設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 問問大家碟面依啲字代表咩?

進階玩家

有無人知道呢?

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

鉑金玩家

HURTS 2B HUMAN

唱片編號嘛

咪好似你個身分證號碼噉囉

進階玩家

icq00000 發表於 2020-7-28 19:03
唱片編號嘛

咪好似你個身分證號碼噉囉

見到大部份都係機印
小部份係人手刻上去
咁係咪代表係頭版碟呢?

1萬

白鑽玩家

老而不

以前好多唱片都有手刻式的編號, 後來才用了電腦字體, 唔係乜特別野.
check 頭版碟不只是靠呢D, 仲要看看那組number 是不是代表第一個印模.
而你手上的album cover, 歌詞等齊唔齊, condition 如何, 當時的市場發行量, 現在市場的忍受量等才決定了你手上唱片的價值.

80年代的廣東碟印量好大, 市場上也不是好難找, 現況也已不如上2-3年間那樣熱手, 基本不太冷門的唱片問下再等下都可能會有.
只是市場上有沒有人打算團貨居奇造市. 時下CAS 真係流行過唱片和CD,  如果市場上再沒有承接力就會燶

評分

參與人數 2威望 +83 金錢 +83 收起 理由
dc903 + 80 + 80 報告非常詳盡,用家心得
Karen11212001 + 3 + 3 謝謝

查看全部評分

還是好音樂最好.

進階玩家

kl122002 發表於 2020-7-28 20:38
以前好多唱片都有手刻式的編號, 後來才用了電腦字體, 唔係乜特別野.
check 頭版碟不只是靠呢D, 仲要看看那 ...

無諗住炒,只係家人比咗批黑膠我
剛剛研究一下,依門興趣太多學問
有時上網都搵唔到答案
唯有上嚟問問高人

進階玩家

kl122002 發表於 2020-7-28 20:38
check 頭版碟不只是靠呢D, 仲要看看那 ...

同埋sorry 我比錯分你😅第一次評分唔識
多謝你詳盡回覆

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

唱片編號,你睇下華星 LOGO 下面D編號同唔同,最尾個 A、B應該係隻碟A面定B面

評分

參與人數 2威望 +89 金錢 +89 收起 理由
dc903 + 80 + 80 超正, 一定要加分
Karen11212001 + 9 + 9

查看全部評分

黃金玩家

CDROMRW 發表於 2020-7-29 03:21
唱片編號,你睇下華星 LOGO 下面D編號同唔同,最尾個 A、B應該係隻碟A面定B面 ...

華星唱片03代表張國榮,04代表梅艷芳,不過Stand up 大碟錯誤地印了04。