Post76玩樂網

搜索
查看: 17349|回復: 51

[PS4/PS5] 求救🙏🏻PS5開唔到4k HDR

[複製鏈接]

1

主題

19

帖子

0

精華

專業玩家

Rank: 6Rank: 6

積分
6488
發表於 2020-12-22 12:06 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
本帖最後由 KenKenBaba@FB 於 2020-12-23 11:59 編輯

求救🙏🏻

PS5開唔到4k HDR,如果開到就跳返1080p hdr,
之前用緊ps4pro完全無問題(有圖)🤔
有冇人知咩事? ?
可以點搞😣thx🙏🏻
第一張圖係PS Pro
00A9D64C-441B-4778-9967-D24D042E31E6.jpeg
532C01FF-693E-4FB8-B82B-07BD22C926F1.jpeg
F037AE46-315E-4B5B-831D-168A568C8283.jpeg

18

主題

52

帖子

0

精華

黃金玩家

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

積分
68399
發表於 2020-12-22 15:27 | 顯示全部樓層
我都係咁呀?唔知點解!

13

主題

709

帖子

0

精華

鉑金玩家

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

積分
140250

76-FC 黑鑽石勲章

發表於 2020-12-22 17:00 來自手機 | 顯示全部樓層
師兄,會唔會佢唔支援4KHDR, 關咗個HDR得唔得?

6

主題

55

帖子

0

精華

星級玩家

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

積分
17325
發表於 2020-12-22 17:12 | 顯示全部樓層
本帖最後由 chiukeung 於 2020-12-22 17:13 編輯

先試左係 Settings > Screen and Video > Video Output > 4K Video Transfer Rate   (自己match番中文啦  ) , 試下 -1 or -2 work 唔work, HDR開唔開得番.

有機會你"整套"架生, 兼容上既問題.


BTW,你題目係咪想打"PS5開唔到4k HDR"? 不是 "UHD" , 意思不同呢.

16

主題

563

帖子

0

精華

黃金玩家

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

積分
71462

76-FC 綠翡翠勲章

發表於 2020-12-22 18:15 來自手機 | 顯示全部樓層
好大機會用錯HDMI接口,因為有些電視不是每個HDMI接口都支援4K/60P HDR 。

1

主題

19

帖子

0

精華

專業玩家

Rank: 6Rank: 6

積分
6488
 樓主| 發表於 2020-12-23 11:56 來自手機 | 顯示全部樓層
wmjoe 發表於 2020-12-22 15:27
我都係咁呀?唔知點解!

係!好辛苦。。

1

主題

19

帖子

0

精華

專業玩家

Rank: 6Rank: 6

積分
6488
 樓主| 發表於 2020-12-23 11:57 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky1703 發表於 2020-12-22 17:00
師兄,會唔會佢唔支援4KHDR, 關咗個HDR得唔得?

電視同部M都支援呀🥺

1

主題

19

帖子

0

精華

專業玩家

Rank: 6Rank: 6

積分
6488
 樓主| 發表於 2020-12-23 11:58 來自手機 | 顯示全部樓層
chiukeung 發表於 2020-12-22 17:12
先試左係 Settings > Screen and Video > Video Output > 4K Video Transfer Rate   (自己match番中文啦{:1 ...

試左都唔得,唔該師兄提醒🙏🏻😂改返先

1

主題

19

帖子

0

精華

專業玩家

Rank: 6Rank: 6

積分
6488
 樓主| 發表於 2020-12-23 11:59 來自手機 | 顯示全部樓層
Davidfwh 發表於 2020-12-22 18:15
好大機會用錯HDMI接口,因為有些電視不是每個HDMI接口都支援4K/60P HDR 。

插返PSpro之前插緊個位

16

主題

563

帖子

0

精華

黃金玩家

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

積分
71462

76-FC 綠翡翠勲章

發表於 2020-12-23 12:59 來自手機 | 顯示全部樓層
KenKenBaba@FB 發表於 2020-12-23 11:59
插返PSpro之前插緊個位

師兄現在是PS5直插TV / 經其它soundbar / AV AMP 再入電視?如果有經其它device,試下唔經直插。
您需要登錄後才可以回帖 登錄 | 成為會員

本版積分規則  允許回帖郵件提醒樓主

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。
快速回復 返回頂部 返回列表