113usic誠實聽感 - Earsonics Grace配線 (Crystal Cable , Gold16 , Leonidas II) - Head-Fi耳機 - Post76影音玩樂平台
設為首頁收藏本站76Youtube 頻道

Post76影音玩樂平台

搜索
查看: 8264|回復: 27

[線材] 113usic誠實聽感 - Earsonics Grace配線 (Crystal Cable, Gold16, Leonidas II)

銀級玩家

聽感本身有影片版作為更詳細講解,但我估forum多數不允許直接貼上影片連結
如想看影片便需要緣份,這裡簡略濃縮一個文字版放在forum
多謝支持,若講解得不好,各位師兄高抬貴手。。。

根據以往經驗,大部份留言都很友善,也對公家有一定貢獻度,我再次感謝各位有看我的誠實聽感
世事豈會盡如人意...我不可能每個話題每啖水都能夠吹能夠覆
特別是我不知道怎樣覆(得體地)、沒有太大意義/公家頁獻度的內容
講真,真是覆都嫌費事...我寧願花多點時間在音樂上

--------------------------------------------------------

今集不用能量表作講解la...比較隨意簡略地講一講玩Grace的配線選擇,主要涉及下面4條耳機線之取捨
今集亦免卻了聽感申報 (所講的申報是例如表達了:113usic是清楚系耳機玩家;追求真實性優先;測試之背景-用那個類型的音樂為主以及什麼格式檔案為主要...等等的前設申報)

組合:Earsonics Grace + Cayin N6 + Chord Hugo (覺得組合不夠high不夠好不夠新,可以「上一頁」,怕浪費大家時間)

Crystal Cable Double Duet (黑白)
Crystal Cable Dream Duet (紅黑)

這兩條都有Crystal Cable一如既往的house sound
就是很強調中高/高頻所獨有的晶瑩剔透、水晶般吸引、華麗...的音色

不過,有一點必須指出...這種調音因為較為突顯中高/高頻,即是說高頻量及高頻泛音會較為多
舉個例---人聲會有「後生了」、年青了的感覺
這是因為調音上側重了中高頻,令頭聲head voice的泛音較為出,亦相對減少了胸聲chest voice的量
所以聽起來高亢了,較為不像老一輩歌手那般的低沉
影片中亦以譚詠麟作為比喻,假設一個30歲的譚詠麟錄音,在Crystal Cable的配合下會變成好像廿多歲的音色

關於兩條線的分別,主要是紅黑的Dream Duet除了在中高/高頻方面的水晶般吸引外
還保留了一定的低頻量,因此整體性質較為全面,價錢都較高
Double Duet則未有保留一定低頻量,屬於一貫以往便㩗界出過的Crystal Cable性質

所以要選那條,很看用家本身的耳機組合所需要的補足
如果你的耳機是低音炮糊糊暖暖那種,那應該看看黑白能否帶來一些均衡
在Grace的情況,紅黑相對上更配合,因為Grace本身已經很全面,若配一條較全面的線,是不會違和的
但若配上黑白,就會削低頻量,那就和我原本初衷產生矛盾...我SEM9 upgrade做Grace就是想要低頻量!

印像中...兩條線對Grace的音場都沒有太大增益...可能有少少,請大家自行試清楚

最後不考慮Crystal Cable紅黑的原因
第一,Hugo+Grace本身中頻高頻都效果很好了,我強行用紅黑,對於Hugo+Grace的整體表現影響不大,中高/高頻確實有些少Crystal Cable house sound感覺,但真的只有少少
第二,成也水晶敗也水晶,我不需要人聲「後生了」,我要的是一把真實tone的人聲,相對貼近現實的厚薄度以及胸聲頭聲比例,等等
第三,若budget真的過萬,其實選擇很多,若迷信了Crystal Cable的house sound,我認為不是上策

ALO Gold16

決定了要優化低頻,那就試試Gold16
它給的低頻量真的蠻多,聲音會更加厚暖,暖起上來亦算清(聲底上)
與Grace配合時,低頻會否太多呢? 我覺得還好,其實是過癮的(若對多低頻不抗拒)
但問題是...它暖起來/低頻多起來,有點蓋了其他聲音,有少少這種感覺
所以分離度的感覺,以及整體分析力方面,好像就會遜色一點點
某些細節變得不太細節了,有些detail位開始變得有少許濛濛的

另外,對Grace的音場/畫面體積都沒有增益

Effect Audio Leonidas II (4絞)

