設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[Soundbar] Sennheiser Ambeo Soundbar 打破傳統觀念,AV HT聲效新享受~

鉑金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

我一直玩開AV amp ,又試過唔少既牌子(D , M , P , Y) 都有試過,一般既傳統觀念,玩AV 想要比較好少少既享受,最基本既要求都起碼要前後級,仲未計前置,中置,後置,subwoofer ,加上呢幾年Atmos / DTS X 興起,最基本都要5.1.4 / 7.1.4 ,要擺得到咁多隻喇叭,又要裝Atmos 天空喇叭,又要拉明線,仲要過老虎個關,真係唔一件易事。
香港地,地方細又住得貴,玩hifi 玩AV 地方永遠係香港一般人面對最頭痛既問題!(有錢人除外)~
近呢幾年sound bar 興起,最初我都覺得無可能取代到傳統既AV HT,之前都有聽過Y 記 5600 / S 牌 Q90R ,但一直都唔係我口味,但自從Pat pat 痕去試左 ambeo sound bar ,大大改變左我對sound bar 既睇法。

先講講佢既結構,AMBEO Soundbar 有 13 組單元,分別處理平面及天花的環繞聲。Soundbar 左右兩邊頂部各設有一組 3.5 吋全頻單元,以斜向上發聲的方式、以天花反射輸出上方音效。 行5.1.4 為主!支持HDR10 / Dobly Vision / Dobly Atmos / DTS:X ~ 主打技術「沉浸式」(immersive)的音效體驗,令我耳界大開既係佢既無實體既Atmos 喇叭,又無後surrond 喇叭,都可以做到有既效果,而且一D 都唔弱~

優點:

優點一:自動音場校正功能,,一定要做一次空間量測與校正。

優點二:AMBEO 3D音效,呢個mode 睇戲時一定要開,開左立即令到音場變寬、變深、變高,空間感立體感顯著提升!臨場感一絕,開左一定唔會輸俾Y記既DSP,唔會輸比D 記既動態。

優點三: smart control app 可以 調整細節,調節自己最佳心水既音場、包圍感、空間感!

優點四: 可以接subwoofer ,對低音控既朋友或有高階十仔既朋友黎講可以玩返自己既十仔。

優點五: HDMI 2.1 OUTPUT 支持eARC

優點六: 慳位,無需要前級,後級或合併,如果只玩AV HT 無需要前、中、後置、及天花speaker (十仔基本上都可以唔駛,除非對低頻超有要求)

接駁CD 機或streamer 聽感:soundbar 微暖聲、小小厚聲,中音厚、高音明亮,整體相當細緻。低音量感足,本身低音已經有30HZ 外國有人更測試過話去到22HZ, 如果低音控覺得仲未夠喉既仲可以駁subwoofer ,但我自己既口味黎講本身低偣以經覺得好足夠,唔需要開subwoofer,而家隻十仔長期關機MODE,唔要求高既話可以媲美入門級2 channel !

個人結論: Sennheiser Ambeo Soundbar 本身低音就夠沉,無論電影、聽音樂效果都十分驚喜。整體表現及包圍效果令我有喜出望外既感覺,顛覆左傳統AV HT 既觀念,絕對可以令你耳界大開。(以上只係本人純聽感分享,不喜勿看,感謝。)

