設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[教學] 【音響教學】兩聲道入門系列 (第一至四課 . 2021年09月07日)

行動組特工

KasonLeung@FB 發表於 2020-6-13 16:50
但本人想連接電腦玩 CAS,但只係初哥,所以想請教小瑟有 d 咩簡單的方法? 要添置些什麼硬件和軟件?
另外 ...

Hello,如果你想「接電腦玩CAS」,即係用電腦去輸出數碼訊號啦,咁果部電腦就等同CD轉盤,你可以為佢加一部有USB輸入嘅DAC,用USB線連接就OK
不過,既然係咁,你第二條問題個答案就係「唔可以」,因為你連訊源都唔開機,又點可以播音樂呢?
除非你由一開始建立CAS系統,就唔用「電腦」(無論係PC定係MAC)

評分

參與人數 1威望 +100 金錢 +100 收起 理由
小瑟 + 100 + 100 超正, 一定要加分

查看全部評分

行動組特工

KasonLeung@FB 發表於 2020-6-14 22:29
明白。
先謝謝你的解答。
那麼我就有另外一些問題了。

1) 電腦經USB接駁USB DAC,再於前者選擇後者作為音訊裝置,已經可以播到音樂檔案,唔需要搬檔案之類嘅操作

2) USB DAC本身無喇叭,所以唔會有聲出,你需要駁合併機、前級、主動式喇叭(DAC或喇叭本身是但一樣要有音量掣)。至於係咪可以直接插耳機,就要廂乎果款DAC有無耳擴喇。你本身有電腦喇叭,都可以經DAC嘅 RCA模擬輸出去連接

3) 假如你電腦、Soundbar都有HDMI,咁樣就可以好簡單地駁埋佢地,咁樣玩都合乎廣義嘅CAS定義

行動組特工

crab939 發表於 2020-6-15 16:46
有些Dac streamer沒有for 接駁電腦的usb插口, 如想在電腦播YouTube 片,聲音就不能經那dac streamer? ...

因為Streamer唔算同電腦有直接聯繫,所以電腦聲效唔會直接傳送到Streamer。你想係電腦睇片果時,聲音由音響系統播出嚟,最好嘅方案就係用USB DAC,或者有USB輸入嘅前級、合併機

行動組特工

KasonLeung@FB 發表於 2020-6-15 23:30
那麼,似乎電腦接駁 sound bar 比接駁 USB DAC 來得容易。
如果我希望用電腦來睇戲或者聽歌,而且收聽質 ...

1) 電腦連接Soundabr,最直接係用HDMI,其次係光纖

2) 我唔熟Soundbar,所以對此無建議

3) 之但係,電腦經HDMI連接Soundbar聽音樂的話,會有一定限制,就係未必咁簡單地出到Hi Res音樂檔俾Soundbar,Soundbar亦未必會顯示佢接收緊乜嘢格式嘅數碼音頻訊號。所以,一定要用電腦做訊源,都係建議返用USB DAC,或者有USB輸入嘅前級、合併機

行動組特工

tab 發表於 2020-6-16 12:28
有冇app可以控制部pc播歌出比dac?
thanks!

ROON係最熱門選擇

行動組特工

KasonLeung@FB 發表於 2020-6-16 12:29
如果睇片都可以接駁 USB DAC 出聲的話,
那麼可否詳細教一下怎樣接駁 USB DAC 落電腦同接駁 speaker 出 ...

1) 以電腦加USB DAC人5訊源,接駁方法其實同你用CD機無乜無別:電腦->USB線->USB DAC->前級+後級/合併機->揚聲器;又或者電腦->USB線->USB DAC(有音量控制功能)->主動式揚聲器;電腦->USB線->USB DAC->前級->主動式揚聲器

2) 無實際數字,亦無你嘅音樂喜愛資料,實在無辦法有推荐呢。只因預算「多/少」,每個人把尺都唔同,試過有人話佢嘅預算好少,原來係少到幾百;亦有朋友話:「我預算唔多,唔過五萬我都OK」,所以呢...無實數做參考,「多、少」呢組相對嘅「量詞」係無意思嘅

行動組特工

accesshk 發表於 2020-6-17 00:23
新手想問其實用電話聽 Spotify / Tidal 再經 Amp 出同用 Steamer 的分別是否在 DAC ?
另外Steamer 連接Amp ...

1) 音響級Streamer係專為串流音樂播放面設,由線路設計、OS、供電、機殼設計,都係圍繞呢個目的而去思考,絕對唔係電話能夠媲美。更何況無線網絡/Wi Fi嘅聲音表現,暫時無辦法追得上有線,音響系統越高級,差距愈明顯

2) 光纖、同軸(coaxial RCA/BNC)係數碼介面;RCA(stereo RCA)係傳輸模擬訊號,係蘋果同橙,要係Apple to Apple先有得比較。你覺得你部streamer入面分DAC(如果部機有嘅話)比起你AMP入面分DAC(同樣係有的話)更好,咁咪用模擬介面連接囉;若然個答案係「否」,咁就用數碼方式連接兩者

行動組特工

Ricky1703 發表於 2020-6-17 00:44
師兄,我想問現用緊Onkyo 840 + Pioneer LX 500 經 NAS 聽 HI Res file, 剛剛買了Marantz PM 8006 玩兩聲道 ...

你可以嘗試兩個方法:
1) Pioneer UDP-LX500->一對RCA訊號線->Marantz PM8006
2) Pioneer UDP-LX500->Coaxial RCA訊號線/光纖線->Marantz PM8006
兩個方法點樣揀,就取決於你比較之後,你喜歡邊個接駁方式出嚟聲音
方法1用Pioneer UDP-LX500入面嘅DAC,將數碼訊號轉換成模擬訊號,再轉送到Marantz PM8006
而Marantz PM8006本身亦內置DAC,所以方法2就係用Pioneer UDP-LX500輸出數碼訊號俾前者
兩個方法都可行,重點係你要用耳朵去比較

行動組特工

tab 發表於 2020-6-17 14:22
thanks!
但roon太貴,有冇d免費apps?

可以嘗試用foobar2000 controller app去控制電腦嘅foobar2000

行動組特工

accesshk 發表於 2020-6-17 15:57
謝謝回覆
想入部二手CXN V2試吓,內置DAC 應該比AV Amp 好?即使用 RCA 插好些?
$4-5K 有沒有其它推介 ...

4至5千呢個價位嘅streamer真係無乜好選擇,Cambridge Audio CXN V2係少數好選擇

至於係咪用RCA最好,有比較先最清楚,可以考慮平平地入一條COAXIAL RCA數碼線,然後自己做對比,搵出聲音表現嘅不同之處,咁樣幾好玩的,又可以增加經驗