disney Plus 睇咗,幾好睇。不過冇粵語版提供。冇鄭中基。😩

如果有廣東話版應該活潑生鬼啲

黃金玩家

小瑟 發表於 2021-1-5 09:07
都唔知香港幾時先有得睇....話時話, 如果香港出 Disney+, 我都冇得唔 JOIN, 我個女已經日日提我上面有咩睇 ...

話今年

Disney+ 確認明年登陸香港
Eric Chan2020年12月11日
Disney plus hk
Disney plus hk
去年在歐美先行推出的 Disney+ 訂閱式串流平台大獲好評,其中很大的原因就是 Disney 把很多大熱 IP 的原創作品,包括 Marvel 和 Star Wars 故事的多個衍生劇集。終於,在剛過去的 Disney+ 預覽活動之上,他們正式確認了 Disney+ 將會在 2021 年登陸香港,同時也會有東歐和南韓等地區。
可惜的是目前仍未知道 Disney+ 在本地的收費會是多少,尤其是他們才剛剛把美國區月費上調到 8 美元,折合約 HK64。不過仍然是比 Netflix 便宜就是了,加上有不少老少咸宜的卡通和電影作品,相信更會吸引家庭客戶的選用。

黃金玩家

talestar 發表於 2021-1-6 13:30
悶到抽肺
CoCo 個ending 神級 條線伏左半集
E套個主角生命中得Jazz 但我完全唔覺得佢係 ...

好有同感,比較單調。
太喜歡CoCo 音樂又正

黃金玩家

icq00000 發表於 2021-1-8 20:45
貧窮限制了你的想像力
愚蠢限制了你的思考力

明白。知悉了,謝謝賜教。

黃金玩家

Hugo Fok 發表於 2021-1-18 12:39
要深究《SOUL》既意念真係好複雜... 成熟一輩可能會覺得好共鳴,但細路仔真係睇到 R 曬頭
...

對小朋友來説,確實頗深。
Inside Out , Up 同怪獸公司都好親民

黃金玩家

Hon 發表於 2021-2-20 19:02
PIXAR戲不嬲都係成年人既動畫黎, 俾DISNEY搞埋就衰上加衰, 所以D家長咪帶小朋友入場睇而根本唔會睇得明囉.
...

同意。
可能有人唔明我唔喜歡呢卻電影的重點是「重複自己」缺了新意。所以我寧願重看Coco 多幾次,也未必再重看Soul