設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 有關64 Audio CM的選擇

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

64Audio 有優惠推出,射程內兩個選擇是:N8/A12t。
本身聽開圈鐵耳機,
手上有Fender ten3 (1圈3鐵)及AAW ash CM(1圈6鐵),
所以傾向想訂a12t 全鐵的,
有試聽過a12t ,未試過N8,明天會去試埋,
但過去經驗在店試去到呢個價位的耳機,
如果在調音取向是較多味精或較為監聽,
這些是會分別得到的,但如果同屬監聽或同屬多味精,
在店試聽來講,我就唔太分到個分別的,
當然如果可以借返屋企聽返一、兩日,都相信會聽到分別。

所以在此也想請教下師兄們覺得N8/A12t 個聽感怎樣?
明白聲音呢家嘢係好個人及主觀的,
而我也只是作為一個參考,亦會親自試聽的。

現有前端是sp1000cu+amp,
比較喜歡有少少味精或特別調音,
試過VE 8會感覺有點清,所以太監聽取向唔適合自己口味,
當然重味精咁又頂唔順,多聽女聲經典或舊歌重新演繹為主,
本地流行歌亦會聽,基本上唔聽交響樂。

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

051644 發表於 2020-5-24 17:06
現a12t用家 覺得可以試埋VE 對EVE20

未試過添,之前上總統當時未有Demo,
所以只試了VE6及8 感覺是傾向監聽,
首歌原本係乜就會聽到係乜。

無論如何今日就訂了a12T ,
同場有試聽新的a18s 個人覺得佢屬傾向監聽風格,
不過就比VE來得豐富點,
人聲靠前得來,個音場闊,
樂器分離度及細節聲都好好,
女聲亦相當甜美。

N8 就同慣常已聽開的圈鐵耳機差不多,
低音及鼓之類的聲比較有力及彭湃,
調音風格聽pop係十分適合的,
整體來講如果本身唔係有兩對圈鐵耳機,
我會選N8的,一來個價平兩千幾,
兩來其他鐵的分布同a12t係一樣的,
現場都有師兄在訂。

如果三對唔考慮價錢,就會係a18s最到位及最正,
亦是比a12t 有提升的,不過就貴,如果揀埋面版,
要去到成二萬多,已超出射程及心裡關口。

由於a12t 起碼都有七八成接近a18s,
全動鐵的低音及鼓,
個分離度、清爽、快速係同圈鐵有明顯分別的,
所以最後選了這a12t。

入耳來講諗住收手的了,
未來應該會揀多一個耳罩,
初步屬意鐵三角新的木製耳罩,
不過香港暫時得wp900一對出左,
亦未有機會試過。

銀級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

lokkol 發表於 2020-5-26 13:48
Ve6我又唔覺得太監聽
佢都有少少音樂味特別係啪制後
我都思考緊n8但未試(真) ...

嗯!N8 確實相當唔錯,可以去試真D,
一萬至萬五左右,就性價比來講,
個人覺得N8算是很高的了,
雖然唔係單元多就一定係好。

但64 Audio 擁有唔少專利技術,
並且單元分佈、調音、造工皆是備受肯定的,
而且一圈八鐵(九個單元),
聽感真是比較豐富的。