缺點:
1. 價錢貴,相對比S 牌Q90R 黎講面價貴左$1萬。 值唔值得就見仁見智。

2. HDMI input 得3個,output 得1個,美中不足

3. HDMI input 不support HDMI 2.1新制式(support v.2.0a) ,只有output 支持HDMI 2.1 eARC

4. 片源要有DOBLY ATMOS 或 DTS:X 先發揮到佢最佳聲效,DOBLY SURROUND 格式好一般

5. ambeo soundbar 睇一陣戲後都幾熱

評分

參與人數 16威望 +750 金錢 +740 熱話 +100 收起 理由
pinkspider + 50 + 50
徐福 + 10 + 10 超正, 一定要加分
小小Pat + 20 + 20 超正, 一定要加分
koo9726 + 50 + 50
odinzo + 10 + 10 詳細報告導致好多人身痕
ngong + 10 + 10 認同到一個點呀
AllenCheung@FB + 10 超正, 一定要加分
kkk333 + 10 + 10 話題性討論,極具參考價值
tiggerjason + 10 + 10 超正, 一定要加分
別蕉早 + 10 + 10
starbear + 10 + 10 正,對想買soundbar師兄,很值得參考,多謝.
chopinlau + 20 + 20 超正, 一定要加分
Tiramisub2046 + 10 + 10 超正, 一定要加分
蜜汁叉燒 + 10 + 10 超正, 一定要加分
小瑟 + 500 + 500 + 100 報告非常詳盡,用家心得
XPR + 10 + 10

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

師兄,咁係咪即係表示你又燦爛歸於平淡,賣掉器材玩Bar?簡單不用煩?謝謝師兄分享及指教。
TV LG 55LW6500
Amp Marantz SR8012
BDP OPPO105D PS3
FS Elac407
CS Elac241.2
RS KEF 301
SUB 威力登1000

威力登1000

鉑金玩家

manlad760 發表於 2020-4-12 16:53
師兄,咁係咪即係表示你又燦爛歸於平淡,賣掉器材玩Bar?簡單不用煩?謝謝師兄分享及指教。 ...

我相信我並唔係第一個由傳統AV AMP (合併 或 前後級)+ SPEAKER 轉去玩既影音愛好者,

正如我所講,地方限制係香港地好多人要面對既問題,SOUNDBAR 將一切化繁為簡,

而且仲唔會佔用太多地方而又做到唔錯既效果,我相信soundbar 既發展係不久既將來會對AV HT帶黎新衝擊
等跌價>>>跌價怕出新款>>>等新款>>>新款初出貴>>>然後又等跌價>>>....結果一直在等 :(

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

認同師兄所講,香港土地係不太容許小市民在家建立小影院,尤其係天上喇叭及梳化背喇叭,又要過老虎果關。。玩Bar真係可以解決土地問題同好易入屋。。
TV LG 55LW6500
Amp Marantz SR8012
BDP OPPO105D PS3
FS Elac407
CS Elac241.2
RS KEF 301
SUB 威力登1000

威力登1000

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

如果因為屋企細而選擇用soundbar的話,呢條相對都幾巨型,適合比較大的屋企用

鉑金玩家

成龍大哥 發表於 2020-4-12 18:42
如果因為屋企細而選擇用soundbar的話,呢條相對都幾巨型,適合比較大的屋企用

可能近影,視覺效果令到覺得好巨型
遠少少影又會覺得細
不過真係相比起玩5.1.4 / 7.1.4 等等慳返好多位
等跌價>>>跌價怕出新款>>>等新款>>>新款初出貴>>>然後又等跌價>>>....結果一直在等 :(

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章

呢條係我聽過 音場 最大的一條soubdbar, 直頭入左太空館咁, 可惜價錢太貴, 而且比較高身,好易阻擋電視畫面。

鉑金玩家

XPR 發表於 2020-4-12 18:56
呢條係我聽過 音場 最大的一條soubdbar, 直頭入左太空館咁, 可惜價錢太貴, 而且比較高身,好易阻擋電視 ...

聲效、音場、包圍感,睇葉問DTS X 拳拳到肉真係唔輸比傳統AV AMP ,價錢又真係貴左D,

如果價錢定係$13000-$17000 左右會更有吸引力 ~

咁岩好彩我有朋友拎到老友價先扑搥,否則我都可能因為價錢而卻步。

買左之後又真係令我大開耳界,係近呢幾年黎講我覺得最滿意既AV 產品!

鉑金玩家

新增缺點:

4. 片源要有DOBLY ATMOS 或 DTS:X 先發揮到佢最佳聲效,DOBLY SURROUND 格式好一般

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

呢條BAR係好野,不過價錢太貴,令人覺得唔敢入手