設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[用家報告分享] 初入兩聲道選購的生路曆程

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

小弟第一之出Post,前文比較長,因小弟想分享下最終入手的生路曆程,如果想直接睇開箱可以跳過

小弟剛剛加入兩聲道,之前係用AKG K702耳機 + 韓國Audinst HUD-DX1 的USB DAC耳廣聽音樂,而本人比喜歡聽古典,爵士,舒情同女聲多,喜歡音樂中的細緻度同層次感,偏向清淡監聽口味,但近一兩年開始想踏入兩聲道的喇叭世界。

當初係考慮主動式監聽喇叭,呢個時間得到位音響前輩同指點教導後放棄左主動式監聽喇叭,轉向綜合擴音機 + 被動喇叭,因財力所限當初的預算是喇叭連機係15k-20k內,之後係好多音響店同網上睇好多關於書架喇叭資料,最先鎖定係ELAC BS-312, 聽過佢D聲音好鍾意 ,無諗過書架喇叭有咁強勁音量輸出,而且細細隻好得意,特別係佢高音分析力,而佢上一級的Vela BS-403係低音方面更上一層樓,不過兩對喇叭價錢超晒班,所以轉向KEF LS50, 知佢係監聽級喇叭,但發現要發揮佢實力一D都唔易,如果要聽到音響舖試的味道,合併機要有返咁上下,而差唔多時間出左Wharfedale EVO 4系,EVO 4.2價錢同LS50差唔多但易推好多,試聽EVO後發覺可能受ELAC影響,對氣動高音單元D聲音特別有好感,所以就選擇佢。
之後係綜合壙音機到做左好多功課,由TEAC AX-505 > Audiolab M-DAC+ > Cambridge Audio CXA81,Cyrus One Cast等等,但左諗右諗都係差小小,可能因為對Elac諗諗不忘想買套可係方便以後有機會帶佢返屋企時用的合併機,就呢個時後個前輩提我,反正我有DAC前級,點解唔比多D錢買個好D後級,等將來升級都唔洗換咁多野換,咁又開始左後級尋找之路,但要應付到將來有機會入手的Elac呢隻有幾大W 食幾大W的性格,配得起佢的後級價錢都唔講得少,係呢個時候網上見人地話Nuprine STA-9推Elac BS-312好好力就再向呢個方向睇,不過唔試唔知,原來想BS-312出到我想要的聲起碼要到ST-10呢D無加味精的級數,但個價錢夠買兩部STA-9有多,又係錢⋯

見只差後級差唔多係時候去馬就同家中財務總監申請批文,話小弟會買喇叭,當然如實講買價錢同選擇EVO 4.2原因(就係錢),仲講左以後會再升級等後路比自己,點知得到個回覆係:『既然呢對唔係自己最想要點解又買呀,第時再換又嘥錢,如果係唔係都會再換就買最好啦,一次過麻,當然家用唔可以少個崩啦⋯!』聽到呢句說話我當堂感動到眼濕濕,唔通上天知我日做12個鍾搵錢辛苦所以憐憫我?(T^T),收到上方寶劍當然二話不說就訂Elac Vela BS-403啦,馬死落地行,其他野之後先算。

不果因喇叭太貴,所以我不停搵有無其他門路可以平D入手,用左成個月時間最後都係決定係外國郵購返黎,價錢比香港代理平,當然相對風險高好多,不過慳左D錢可以當補貼買後級。

因銀彈不足下後級係到諗可能得NuPrime STA-9,最多到時發現唔夠力儲錢買多部行Mono,咁計都平過買一部ST-10,忽然發現網上有人提過NuPrime STA-9呢個價位得KECES S125有得同佢鬥⋯咁就好似發現新大陸咁去搵呢部傳說中的S125,點解係傳說?因為網上搵到佢D資料少之右少,多數係網媒或編輯介紹,用家開箱同分享文真係少到無朋友,YouTube介紹的片都唔多,不過有條片個外國人用S125同國內出品的Kinki Studio EX-M1比較,呢部EX-M1我都有留意佢,比好多人高度評價超強性價比的合併廣音機,不過都係果句⋯又係錢⋯