決定了要優化低頻,但需要沒有負面影響分析力/分離度之下
我認為Leonidas II整體上是一條很平均全面的線,中高低頻三頻來說,都有頗正面的增益
首先是緊實度的增強,整體音色更加緊實
它給我的低頻量都會多了,但當然沒有Gold16那麼多
低頻的質素,完全可以給予我所要的...什麼什麼低頻的鬆緊ar/收放ar,全都出來了,非常有立體感/層次感
而且它在線條上的表現比較突出
「線條上」我這裡意思是...起伏上的東西,包括音量上的起伏;
一些很型態上的起伏,例如低頻的um~um~那些效果蠻突出;
音階上的起伏...等等

同樣,對Grace的音場/畫面體積都沒有增益

--------------------------------------------------------

線材這東西(音響也同樣),有時候並非1+1=2
把最好材料最貴價錢的一起堆砌,出來效果又未必最理想
普普通通的線,預期沒驚喜,誰不知最後有些協同效應,效果討好
所以多多試試,多多配搭,總之一貫雄性動物的作風 ---「亂插一通」試清楚就不會死錯人

多謝繼續支持113usic,希望聽感與影片能夠長做長有。。。
113usic.com【我的音樂世界】
113usic【我的音樂channel】
(耳機影片/drum cover/vocal cover)

銀級玩家

moonmoon 發表於 2020-3-30 13:12
C hing 那Sem9 哪cable 較夾?

個人認為SEM9本身低頻量只算僅僅到達最低要求,低頻表現方式算係較為保守果隻
所以概括黎講我會搵D低頻取向既線黎夾...當然都睇本身成套組合有冇低頻,例如用緊N8膽,或者其他多低頻/多暖既機,咁就未必下下需要加個低頻
果陣都試過非低頻取向既線,例如果期好興既GPS,其實都夾到,出黎效果都好反映到GPS的優勢 --- 音場、爽快
但這類線夾SEM9出黎音色會否太光,就好個人口味
我果陣反而揀左條GPH,因為暖D,亦對音場有少許增益,但回頭望番轉頭,我會覺得低頻還有空間可以玩
都好睇玩家的個人需要/口味

銀級玩家

lokkol 發表於 2020-3-30 19:46
我覺得這重評測不錯
大家都是喜歡某器材才入手的,難免「情人眼裡出西施」,所以比較難聽到反面的評價
Btw  ...

感謝

評測這東西 --- 其實我都絕對是「用家」,所以對評測有某些睇法/意見,將來有機會都想交代

反面評價 --- 其實大部份評測都未必會「重踩」,一來你那個看法我認同,二來眾多商業行為之下寫手是好難明目張膽去「重踩」
三來...就算沒有商業成份,「識做人」始終比較混得下去...四來音響界始終會有「聽感光環」,就是每個人聽感獨特,所以重踩會讓人覺得寫手好主觀...等等
而我呢...哈哈...這裡會偏向第三,然後用一個「如何改善」的角度去面對該玩具的弱點,找一個平衡,純吹純跨獎我覺得沒意思,但同時希望不會得失該玩具的用家什至商家

關於「年青化」--- 真的沒有要說成是一個壞處,相反不少組合/耳機之下會是一個很好用的調音工具

銀級玩家

鄭浩鋒@FB 發表於 2020-4-1 21:34
如果重踩係關於某功能嚴重缺失,例如播放器固件有低級BUG,又或者係嚴重耐用度問題,例如某貴價耳機個插座好易 ...

認同師兄的整體分析

做工上價格上服務上等等問題...會較「大條道理」比玩家重踩,因為LEE D係比較消費者角度的問題

聲音/聽感上的批判...我只講我自己la...會比較小心,因我好多時反而會懷疑/檢討自己既批判,例如「可能我聽覺有問題呢?可能我重口味呢?可能聽覺人人唔同呢?」
所以踩我都會踩,但多數留一手

銀級玩家

MickyCheung@FB 發表於 2020-4-5 10:03
但Earsonics 既耳機唔係都係反相? 換線會唔會有困難?

正如幾位師兄所說,Earsonics是反相的
如果你手上條線耳掛唔係lock 死果款(即係齋熱縮通),可去整耳機的地方叫人張個耳掛位反方向,我嚮Icelab試過咁做,只收我$20茶錢...如你有相關技術,其實可自己搵防風打火機灸下個熱縮通diy

如耳掛係lock死果d,同樣叫人整都係收兩舊水左右搞得掂

另外新買耳機線既,落order 叫佢訂反相,什至試下request 耳掛位唔好lock死果隻,睇下佢肯唔肯做

銀級玩家

Recca268 發表於 2020-4-20 04:38
我用緊grace,換左條Reddle 銀鍍金線,
但一路無留意反相依個問題,
無反相會有咩影響?? ...

