設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[合併式擴音機] 入門2ch求意見

黑鑽玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

朋友想在客廳組一套2ch,但預算有限,現睇中了Denon pma-1600ne和Marantz pm8006,喇叭方面就考慮緊買KEF Q350或者LS50。
想知道買邊部AMP會比較合適?同埋有冇其他10K以內的2ch可以選擇?

謝謝~

評分

參與人數 1威望 +100 金錢 +100 熱話 +100 收起 理由
影音小編輯 + 100 + 100 + 100

查看全部評分

黑鑽玩家

20120820 發表於 2020-12-27 02:00
10K以內的2ch可以選擇都有幾多,

如arcam, audiolab, Rega, rotel等等

多謝師兄意見!等我都好好研究一下先~

黑鑽玩家

kl122002 發表於 2020-12-27 08:53
Denon和Marantz 事實已合併成同一個集團, 只是大家一邊是av, 一邊是2ch, 大家又典做下對方的物品佔下市場甘 ...

先感謝師兄詳細分析!今日同朋友四處運吉,最後喇叭決定買LX50,至於AMP方面,聽了Denon/馬仔/CA,朋友比較喜歡馬仔的音色,Rega和Cyrus 會過幾日放假再去試聽一下。

黑鑽玩家

LOENDFANS 發表於 2020-12-27 21:24
請問喇叭是否KEF LS50(因好像沒有LX50資料)若真是LS50部amp最好加多Dbudget因1萬左右合併amp未必推得好 ...

Sorry,手快打錯咗,係LS50先啱

黑鑽玩家

風仔風仔仔 發表於 2020-12-27 21:35
KEF LS50 Meta是新款,  樓主是買LS50還是LS50Meta呀.
要好聲, 真係要買部好力既擴音機. ...

LS50被動式那款,我朋友係外行人一名,叫佢玩有源喇叭等於自找麻煩。
預算又唔多,又想d器材襯返屋企...

黑鑽玩家

LOENDFANS 發表於 2020-12-27 23:00
師兄你朋友如只係想買部機聽下歌不如用LS50 wireless可以慳返唔使買amp又可以用手機無線播歌方便快捷。 ...

可惜佢聽CD為主,串流並非主菜。同埋佢諗住將部藍光機駁過去當cd機用。

黑鑽玩家

bbc701 發表於 2020-12-28 02:50
一萬蚊既喇叭,但一萬蚊既 AMP 先叫推得到少少,但好肯定一定推唔好,祝你朋友好運,我冇記錯型號嘅話,K ...

所以要帶佢試下CXA81配LS50,冇記錯有師兄係咁玩。同埋之前其他師兄建議嘅英國AMP仲未試聽過,盡量幫佢搵部效果好d嘅機。

黑鑽玩家

kl122002 發表於 2020-12-28 08:06
可以參考一下別人在what hifi內問過的對答:
https://www.google.com/search?q=kef+ls50+amplifier+site: ...

感謝師兄百忙之中的詳細意見,同朋友討論咗一晚,最後決定改買Q350,AMP就買馬仔PM8006。model 30對佢黎講太貴,其他英國牌子就更加唔洗講,唯有叫佢轉喇叭

黑鑽玩家

bbc701 發表於 2020-12-29 12:45
上 B&W Showroom 啦,照睇你應該都係未上過去,有promotion做緊仲有幾日玩完,叫你朋友上去自己試吓啦{:6 ...

有d咁嘅事,真係過2日要捉埋我朋友上去先。如果唔係差好多,當然係買B&W書架仔啦~

黑鑽玩家

首先多謝各位師兄意見。我朋友已買了馬仔PM8006+B&W607,朋友始終喜歡馬仔音色,二來他想要的顔色也有貨,而且我相熟的店員亦給了一個抵玩價,所以即場試聽完就馬上課金了。

評分

參與人數 2威望 +90 金錢 +90 收起 理由
SimonHon@FB + 10 + 10 恭喜哂Ching
kl122002 + 80 + 80 恭喜哂

查看全部評分