個外國人對部S125一樣讚不絕口,係價錢比STA-9貴少少而推力高咁多,我更想試下佢的聲底,所以約咗代理上去試機,順便試佢同門部S3 DAC(套裝強迫症發作)。帶左幾隻聽開的CD上去,一試之下,咁覺好似用緊自己個耳機聽歌咁,但高音伸延同分析力,低音下潛同層次感,樂器邊緣清脆聲,女聲活潑清爽,甜甜的感覺,完全係第二個層次享受,當然知道現場環境同代理器材有關,同代理老闆傾左一陣,佢話S3同S125係偏向清淡無味,你比咩佢食佢就比咩你聽,係好有監聽感的前後級,而且佢同STA-9的AB+D唔同,S125係一部A+AB純後級,係6ohm以下係已純A類放大,聽到我好心動。試聽左個幾鐘後已經覺得⋯係你啦⋯雖然超出預算(其實係買BS-403就超晒),不過我都係咁乖乖比錢帶左S3同S125兩姐妹返屋企。(點解會多左部前級?財務總監話架麻,係唔係都會換就一之過買好D),但今次就真係超支到凸晒肚,所以線材同其他補品只能買平野,真係要等儲夠錢先可以再換。

兩箱野差唔多20kg,帶住去坐巴士有D辛苦

以上就係小弟買機入手的生路曆程,以下就係不專業開箱。

一返到屋企喇叭已經送到

開箱前先幫佢地嚟張大合照先

喇叭開箱,上面張貼紙提示單元方向,要小心

包裝好嚴謹,膠袋入面仲有個布袋

登登登⋯正身出場

德國🇩🇪製造,信心保證

腳底有三粒防震膠

低音反射孔係後方向下,對我呢D地方細要貼近牆方係好消息

首先原裝Jumpers換成同喇叭線一套先

S125開箱

細細部但出奇的重

S3開箱

超鍾意佢個遙控器,成隻鋁金屬做,好有手感

雖然輕D,但一樣好重手

平價線,佢話Made In Taiwan唔知真定假,用他錶度過電阻都好低,用住先

經過幾個鐘執位走線終於set好個壇,唔完美,可接受,有代改善

以上就係小弟不專業開箱文,而家開始要進入慢長的煲機日子。

評分

參與人數 28威望 +1000 金錢 +990 熱話 +100 收起 理由
tony019002 + 10 + 10 超正, 一定要加分
frankpoon + 20 + 20 恭喜哂Ching
Hehatau + 10 + 10 恭喜哂Ching
corpse2008 + 10 + 10 恭喜哂Ching
terryc + 10 + 10
一休大師 + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得
ST33 + 10 + 10 恭喜哂Ching
Jerrywu + 10 + 10 恭喜哂Ching
影音小編輯 + 100 + 100 + 100
skywaychan + 20 + 20 恭喜哂Ching
chhanthony + 80 + 80
小瑟 + 300 + 300 報告非常詳盡,用家心得
where1472003 + 20 + 20 恭喜哂Ching
ADA + 20 + 20 開心分享! 正!
aimar_jack + 10 + 10 恭喜哂Ching
pinkspider + 50 + 50
vm8833 + 10 + 10
alleelarry + 50 + 50 超正, 一定要加分
aronchee0599 + 10 + 10 恭喜哂Ching
Kkbank + 10 恭喜哂Ching

查看全部評分

CAS: Audirvana + Flac
Preamps + DAC: KECES S3
Power AMP: KECES S125 x2 Bi-AMP
Power Supply: KECES BP-2400
Speakers: Elac Vela BS403
Noise Reduction: Telos Macro N + Macro G

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

cheungliu 發表於 2022-6-25 16:54
問 師兄 elac 外國邊度買可以平?

我當時係英國Audioaffair到買, 不過而家佢好似冇代理ELAC了
Power AMP: KECES S125 x2 Bi-AMP
Noise Reduction: Telos Macro N + Macro G

高級玩家

師兄可否PM 德國邊度買ELAC

鉑金玩家

加里 發表於 2021-3-2 16:23
多謝咁多位師兄的提醒同建議, 我成日比唔可以放客廳限住左個諗法, 師兄提醒左我仲可以咁去試, 決定搵一日 ...

問 師兄 elac 外國邊度買可以平?

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

加里 發表於 2021-2-26 12:33
分別都好明顯,而且係好大的正面提升,不過唔好的野一樣雙陪提升,好似背景唔夠黑,大聲時的毛嘈感等等一 ...