雖然我話過會出一集(影片及文字版)講講關於反相的聽感與實際應用等話題 (請多多支持 )
但還是先簡單覆一覆,畢竟用家有迫切性

反相這話題時不時都會有人討論 (不論外國還是本地)
關於反相的聽感,好多人都覺得正相/反相都冇乜分別,或者唔覺有分別
(不論外國還是本地,亦不論他們的器材有幾勁,大家去各大海外/本地討論區就可以見到唔同玩家各自的comment)

但有部份玩家還是可以歸納出一些分析,通常都會有幾一致的對反相的形容
主要係聲音方向性的問題...反相比人感覺D聲既流動係朝相反方向
LEE樣野其實幾難去聽/去分,而我覺得歌手既呼吸聲同噴氣聲算係相對容易聽得出方向性
在反相的聽感裡,吸氣個聲會彷佛好似噴緊氣咁,vice versa

既然聲音方向性有扭曲,咁樣唔多唔少各種音色都會有些少影響 (我認同個影響唔算大,只係些少)
包括好多人會覺得音樂整體會彷佛失去focus,冇咁立體,冇咁多attack等等

建議得閒有心研究既話,正反兩隻插法都可以AB下
這方面的探討係有意義既,因為反相在音樂界/器材界等等,係有實際既應用情況
就算係我地「高要求地聽下歌」,反相都有佢既用處
因為現實情況係,各式各樣器材有時係行反相
CD錄音亦有分正相/反相錄音 (本地最多人講既相信係「張學友-真情流露」專輯既反相,仲有其他唔少例子...)
有部份人會笑耳機反相,笑我地「以為插落個孔有聲出就得」,我會有少少不認同
因為聽反相錄音真係要反番隻耳機個相位先係最正常既狀態
用番例子 ---「張學友-真情流露」專輯,我確實覺得耳機個相位調番轉黎聽係好聽D

評分

參與人數 1威望 +3 金錢 +3 收起 理由
Recca268 + 3 + 3 實用有幫助

查看全部評分

銀級玩家

Recca268 發表於 2020-4-20 13:26
多謝師兄! 我岩岩試左反相插,的確好唔同,聲音分離度同人聲明顯比我正相插有提升,之前聽一路有種怪怪地 ...

哈哈...我以前都有同樣經歷
因此之後先對反相LEE樣野咁上心,什至充份體會左反相既聽感
LEE D經過唔係冇意義既,唔需要覺得蝕底左

認同分離度係其中一樣分別,整體D聲會少許分明左及活潑左

咦...ching都有幾大空間去upgrade DAP wor
整體黎講唔難夾機,因本身低頻充裕,但又清底,其他方面都好全面
我覺得Grace的進步空間係動態/力量方面,你可以沿這個方向
大路果D牌子/型號  都用Grace試過,好聽的
例如Sony D磚,Hugo 1/2,AK幾部旗艦等等
中階產品我要試多D先做到聽感,需要時間

反而我想舉試過之中「唔係太夾到」既兩部,當然某程度上基於線材及個人口味:
1. Khan Cube 2.5, 雖然我覺得Grace應該改善力量上既方面,但Khan既力量有D亂龍既感覺,唔係好平穩,有D唔自然
而最大問題係我既配搭入面,出黎D attack係拮耳既,耳膜既撩動係唔舒服既
蓮花頭未試過,唔清楚
2. Cayin N8 2.5, 高音過唔到骨,會有尖拆
但3.5膽其實幾好幾特別,不過要頂得順佢個暖度,小心低頻過多,當然可以靠線材調較,亦要唔介意「hang機與否」之類既問題

銀級玩家

Recca268 發表於 2020-4-21 00:31
動態我聽左成日都感覺到係活潑左,同埋d 低音無咁硬。
但係我未試過用再上去既Dap 推,如果grace力量可以 ...

SP1000M 聖誕果排代理出優惠其實幾抵

其實好衰既...Grace個底始終唔係力量型,與其隔硬黎,不如再升級

都係唔好心多,DAP果度升上去,隨時提升兩級/兩圈音場唔出奇

銀級玩家

Recca268 發表於 2020-4-21 12:51
係喎,師兄係用咩耳塞? 我用開spinfit single flange

普通spinfit