設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

【音響教學】兩聲道入門系列 (第一至四課 . 2021年09月07日)

查看數: 31254 | 評論數: 41 | 收藏 2
關燈 | 提示:支持鍵盤翻頁<-左 右->
    組圖打開中,請稍候......
發佈時間: 2020-6-12 21:40

正文摘要:

【音響教學】兩聲道入門: 網路串流硬件篇 (第一課) 作者 : Toscanini 新Studio成立之後, 我地希望可以毒埋大家進入CAS兩聲道的世界, 所以我地黎緊會有幾課同大家分享一下玩CAS的入門可以點玩, 而且我們亦找來在2 C ...

小瑟 發表於 2021-9-7 16:39
【音響教學】兩聲道入門 第四課:安裝設定 NAS!

不定期課堂又來了, 玩CAS既朋友都會對NAS呢個玩法唔陌生呢. 不過未玩的朋友, 你地又會唔會好驚呢個NAS會好難設定呢?? 唔洗驚, 用小小時間睇下我地個安裝設定先啦!

教學文 : https://post76.hk/news/2021/09/hifi-basic-streaming-4/

klee 發表於 2021-7-22 11:40
TomyNiki@G 發表於 2020-6-21 23:11
呢個post好有資訊性,十分有用!

「以電腦加USB DAC人5訊源,接駁方法其實同你用CD機無乜無別:電腦->USB ...

左右speakers插線後可以解決問題嗎?
DickyKWONG@G 發表於 2021-4-1 13:01
如果覺得SOUNDBAR 聽音樂唔係咁好,想簡單啲買LSX 或者同價錢有冇其它選擇?
音源係NAS 既FLAC OR CD。
Toscanini 發表於 2020-7-7 17:44
KasonLeung@FB 發表於 2020-6-23 14:11
另仲想問,電腦駁 DAC + 喇叭有呢個玩法有無或支唔支援 Dolby atmos、DTS:X 呢類技術?
因為想電腦做曬聽 ...

1) 市面上絕大部分嘅USB DAC,都係針對兩聲道音響市場,所以絕少聽聞支援多聲道制式解碼
2) 視乎你個環境、偏好聽音樂定係睇電影而考慮喇,偏重音樂聆聽,點係一對揚聲器比較好,否則先考慮Soundbar。但係,你預算係三萬以下,環境亦唔大的話,玩一對揚聲器比起soundbar,前者平均分通常都會高啲
Toscanini 發表於 2020-7-7 17:40
TomyNiki@G 發表於 2020-6-21 23:11
呢個post好有資訊性,十分有用!

「以電腦加USB DAC人5訊源,接駁方法其實同你用CD機無乜無別:電腦->USB ...

細空間,或者要係書檯上面玩,都絕對唔會話浪漫時間,只係可以做嘅嘢唔多
例如你要揀細部嘅器材、喇叭,然後又要處理書檯嘅震動、桌面反射聲、電腦mon影響聲音等問題
那個時候,錄音室常用嘅吸震腳架,例如IsoAcoustics ISO系腳腳架就好實用
大方向有三個:1) 減少書檯共震;2) 盡可能減少來自桌面嘅反射聲,升高喇叭、將單元斜向上,都可以令聲音變得清晰;3) 聽音樂果時,可以移開/摺埋個mon就最好啦,否則用布遮一遮,都可以減少反射聲,令定位更清楚

P.S. KEF LSX音量時大時細,真係要直接問返廠,佢應該要教你點樣解決
Toscanini 發表於 2020-7-7 17:30
KasonLeung@FB 發表於 2020-6-21 21:29
咁即係要係電腦同時滿足曬聽音樂同睇電影兩樣野嘅音效係好難?
但其實滿足曬兩者係做唔做得到?
得嘅話 ...

咁又唔係,重點係你嘅標準/參考點係乜,假如係話「聲音質素要比買電視送果部Blu ray機好嘅」.咁一部無改裝過嘅家用電腦,配上三幾千嘅DAC、同樣係三幾千嘅active喇叭,係有機會做得到
但如果你嘅標準係Pioneer UDP-LX500,咁家用電腦就難以企及喇
畢竟家用電腦唔係單純為聲、畫面而設計,所以一部一萬銀嘅家用電腦,都唔可能比得上同價位嘅影音訊源。所以去到一個位,都係要用返影音產品,先可以得到更好嘅聲畫質素
小瑟 發表於 2020-7-6 20:55
【音響教學】兩聲道入門:網路音樂串流服務(第二課)

曾幾何時,與音響發燒友談及音樂串流,第一時間想起的,會是網路串流播放器播放儲存在 NAS 內的音樂檔案。但今時今日,使用網路音樂串流服務的玩家,數目也許不下於舊有玩法。其實網上音樂串流服務並非新鮮事,追溯本源,網路電台可算是始祖,但用家不能自行選曲。因此,真正在大眾市場引起話題的,是 Spotify。只不過,Spotify 提供的是有損壓縮格式,因此音樂發燒友對之興趣缺缺。

🤗教學文 : https://post76.hk/news/2020/07/hifi-basic-streaming-2/

KasonLeung@FB 發表於 2020-6-23 14:11

另仲想問,電腦駁 DAC + 喇叭有呢個玩法有無或支唔支援 Dolby atmos、DTS:X 呢類技術?
因為想電腦做曬聽歌同睇戲,所以想知道咁嘅話電腦應該駁 DAC + 喇叭定係直接用 soundbar 較好?
重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。
快速回復 返回頂部 返回列表