加里哥,你要了解一下聽音樂的目的,在大廰一定好聲,但可以在什麼時間開機,可以享受多少時間,在房內是否早已確定一邊做事一邊聽音樂呢?享用時間較多?我也分享一下,未有小朋友時可以每個星期六日在大廳開機,但小朋友來到時,差不多十年也沒有用,之後也壞了。早二年開始重新再來,因為上了CAS之路,也和你一樣在電腦枱上開始,mom 左右是喇叭,也是開音量過九點位時就有毛燥感,之後不斷尋找解決,擴音機買時試聽過的聲音我受用,走近一些也沒有毛燥感,但回家煲了後也不太一樣?想想試機時大多店鋪不會用原裝電源線和接線.但缐材如大海邊條可以呢,只有回店舖看看,看完計算一下No la。咁我跟據這些缐材質量找價錢平啲來試,好似上化學課,銅,銀,單晶,幾多N.左右配著,這樣歴程到有位大師指點後才見到光明.想著原來在枱上玩機比較方便,差不多每天也使用,覺得比以前享樂很多,這是我的心得。只要可以多些時間享用,不要被位置和房間大小束縛著,唔通細空間不能享受音樂嗎!

鑽石玩家

簡簡單單 移下擺位   聽番半年先啦, 一陣換下線 一陣又買個電處,一闊三大, 咁何必當初  唔儲多少少買好D

先聽多一段長時間,再諗自己要買乜就去買啦,    其實位置咁細 買部力水大小小AMP就係啦 實推到對喇叭,再加部Streaming

想聽乜歌都可以 簡單又好聲,既然洗濕左個頭就盡做啦~  

我早二年  初燒二聲道就 都係買部合拼機 加對喇叭 聽下歌   再睇下咩情況,  先升級 ,

星級玩家

加里 發表於 2021-3-2 16:23
多謝咁多位師兄的提醒同建議, 我成日比唔可以放客廳限住左個諗法, 師兄提醒左我仲可以咁去試, 決定搵一日 ...

試完應該會成日心思思😁⋯⋯返房再慢慢試下唔同喇叭擺位移前移後toe in /out,另外我見你用木墊墊起後級,有無試過唔墊?
電處唔會完全幫到你解決問題,到時可能又有第二個問題,正所謂多隻香爐多隻鬼🙈

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

bbc701 發表於 2021-3-2 11:56
如果搵到有一日屋企完全係冇人,首先應該將你而家嘅器材搬去一個家中比較空曠嘅位置,喇叭相距大約七尺以 ...

多謝咁多位師兄的提醒同建議, 我成日比唔可以放客廳限住左個諗法, 師兄提醒左我仲可以咁去試, 決定搵一日成套機拎出廳試佢半日, 睇下同骰仔咁細間房聽有幾大分別, 之後先再考慮有咩可以做.
不過我最擔心係係廳聽完之後會更加唔想收返入房......

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

師兄 不如等對喇叭煲耐啲再考慮換嘢都未遲
我同你差唔多時間入坑 對喇叭啲聲一路聽一路變 今個星期d低頻又同之前唔同咗
你等對喇叭啲聲定咗先知自己想要改善d乜

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

加里 發表於 2021-2-26 12:33
分別都好明顯,而且係好大的正面提升,不過唔好的野一樣雙陪提升,好似背景唔夠黑,大聲時的毛嘈感等等一 ...

如果搵到有一日屋企完全係冇人,首先應該將你而家嘅器材搬去一個家中比較空曠嘅位置,喇叭相距大約七尺以上距離聽返兩三個鐘,感受下有什麼分別先,你要搵嘅聲未必係因為線材或者配件問題,可能擺其他位置已經有你需要嘅聲音

事後再還原去返你而家嘅擺法,你就會知道你而家嘅器材到底可以出到啲乜嘢聲,唔係普通換條線買電處就會有改變,亦唔好因為空間問題就覺得買呢樣買果樣可以幫到好多,兩對喇叭擺到咁近,你真係要試清楚放其他位置聽到乜嘢聲之後先好再決定買其他配件,而家你嘅擺法加幾多補品落去其實都未必有太大效果,喇叭擺得越近,其實兩邊單元發出嚟音頻有部份係會互相抵消咗,情況如有你只要試吓將兩隻喇叭放埋一齊面對面普通音壓播歌,就知道我講乜,自己試清楚,配件有無限咁多花款,但係你而家用緊嘅空間上邊未必發揮到實際功效,慢慢玩

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

真幸福, 一野就去到MONO AMP, 令人羨慕.
你喇叭同器材應該都冇買錯架喇, 慢慢玩下電源同接線來調音.
電又係好好玩架...
iFi Zen Blue V2; Century docking + KECES P8 (furutech FP-S35TC)
U DUO sp II USB cable, triple-C DC cable
Holo Audio 青 DAC (Acrolink 4020 III)
Onkyo 5010 (Neotech AE)