設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[~ 原創影評 ~] 迪士尼動畫《靈魂奇遇記》—— 重複自己悶到死

黃金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
#電影龍莊
#靈魂奇遇記
#Soul
#重複自己悶到死

003/21
疫情影響,彼思與迪士尼嘅動畫《靈魂奇遇記》(Soul, 2020) 取消院線上映,聖誕節直接上線,讓迪士尼+串流平台客戶免費收睇。

呢部電影過於著重説教,而且重複地說生死和人生目標意義,他們不是在三年前十分精彩的《玩轉極樂園》(Coco, 2017)中做過了嗎?
《靈魂奇遇記》開場講主角意外墮跌半死昏迷,然後靈魂來個天堂與地獄遊記,場景設計頗覺簡潔沉悶,後續的情節毫無高潮,笑點頗少,老實說真的毫不精彩,不明白IMDb 竟有8.2 分且暫位列Top250 中#166位,可能又係疫情關係。
更加可能因我行將就木,對生死去到耳順之年,抵不住其不停説教而缺乏情節,完全不受感動,故此只能給予六分。
惟一可取嘅係音樂仍然唔錯,但我都係建議不如重看《玩轉極樂園》(Top250 中#75)更加開心。
不斷重複自己,好易俾你悶死。

評分

參與人數 5威望 +690 金錢 +690 收起 理由
xmarkx + 10 + 10
chhanthony + 80 + 80
Hugo Fok + 50 + 50 話題極具參考價值
alleelarry + 50 + 50 超正, 一定要加分
wil-wil + 500 + 500 超正, 一定要加分

查看全部評分

白鑽玩家

呢套真係幾悶,我覺得同期的魔龍王國會好睇啲

專業玩家

點都要聼下粵語配音
減少腹部脂肪是最常見的局部減肥目標之一,一起來看看應該怎麽做才能達到腹部減肥的效果吧!避免糖分攝取能幫助人體減少內臟脂肪,達到健康減肥的效果。也有燒脂產品幫助你快速燃燒脂肪,輕鬆甩掉腹部脂肪。

黃金玩家

影評人言人殊
個人覺得SOUL講嘅唔係重複自己
反而係問緊人生的意義
究竟係咪要去追求一個所謂目標先係人生 無目標係咪都係一個目標呢?

"享受 並 體驗生命"

睇完我想起係以下歌詞
"一追再追 只想追趕生命裡 一分一秒
原來多麼可笑 你是真正目標
一追再追 追蹤一些生活最基本需要
原來早不缺少 哦--"

白鑽玩家

正宗球迷 發表於 2021-12-18 02:28
有冇d plus既用家? 呢部戲廣東話版仲未上到?
當時戲院上我揀左英文版, 想再睇廣東話版已落畫, 同時香港係遲 ...

香港Disney +有廣東話

黃金玩家

tinlunlau 發表於 2021-12-18 05:28
我喺加拿大用D+收睇到粵語版喎

我睇trailer冇得揀廣東話.
不過我唔係會員, 唔知睇正片係唔係有聲軌.

鑽石玩家

正宗球迷 發表於 2021-12-18 02:28
當時戲院上我揀左英文版, 想再睇廣東話版已落畫, 同時香港係遲 ...

我喺加拿大用D+收睇到粵語版喎

黃金玩家

當時戲院上我揀左英文版, 想再睇廣東話版已落畫, 同時香港係遲過海外上, 因為疫情問題.

想聽番鄭中基同王宛之既配音版.

新仔玩家

Although there are a few unreasonable places and there are some flaws in terms of character content and visualization, but I still love this drama and am a loyal fan.
mapquest driving directions

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

個人十分之享受睇這部戲,
沒有高深的說教, 道理,
沒有宗教的包袱.

但能讓我有空間, 去想我的人生, 我的火花,
心裡有很多回憶.

如果覺得悶的, 提議過幾年後再看, 或許感受會有所不同.

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

LungMoChi@FB 發表於 2021-2-21 11:15
同意。
可能有人唔明我唔喜歡呢卻電影的重點是「重複自己」缺了新意。所以我寧願重看Coco 多幾次,也未必 ...

唔明唔緊要, 大家發表下意見, 言論自由麻...

又係我個人覺得la...

coco同soul故事內容係唔同既...

COCO係對人既思念唔應該只係口頭上, 甚至係形式上就算, 愛係無區分一切既.

SOUL就以生命黎講人生, 要感恩你可以有人生於地球上(即係22號)
人生既精彩並不是有偉大既經歷或影響力, 反而係要認識自己人生從而感受生活.

SOUL悶既地方係講得太深奧, 如果以一套PIXAR動畫黎遘就真係有D過火
就好似怪獸公司2一樣, 佢做到好多有趣角色出黎, 但點解要做2呢? 我只諗到呢個原因.
亦正如UP所導出愛一個人不容易, 對另一半既思念及承諾想去實現, 意思上好易明白, 如果佢地只為賺錢至去拍第2集的話, 情況一定同怪哭公司2一樣...