設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[教學] 【音響教學】兩聲道入門系列 (第一至四課 . 2021年09月07日)

進階玩家

但本人想連接電腦玩 CAS,但只係初哥,所以想請教小瑟有 d 咩簡單的方法? 要添置些什麼硬件和軟件?
另外想問有無外置裝置可以令 CAS 係唔駛開著電腦都可以只係開外置裝置就可以播放音樂?

謝解答。

進階玩家

Toscanini 發表於 2020-6-14 15:17
Hello,如果你想「接電腦玩CAS」,即係用電腦去輸出數碼訊號啦,咁果部電腦就等同CD轉盤,你可以為佢加一 ...

明白。
先謝謝你的解答。
那麼我就有另外一些問題了。

用 USB 的 DAC  只要接駁了就可以直接將電腦內的音樂檔播出來?定係要將音樂檔先儲在 DAC 或 SD 咭內?

接駁了 DAC 是否又一定要接耳機才能夠聽?可否直接播出來?若可以直接播出來的話以電腦自己的 speaker
會否音質太低?閃否要另接一個好的 Speaker 才可以?

另外,一般的 sound bar 可否連接電腦使用?得的話又是怎樣接駁?因為有時都會用電腦來看電影,所以其實
可否使用 sound bar 接電腦來將電腦成為 CAS ?因為想一部電腦做曬兩樣野,謝謝解答。

進階玩家

Toscanini 發表於 2020-6-15 14:01
1) 電腦經USB接駁USB DAC,再於前者選擇後者作為音訊裝置,已經可以播到音樂檔案,唔需要搬檔案之類嘅操 ...

那麼,似乎電腦接駁 sound bar 比接駁 USB DAC 來得容易。
如果我希望用電腦來睇戲或者聽歌,而且收聽質素可以達到一般平時使用 DAP 收聽音樂的收聽水平的話,
那麼用電腦接駁 sound bar 可否做得到?如果可以的話可以點駁?有邊款  sound bar 可以介紹一下?
如果唔可以的話,那麼是要接駁返 USB DAC 定係要其他方法?可否指點一下?邊款 USB DAC 可以推介一下?

希望 閣下可以兩個方法都講解一下,因為岩岩初學同接觸,想了解一下以決定黎緊新電腦可以用哪個方法來聽歌和睇片。

謝謝你解答。

進階玩家

Toscanini 發表於 2020-6-16 12:19
1) 電腦連接Soundabr,最直接係用HDMI,其次係光纖

2) 我唔熟Soundbar,所以對此無建議

如果睇片都可以接駁 USB DAC 出聲的話,
那麼可否詳細教一下怎樣接駁 USB DAC 落電腦同接駁 speaker 出聲?

and 推介一下哪款 USB DAC 同 speaker 比較好,budget 唔會預好多,
因為始終係第一次玩電腦配 DAC,所以想先平少少玩一次先。

謝謝。

進階玩家

Toscanini 發表於 2020-6-17 10:55
1) 以電腦加USB DAC人5訊源,接駁方法其實同你用CD機無乜無別:電腦->USB線->USB DAC->前級+後級/合併機- ...

預算預 $15000 以內吧,這個範圍會否沒有選擇?
用 USB DAC 播音樂效果可以,但如果用來看 blue ray 和電影的話效果又掂唔掂呢?
因為有少少貪心,想裝一樣野做曬兩樣工作。
採取哪個接駁方法的 DAC 較好?兩種方法的成本是否會相差好遠?

進階玩家

Toscanini 發表於 2020-6-20 23:32
你係指用電腦播Blu Ray,然後經USB傳送數碼音頻訊號去USB DAC? 無話唔得嘅,只係大部鈉USB DAC嘅聲音取向 ...

咁即係要係電腦同時滿足曬聽音樂同睇電影兩樣野嘅音效係好難?
但其實滿足曬兩者係做唔做得到?
得嘅話又係應該點做?
可否教一下?謝謝。

進階玩家

另仲想問,電腦駁 DAC + 喇叭有呢個玩法有無或支唔支援 Dolby atmos、DTS:X 呢類技術?
因為想電腦做曬聽歌同睇戲,所以想知道咁嘅話電腦應該駁 DAC + 喇叭定係直接用 soundbar 較好?