設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[4K/8K電視] Panasonic 49HX900H or Sony 49X9500H 二揀一

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
屋企部 Panasonic 都睇左四年,雖然無穿無壞;都想換過部。因土地問題,最多只可買 49"。睇中以上兩部,二揀一,有啲選擇困難症。先講我既使用要求,平時睇電視 40%、睇 Netflix 30%、睇 youtube 20%、4K 碟 10%。大約係咁,而家有 Netflix,真係睇少好多碟。

第一,家中電視,不支援 Netflix 既 Atmos,希望換部可支援的。因家中設有設置天花喇叭,應該兩部都無問題。
第二,希望有直下式 led + local dimming,用開果部 Panasonic 無,啲黑位真係好唔掂。睇過兩部,好似 Sony 好少少。因為 Panashop 部 Panasonic 擺得高,黑位好似差啲。
第三,有玩航拍,用開果部可用 card reader 直插usb port,睇 4K 片。無窒、好順,相信如果買返 Panasonic 49HX900H 應該無問題。唔知 Sony 49HX9500H直接開4K 片有無問題。
第四,經常有用電視錄影功能,用開部 Panasonic好好用。唔知部 Sony 49X9500H電視錄影好唔好用。

請各位師兄比啲意見,邊部適合我多啲。謝謝!

評分

參與人數 1威望 +100 金錢 +100 熱話 +100 收起 理由
影音小編輯 + 100 + 100 + 100

查看全部評分

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

睡佛爺爺 發表於 2020-8-23 14:07
ching sony電视好似無錄影功能,你要錄影功能就一定買Panasonic,無揀錯

係,上網睇左、無錄影功能。但我好常用,咁可能只可以揀 Pan記。

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

今日去奧海城果間成人生活,睇左部 Panasonic 49HX900H。d 黑位都好掂,同 Sony X9500H好接近。好似 d 師兄話齋,色彩比較自然,無 Sony 咁鮮豔。其實講顏色兩部都接受得到。講開果間成人生活,果件咁既 Sales 真係不敢恭維。只是問左好簡單一、兩條問題,全程電死面。真係有錢都唔想幫襯。

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

jcoool 發表於 2020-8-23 23:35
Aeon 49hx900h 有得賣,你可以去睇睇

$72xx 有交易,但冇現貨,要9月中先有

咁平,超抵玩。去睇睇先

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

vincent369 發表於 2020-8-24 00:20
正常情況下係百豐蘇生活買Panasonic 電視係不可能任務,問問題會黑面,叫你過主已經叫客氣....因為冇佣.. ...

嚇,無佣。Sony 係咪都無,百記、豐記都淨係識 Sale 三叔、 LG

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

vincent369 發表於 2020-8-24 19:42
知道韓系每店每月要付大型連鎖超過6位數字陳列費,向貴客戶熱烈推銷實屬克盡己任!... ...

唔怪得咁 hard sale喇,我地呢啲鐘情日系既老餅。次次去襯呢啲連鎖店,睇下有無新款日系機,一定比 Sale 彈到一文不值。轉頭就介紹啲泡菜機比你。Sony 都還好, Pan 記唔知比佢塞左去一、二角。

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

Hitsu 發表於 2020-8-24 00:57
所以要睇Pan記,除咗人氣店同Panashop,行中原係較好選擇,機多款有show display可以參考 ...

咁又係,我用緊果部 Pan 記,都係中原買。

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

第一,因為要錄影。第二,Pan記 49HX900H 性價比太高。已選擇左 Pan記 49HX900H,在 Aeon入貨。好好價,$72xx。要20/9才有貨。收左貨,再同大家報告。謝謝各位師兄意見!

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

睡佛爺爺 發表於 2020-9-3 20:52
恭喜師兄終於選擇到自己心頭好👍

謝謝!部機黎左,再出報告。

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

部 49HX900H早兩日到左,顏色好靚,好有立體感。又唔會味精太重。粒 HCX Pro 好爽、好快,開 youtube, netflix一襟就到,同舊果部四年機 Panasonic 完全兩回事。黑位夠黑,直迫 oled。但老實講,如果有光位,側邊的黑色還是在有點浮灰。但咁既價錢,唔可以同 oled比較。Youtube atmos 開頭回傳去部 amp,點唔到燈。但後來發覺部 amp設定有誤,已成功點燈。性價比真係一流,正!