設為首頁收藏本站76Youtube 頻道

Post76影音玩樂平台

搜索
查看: 8225|回復: 80

[4K/8K電視] 終於入手 罪大55 x95h 某寶點蟲蟲之旅

高級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

純粹分享下
話說屋企部電視
用咗十二三年嘅pan記
最後一代無tuner LCD 37”
唔知係損耗定西斜曬住
個mon 起咗一撻撻
搞到睇電視特別礙眼

之後就開始做功課
游走各大討論區、YouTube channel 睇電視評測
由一開始嘅48LG CX 對 49Sony x95
考慮到屋企兩老會睇電視台驚太快有burn in
同埋OLED 始終貴 所以齋諗LED
再嚟 49sony x95 對 49Pan記HX900
(如果有留意到76 yt channel
有個post 講過兩間日系LED TV 比較
入面留言水蛇春咁長嗰個就係我)

本身一路用開pan記滿意佢發色自然
都諗住扑搥去Aeon入手49 HX900 $72xx
但好衰唔衰又上咗去sogo望
唔望由自可 一望咗就大穫
Sony將部x95h 擺埋落堆OLED TV度
畫面竟然拍得住(當然會有分別畢竟先天限制)
連女友都話x95h明顯個光暗contrast同顏色sharpness
好過Pan記HX900

糾結完一大輪
忽發其想倒不如放手一試水貨罪大啦
同price level
又可以買大一個size
又唔會似49x95h 係閹割版 (無咗x-wide angle 同喇叭技術)

終於喺某寶入手 罪大x9500h 55”
原來宜家咁方便
嗰晚重同蟲蟲老闆喺tb chat到凌晨點幾
佢竟然同我講宜家埋單可以第二日即刻送貨
因為香港有倉 有貨安排到
(我無咁做到因為嗰日有野做)
結果就按照我要求嘅時間過咗兩日後送貨
重送咗幾樣essential 野
三腳電源線 HDMI 同原裝掛牆架
師傅好好人幫手開埋機set埋試過ok至離開

用落好滿意
由37一跳上咗55簡直係估你唔到咁興奮
因為買電視無事先講諗住畀個驚喜佢地
結果換嚟兩老不停話我自把自為
又晒錢又太大部同時又睇得好開心
佢地開心已經抵返晒啦

水機同行機最大分別
應該係MIJ 呢個標籤
其餘功能包括Netflix YouTube 一律可以裝app
連airplay都做到
(係Apple TV 未有得搞,如果有網友知點做可以分享下)

題外話
日頭當陽光射到佢個mon 會出彩虹斑
不過正常開著電視嘅情況並唔明顯
除非咁啱畫面多黑位

總結 8千蚊
買到Sony 2020年4k LED 55” 嘅 Top model
我覺得非常值得
整體電視畫面質素無乜得彈

補多條link 可以睇到實際Netflix播片效果
[url=https://www.instagram.com/p/CE40CtuAdfs/?igshid=1os2gfqrfu85m]https://www.instagram.com/p/CE40CtuAdfs/?igshid=1os2gfqrfu85m[/url]

local dimming VA panel x-wide angle已經大大拉近咗
LED LCD 同 OLED 之間嘅距離

下一步想買埋sound bar
不過應該又會經歷一輪爭扎

希望大家鍾意呢個分享
我知有啲長 睇完幫到你搵到心頭好就好
正如我喺YT 個comment 所講
Sony 同 Pan 記 (或者其他brand)
咸魚白菜各有所愛
X95h 同 HX900 都係好野嚟
各有千秋 無論買邊部都唔會買錯 😎
==========================================
11/9 update

玩咗咁耐一直都好滿意
直至今日手痕走去YouTube播試機片
發現大量黑點灰點🤦🏻‍♂️
真係個人都灰埋😔
一陣聯絡蟲蟲睇下佢點覆再上嚟Update
唉即刻心情低落晒😞

評分

參與人數 8威望 +100 金錢 +100 收起 理由
5.1外星人 + 10 + 10 恭喜哂Ching
Jerrywu + 10 + 10 恭喜哂Ching
HKSGIRORO + 10 + 10 恭喜哂Ching
gamma + 10 + 10 恭喜哂Ching
ahlam + 20 + 20 恭喜哂Ching
wesleylau + 10 + 10 恭喜哂Ching
avgod + 10 + 10 恭喜哂Ching
issachar + 20 + 20

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

恭喜師兄搵到心頭好

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

我用五年前嘅iPhone 6影嘅相,證明師兄無買錯呢部電視,等遲啲有時間再post 多啲黑位嘅電影相

鉑金玩家

嘩依家蟲蟲咁犀利,以前聽人講,買機要人上去大陸,在大陸試,
試好冇事就包番好,人同機用7人車一齊送回香港,運費800人仔.

黃金玩家

摆在门边进出都几危险。

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

由37上55吋當然 係一個飛躍, 我由43吋上49吋都覺得差異非常大 ,畫質嘅質素,對比、立體感 都是滿意

銀級玩家

請問安裝Netflix ,You Tube麻煩嗎?

鉑金玩家

係咪可以加錢做保養?

專業玩家

76-FC 綠翡翠勲章

弓喜弓喜~ 我就誇d, a9g

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

水貨真係堅低玩,功能90%一樣但平一半有多,弓起,我就買咗75吋